Οι καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, έχουν διαμορφώσει ένα ακραίο σκηνικό, μετά το πέρασμα του οποίου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τις συνέπειες για το άμεσο μέλλον.
Επισήμως, μέχρι αυτή την στιγμή έχουν καταγραφεί 12 νεκροί, αλλά μέχρι να λήξει η γιγαντιαία και δύσκολη επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού στις πλημμυρισμένες περιοχές, δεν είναι κανείς βέβαιος για τον τελικό αριθμό, αφού οι κάτοικοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση από το βράδυ της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου, χωρίς νερό και ρεύμα, εκτεθειμένοι στα μολυσμένα νερά.
Η πυροσβεστική έχει καταγράψει μέχρι αυτή την στιγμή, μόνο στην Θεσσαλία, 4.250 απεγκλωβισμούς. Πολλές από τις επιχειρήσεις έγιναν υποβρύχια, καθώς τα σπίτια παρέμεναν για ημέρες πλημμυρισμένα μέχρι τις στέγες.
Η Θεσσαλία στο επίκεντρο της προσοχής, με τον κάμπο να έχει πληγεί πιθανόν ανεπανόρθωτα για αβέβαιο βάθος χρόνου, την στιγμή που και η υπερχείλιση του Πηνειού δημιουργεί μεγαλύτερο φόβο.
Περί τα 720.000 στρέμματα έγιναν βούρκος στον θεσσαλικό κάμπο, προκαλώντας καταβύθιση -εκτός των άλλων- και της ελληνικής εθνικής αγροτικής οικονομίας, αλλά και κτηνοτροφίας, για μια ακόμη φορά, μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Μεγάλη πηγή κινδύνου τα μολυσμένα στάσιμα νερά, τα οποία εκτός των άλλων επιβαρύνονται από ακαθαρσίες και νεκρά ζώα που επιπλέουν. Ακόμη και στις περιοχές που η υδροδότηση αποκαθίσταται, οι πολίτες θα πρέπει αυστηρά να αποφεύγουν το νερό του δικτύου υδροδότησης, καθώς εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι ενδημίας.
Η δύναμη του εθελοντισμού των πολιτών, αλλά και τουριστών όπως στην περίπτωση του Βόλου, ήταν αυτή που διέσωσε σε μεγάλο βαθμό κατοίκους των πληγεισών περιοχών, αφού, πέρα από τις προμήθειες που συλλέχθηκαν για τους συμπολίτες μας, άνθρωποι με βάρκες επιχείρησαν διασώσεις. Κανείς δεν αρνείται φυσικά και την σκιώδη κατάσταση συμπολιτών, ιδιαίτερα στον Βόλο, που μπροστά στην εικόνα της καταστροφής των συμπολιτών τους προχώρησαν σε πράξεις αισχροκέρδιας, πουλώντας το νερό σε υψηλή τιμή, σε περιοχές όπου το νερό είχε κοπεί για μέρες.
Από πλευράς κράτους, τα πολύτιμα για την δύσκολη αυτή περίπτωση του έθνους στρατιωτικά ελικόπτερα, βρέθηκαν στις λάσπες και ως εκ τούτου ακινητοποιήθηκαν, προσθέτοντας μια ακόμη εικόνα ντροπής για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η στάθμη του νερού ανέβηκε σε τέτοιο βαθμό στο Στεφανοβίκειο, στην Λάρισα, με αποτέλεσμα τα στρατιωτικά ελικόπτερα να βρεθούν στον βούρκο και να απομακρυνθούν εκ των υστέρων. Εν τέλει, τα αεροσκάφη 70 εκατομμυρίων μεταφέρθηκαν στην Νέα Αγχίαλο.
Παρ’ όλα αυτά, την στιγμή που αναζητούνταν τρόποι για τους απεγκλωβισμούς των κατοίκων με βάρκες και φουσκωτά, με Σινούκ μετέβη ο πρωθυπουργός στην Λάρισα την Παρασκευή για να δηλώσει ότι θα δοθούν αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης.
Την Κυριακή στην Καρδίτσα και τον Βόλο η πρόεδρος της Δημοκρατίας, εν μέσω επιχειρήσεων επείγουσας και κατεπείγουσας σήμανσης για κατοίκους, μεταξύ των οποίων υπερήλικες, βρέφη, άνθρωποι που έμειναν ημέρες χωρίς νερό, φάρμακα, τροφή, ρεύμα.
Η μαρτυρία κατοίκων του Βόλου είναι χαρακτηριστική: “Δεν υπάρχει πια παραλία, εξαφανίστηκε – ούτε δρόμος υπάρχει, εξαφανίστηκε”.
Η ξήρανση της λίμνης Κάρλα το 1962, σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση, όπως φαίνεται: μια πολιτική πράξη του παρελθόντος που παρενέβη στο περιβάλλον, χωρίς -για μια ακόμη φορά- να λάβει υπ’ όψιν της το μέλλον, παρά μόνον τις ψήφους.
Η λίμνη Βοιβηίδα ή Κάρλα, στην Θεσσαλία, έγινε χωράφια για καλλιέργεια με αποτέλεσμα αφ’ ενός να εξαφανιστεί ένας σημαντικός υδροβιότοπος, αφ’ ετέρου να υποβαθμιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας υπογείως, καθώς στέρεψαν οι υπόγειες πηγές και άρα οι καλλιέργειες να μην αποδώσουν επαρκώς ούτως ή άλλως.
Η υδροδότηση των γύρω περιοχών λιγόστεψε, αλλά, το πιο επίκαιρο όλων, να εισχωρήσει το θαλάσσιο μέγεθος στην περιοχή της Κάρλας. Η αλλαγή στο περιβάλλον, μπορεί πράγματι να φέρει ψήφους, αλλά στην περίπτωση αυτή φέρνει και καταστροφή. Οι γεωπόνοι και μελετητές είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά η πολιτική κωφεύει συνήθως στα λογικά επιχειρήματα. Ακόμη και όταν καλείται να αναλάβει ευθύνες: είτε για πυρκαγιές, είτε για πλημμύρες… ακόμη κι όταν οι καταστροφές διαδέχονται η μία την άλλη.
Περιμένοντας να γίνει ανάληψη ευθυνών, οι ευχές όλων είναι στραμμένες στους Έλληνες που περνούν ακραία δύσκολες στιγμές.
photo https://france24.com