EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Το Ιράν σκοτώνει τα παιδιά του

Το Ιράν σκοτώνει τα παιδιά του

15 Nov, 2022

Από παντού οι φωνές διαμαρτυρίας για την χωρίς μέτρο και ανθρωπιά καταστολή της εξέγερσης του λαού στο Ιράν. Ένα κορίτσι 14 χρόνων στην φυλακή με παραβάτες ουσιών, ενήλικες. Σε ένα αγόρι 16 χρόνων έσπασαν την μύτη μετά από ξυλοδαρμό. Και αυτά, είναι μόνον δύο περιστατικά που έγιναν γνωστά σε εμάς, σαν παράδειγμα.

Η ανάγκη του λαού για κοινωνική και πολιτική ελευθερία βρίσκει έντονη και βίαη αντίσταση στην κυβέρνηση, η οποία απαντά τους τελευταίους δύο μήνες με σωματική βία, βασανιστήρια και φυλακές, που κυρίως στόχο έχουν την νεολαία της χώρας. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικηγόροι, επιβεβαιώνουν την τραγική αυτή κατάσταση.

Μέση ηλικία των θυμάτων που ξυλοκοπήθηκαν, τέθηκαν υπό κράτηση, πυροβολήθηκαν, σκοτώθηκαν, ή βασανίστηκαν υπό κράτηση, τα 15 χρόνια. Εισβολή σε σχολεία, είναι ένα ακόμη κυβερνητικό μέτρο, όπως και η πρώτη καταδίκη σε θάνατο για ένα άτομο που φέρεται να υποκίνησε ταραχές. Το άτομο αυτό κρίθηκε ένοχο για πυρπόληση κυβερνητικού κτηρίου, διατάραξη δημόσιας τάξης, συνάθροιση και συνωμοσία για διάπραξη εγκλήματος κατά της εθνικής ασφάλειας,  αλλά και “εχθρός του θεού που διαφθείρει την γη”. Άλλο δικαστήριο καταδίκασε πέντε άτομα σε ποινές από 5 έως 10 χρόνια για «συνάθροιση και συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας και διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Οι νέοι κάτω των 18 στοχοποιούνται γιατί συμμετέχουν στην εξέγερση του λαού, που ξεκίνησε ως διαδηλώσεις αντίδρασης στον θάνατο της Μαχσα Αμίνι, της γυναίκας 21 χρόνων που σκοτώθηκε από τις αρχές, επειδή δεν φορούσε “σωστά” την μαντίλα της. Οι οργανώσεις δικαιωμάτων των ανθρώπων λένε ότι τουλάχιστον 50 παιδιά έχουν σκοτωθεί, αλλά σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 14.000 άτομα. Όπως επιβεβαιώνουν οι οργανώσεις, οι αρχές δεν έχουν δείξει τέτοιο μένος κατά των νέων σε άλλη περίοδο της χώρας.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Diana Eltahawy, δήλωσε: «Αυτό που κάνει αυτές τις διαμαρτυρίες διαφορετικές είναι ότι τα παιδιά κάνουν αισθητή την παρουσίας τους, επιδεικνύουν μια τολμηρή αποφασιστικότητα για να αψηφήσουν το κατεστημένο και να ζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους εαυτούς τους. Και οι αρχές χρησιμοποιούν όλα τα δυνατά εργαλεία καταστολής που έχουν στη διάθεσή τους για να πατάξουν τις φωνές των νέων».

Έχουν σημειωθεί περιστατικά όπου σε παιδιά που αντιστάθηκαν στην σύλληψη δόθηκαν ψυχιατρικά φάρμακα, όπως ανέφεραν δικηγόροι. Η New York Times έχει στην κατοχή της ηχητικό μήνυμα, όπου γνωστός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Χοσεΐν Ραεσί, δηλώνει ότι η κυβέρνηση εξέδωσε μια εμπιστευτική εντολή στις αρχές, με την απαίτηση όλες οι υποθέσεις που αφορούν παιδιά «να αντιμετωπίζονται από ειδικούς ασφαλείας και πληροφοριών». Ο Ραεσί ανέφερε ακόμα ότι οι νόμοι του Ιράν ορίζουν πως οι ανήλικοι μπορούν να κρατούνται μόνο σε χώρους κράτησης ανηλίκων και να ανακρίνονται από δικαστές, που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και διορισμένοι σε δικαστήρια ανηλίκων.

Η Σύμβαση Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει υπογραφεί από το Ιράν και με βάση αυτήν, συνεχίζει ο δικηγόρος, το Ιράν παραβιάζει ασύστολα τις υποχρεώσεις του.

Τα σχολεία της επικράτειας έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης, αφού οι New York Times έχουν ήδη καταγράψει 23 επιδρομές σε διάφορες πόλεις, όπου αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα και μυστικές υπηρεσίες ανέκριναν, ξυλοκόπησαν και έψαχναν μαθητές. Σε άλλες περιπτώσεις οι σχολικές αρχές απείλησαν ή επιτέθηκαν σε μαθητές. Ακόμη και δακρυγόνα και ξύλο σε δημοτικό σχολείο, γιατί οι μαθητές φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

«Τρομοκρατούν τα παιδιά γιατί φοβούνται το μέλλον και ξέρουν ότι αυτά τα παιδιά θα αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους».

Σε ένα από τα πιο γνωστά σχολικά επεισόδια, η πολιτοφυλακή τον περασμένο μήνα εισέβαλε στο γυμνάσιο Shahed στη βορειοδυτική πόλη Αρνταμπίλ και ξυλοκόπησε μαθητές, στέλνοντας εννέα από αυτά σε νοσοκομείο. Η Asra Panahi 15 χρόνων πέθανε από το ξύλο.

Ορισμένα παιδιά έχουν εξαφανιστεί μετά τις διαδηλώσεις και οι γονείς τους δεν είναι σε θέση να τα εντοπίσουν.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε την διεξαγωγή στις 24 Νοεμβρίου ειδικής συνεδρίασης για την κατάσταση στο Ιράν. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην Γενεύη, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της Ισλανδίας.

photo https://in.gr
https://nytimes.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This