EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Τοξικοί άνθρωποι

Τοξικοί άνθρωποι

21 Mar, 2024

Περί τοξικότητας το ανάγνωσμα μέσα από εμπειρίες χρόνων.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο, παρατηρείται έντονη τοξικότητα και αρνητισμός  στους ανθρώπους.

Είναι μόδα, είναι ανάγκη, είναι κληρονομικό, είναι παθολογικό, είναι ψυχιατρικό, είναι διαταραχή, είναι υπαρξιακά δημιουργήματα της μετά πανδημίας εποχής, είναι τελικά απορρόφηση τοξικών «ουσιών» από τον πυροβολισμό των ΜΜΕ λόγω της παραπληροφόρησης και της αρνητικής είδησης ή είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης ανέχειας, συναισθηματικής έλλειψης ή κάλυψης ή όλα μαζί;

Η απλά ότι έχει κανείς μέσα του βγάζει και δεν είναι τίποτε από τα παραπάνω;

Αυτά μπορούν να τα απαντήσουν ειδικοί που έχουν στα χέρια τους έρευνες και αποτελέσματα.

Εμείς ως μη ειδικοί, όμως, μπορούμε να αντιληφθούμε και εν τέλει να καταγράψουμε τα βιώματα μας.

Όπως και να έχει οι τοξικοί άνθρωποι έχουν πολλά χαρακτηριστικά και μερικές φορές δεν είναι εύκολο να τους αναγνωρίσεις.

 Λειτουργούν ανάμεσα σε δύο περιβάλλοντα.

Το ένα είναι το σίγουρο, το σταθερό και εσωκλείει άτομα που πιστεύουν κάθε τους λέξη ή πράξη και προστατεύουν το τοξικό άτομο καθώς δεν γνωρίζουν πως έχουν παραπλανηθεί και το άλλο είναι το περιβάλλον του «στόχου» και όσων είναι δίπλα σε αυτό.

Τι  δημιουργούν λοιπόν: ένα σημείο αναφοράς στο οποίο επικεντρώνονται για να αναπτύξουν την θεωρία τους περί καλοσύνης, αγάπης, ενσυναίσθησης, συγχώρεσης αλλά και κουτσομπολιού ή συκοφαντίας άλλων προσώπων καλυμμένη με «αποδεικτικά» στοιχεία (έχω αποδείξεις) και ταυτόχρονα ένα άλλο σημείο αναφοράς στο οποίο διοχετεύουν  την παλινδρομική τους τοξικότητα.

Έτσι βρίσκονται να δρουν ανάμεσα σε δυό ξεχωριστές φούσκες.

Αν είσαι συγκροτημένος άνθρωπος μπορείς ευκολότερα να εντοπίσεις μια τοξική συμπεριφορά και να απομακρυνθείς. Αν όχι, χρειάζεται να διαβάσεις τα σημάδια καθαρά,  χωρίς επιρροές ώστε να το αντιληφθείς.

Κάποια από αυτά είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Ας πάμε να δούμε κάποια, που εμπειρικά, σχεδόν όλοι αναγνωρίζουμε:

