EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Την κλωστή, ρε μάνα

20 Jun, 2024
Την κλωστή, ρε μάνα

Την κλωστή, ρε μάνα

Την κλωστή, ρε μάνα

Άραγε έκανε ζέστη μέσα στη μήτρα; Ήταν τα νερά μαγικά να δημιουργούν εικόνες στα τοιχώματα της; Κολυμπούσα ανάμεσα από μελλοντικές περιγραφές που θα με έπλαθαν ώστε να ενταχθώ καλύτερα στον κόσμο ή χρονικά του παρελθόντος για να μάθω από την ιστορία που έλαβε δράση και δημιούργησε το τώρα; Γιατί με έβγαλαν από το ασφαλές κουκούλι μου, αφού ήξεραν ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για εμένα;

Εκεί μέσα είδα τη γη επίπεδη, σαν μια ευθεία γραμμή χαραγμένη από το πιο σκληρό μέταλλο, εντελώς ανεπηρέαστη και ατσαλάκωτη από ότι συμβαίνει γύρω της. Στο άγνωστο τέλος αυτής της γραμμής οι θάλασσες τρέχανε σαν καταρράκτες σε ένα πηγάδι χωρίς τέλος. Νερά και ζώα, ταξιδεύανε μαζί στο σύμπαν πάνω σε ένα αόρατο, ορμητικό, ενεργειακό χαλί. Τι ωραία ιδέα. Όχι ότι ο κόσμος έχει όρια αλλά ότι στο υποτιθέμενο τέλος του εσύ συνεχίζεις να υπάρχεις, να γνωρίζεις, να ζεις.

Και τώρα που ξέρω ότι η γη είναι στρογγυλή, τα όρια δε φύγανε.  Παραμένουν εκεί, αόρατοι πολεμιστές σε συνεχή εγρήγορση να σου θυμίζουν ότι δεν προλαβαίνεις να κάνεις όλα αυτά που θες. Ότι κάθε λεπτό που περνά σου κόβει σαν μαχαίρι ένα αναλογικό κομμάτι από το καρβέλι των ονείρων σου.

Το μαχαίρι αυτό το κράτησε πρώτα η μάνα μου. Καμουφλαρισμένες «συνταγές» γενεών σε χρυσές κλωστές χάραζε πάνω από το κεφάλι μου. Τρύπαγε λίγο λίγο το κρανίο μου να περάσουν και από εκεί μέσα, να είναι σίγουρη ότι έκανε σωστή δουλειά.

«Να μπεις στο δημόσιο να βολευτείς. Άντρα με λεφτά να βρεις, να παντρευτείς, να κάνεις παιδιά».

Πουθενά λόγος για τα όνειρα μου, για την υποτιθέμενη ευτυχία μου και ο χρόνος μέτραγε ανάποδα με κάθε κίνηση του μαχαιριού.

Αυτή η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με την πρώτη ανάσα. Δεν τη θυμάμαι, μακάρι να τη θυμόμουν. Ίσως έτσι θα είχα μάθει από τότε πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος και ο κόσμος γιατί αυτά πάνε μαζί Ÿ σαν ένα ζευγάρι κάλτσες που, όσες φορές και να τις μπερδέψουμε, πάντα θα ψάχνουμε το ταίρι τους και ακόμη κι αν τις φορέσουμε παράταιρες  πάντα θα κάνουν τη δουλειά τους.

Βγήκα από ένα αιδοίο που δεν το θυμάμαι και ούτε τη λέξη του μπορώ να πω. Τόση δύναμη, ένα τόσο μικρό πράμα, μια τόσο μικρή λέξη. Βασίλεια χάθηκαν γι’ αυτό, ποιήματα γράφτηκαν, κόσμησε πίνακες και ενέπνευσε τραγούδια αλλά πάντα καμουφλαρισμένο ποτέ ατόφιο. Μια «συνταγή» ήταν και αυτό. Κολλαριστή και τακτοποιημένη στα συρτάρια τους και με τη γέννα του κληροδοτούσαν τις χρυσές κλωστές.

Ήταν μελαχρινό , αυτό το ξέρω αν και για εμένα δεν κάνει καμιά διαφορά. Δεν με κάνει ούτε πιο όμορφη, ούτε πιο έξυπνη, ούτε πιο καλή, με κάνει απλά μελαχρινή. Αν ήταν στο χέρι μου δεν θα άφηνα κανένα ίχνος χρώματος γιατί στην πορεία ακόμη και αυτά κατηγορήθηκαν. Απέκτησαν ιδιότητες και ικανότητες που δεν αντιστοιχούσαν στις αποχρώσεις τους αλλά στα θέλω και τα καπρίτσια των ονοματοθετών.

«Καημένα χρώματα, εσείς που στολίζετε τον κόσμο και τον καθηλώνετε με έναν αναστεναγμό σας, τώρα κρύβεστε μπας και γλιτώσετε τις ταμπέλες που σας φορέσανε.»

Μαζί με τα χρώματα τρέχουμε και εμείς σε παράλληλες τροχιές που άλλοτε ενώνονται και άλλοτε χωρίζουν, σαν το πινέλο του ζωγράφου που τα αναμιγνύει για να πετύχει την τέλεια μίξη. Αυτή που θα δώσει ζωή στον πίνακα του. Αυτή που θα τον ανυψώσει σε έργο τέχνης ήτοι φως και σκοτάδι, ζωή και θάνατος. Με τη γλώσσα του θα εκφράσει τα άρρητα. Θα λειάνει τις γωνίες, τους φόβους και θα μας αφυπνίσει.

Για αυτή την αφύπνιση ζω και κάθε φορά που την πετυχαίνω είναι σαν να ξαναγεννιέμαι. Κάθε φορά πιο δυνατή ανάσα, νέες εικόνες, νέα όπλα για να βγω στον κόσμο, απλά τώρα είναι επιλογή μου. Αυτό το σκοτάδι που φτιάξανε και το «κεντήσανε» με χρυσές κλωστές για να μας ξεγελάσουνε και το πετύχανε, γιατί με αυτές μας δέσανε. Και είναι όσο μακριές θέλουν, τόσο για να μην καταλάβουμε ότι είμαστε δεμένοι και κλωτσήσουμε όπως το άγριο άλογο που θέλουν να το σελώσουν. Σαν μπάμπουρες χωρίς φτερά αλλά με μια ιριδίζουσα λάμψη από την κλωστή γυρίζουμε εδώ και εκεί και ο Χρόνος κάθεται στο θρόνο του και γελά με τα καμώματα μας.

Χθες πήγα στο σπίτι της μάνας μου. Στο χέρι μου κράταγα το μαχαίρι και της ζήτησα να βγάλει το βρακί της και να ανοίξει τα πόδια της, σαν να της ζήταγα να μου φτιάξει έναν καφέ. Χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς συναίσθημα. Αυτή τα έχασε, «τι λες παιδί μου, τρελάθηκες;» με ρώτησε.

Έπεσα στα γόνατα της και με λυγμούς της είπα:
«Την κλωστή, ρε μάνα, την κλωστή βοήθα με να κόψω».

 

 

*Συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων ‘Αγκούσα’ 

 

photo sabinevanerp / https://pixabay.com 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This