  1. Απόλυτος έλεγχος. Τα τοξικά άτομα έχουν ανάγκη του απόλυτου ελέγχου. Συνήθως είναι συγκεντρωτικά, φοβούμενα πως κανείς δεν είναι επαρκής ή άξιος να κάνει αυτό που ζητούν ή θέλουν, γι αυτό επιλέγουν να κάνουν τα πάντα μόνοι (κάνοντας τραγικά λάθη που κοστίζουν) με σκοπό να δημιουργήσουν ανάγκη ύπαρξης σε κάποιο άτομο «στόχο». Δηλαδή «εγώ θα στα κάνω όλα, εσύ μην ασχολείσαι» ή «αν με αφήσεις θα σε ανεβάσω στα ουράνια». Έτσι ο «στόχος» επαφίεται και η ανάγκη δημιουργείται χωρίς να αντιλαμβάνεται την μαύρη τρύπα..Όταν τους αφαιρεθούν  ρόλοι ή καθήκοντα, τρελαίνονται και «πυροβολούν κατά ρυπάς» ρίχνοντας ευθύνες σε άπαντες, δημιουργώντας διαστρεβλωμένες ή και ψεύτικες εντυπώσεις για άλλους. «Τα έκανε όλα για μου φάει την θέση» ή «θέλει να με διώξει για να πάρει τον έλεγχο».
  2. Εκθειάζουν τον εαυτό τους ισχυριζόμενοι πως μόνο αυτοί ξέρουν, γνωστοί και ως ξερόλες. Αν τους ψάξεις λίγο πιο βαθιά θα διαπιστώσεις πως η ξερολίαση προκύπτει είτε από την αμάθεια ή την ημιμάθεια. Σαφώς δεν έχουν να σου επιδείξουν διαπιστευτήρια κι αν τους ζητηθούν είναι ικανοί να ωρύονται κλαίγοντας ταυτόχρονα επειδή δημιουργείται αμφιβολία προς το πρόσωπο τους. Ωστόσο διαπιστευτήρια δεν θα δεις, αλλά θα ακούσεις «ξέρεις ποιος/α είμαι εγώ;»  «Ξέρεις από τι οικογένεια προέρχομαι εγώ;» (Συνήθως κάποια βασιλική..) ή «εγώ έχω στα πόδια μου τους βασιλείς, τους εμίρηδες, τους επιχειρηματίες, τους celebrities, τους δημοφιλείς, τους πολιτικούς…» και πάει λέγοντας.
  3. Κουτσομπολεύουν ασταμάτητα ή δημιουργούν κουτσομπολιά με προέκταση την συκοφαντία. Αν το κουτσομπολιό δεν είναι πολύ πιστευτό στα άτομα του σημείου αναφοράς, θα δημιουργήσουν ένα ισχυρότερο χρησιμοποιώντας μια εικόνα ή μια εντύπωση την οποία θα μεγαλοποιήσουν πασπαλίζοντας τη με την γνωστή έκφραση «μα μου το είπε εμπιστευτικά και εσύ μην το πεις» ώστε να γίνει πιστευτή. Η συνήθης έκφραση του «μην το πεις» είναι η απλή μετάφραση του «μην με αποκαλύψεις» καθότι υπάρχει πάντα ο φόβος της αποκάλυψης του ψέμματος ή της διαρροής ενός γεγονότος το οποίο παραμυθοποίησε.
  4. Προσπαθούν να δημιουργήσουν εξαρτήσεις βασισμένες στο εμμονικό σχέδιο του μυαλού τους γι’ αυτό και στοχεύουν κάθε άτομο στο περιβάλλον του «στόχου». Θέλουν ο «στόχος» να εξαρτάται ΜΟΝΟ από αυτούς.
  5. Η εναλλαγή διάθεσης ή συμπεριφοράς τους είναι ακαριαία. Από την μια μπορεί να σε υβρίζουν και να σε πιέζουν και την ίδια στιγμή να πέφτουν σε κατάθλιψη, να κλαίνε ασταμάτητα ή ακόμη και να αυτοτραμαυτίζονται ελεγχόμενα προκειμένου να στρέψεις το ενδιαφέρον σου σε αυτούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιούν ακόμη και ένα θέμα υγείας τους, μεγαλοποιώντας το, για να σου προκαλέσουν συναισθήματα λύπης ή ενοχής. Τα άτομα αυτά είναι, συνήθως, επιρρεπείς στο αλκοόλ ή ουσίες ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν την ψυχική τους κατάσταση στον περίγυρο τους γι αυτό και όταν συνέρχονται πανικοβάλλονται φοβούμενοι ότι έχουν αποκαλυφθεί.

Υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός τοξικού ατόμου αλλά όσα περιέγραψα πιο πάνω είναι τα πιο συνηθισμένα ώστε να καταλάβουμε πως πρέπει να απομακρυνθούμε άμεσα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκλείσεις ένα τέτοιο άτομο ή άτομα από την ζωή σου είναι η αγνόηση γιατί πολύ απλά θα βρεις την ησυχία σου.

Επίσης ένας καλός τρόπος για να παραμείνεις συγκροτημένος, σε μια χαώδη εποχή, είναι να επιλέξεις το κόκκινο κουμπί στο τηλεκοντρόλ σου……

 

 

 

 

 photo rickey123 / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This