EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
https://www.greekradiofl.com/wp-content/uploads/2022/09/belly-ge0d1698e2_640.jpg

Τρως  ελάχιστα και παχαίνεις… Πόσο στρες καταπίνεις πρόσεξες;

5 Sep, 2022

Συχνά- πυκνά αναρωτιόμαστε- και ιδιαίτερα εμείς οι γυναίκες- γιατί αφού τρώμε ελάχιστα,  παχαίνουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που παραπονιόμαστε ότι χάνουμε πολύ δύσκολα βάρος, ενώ βρισκόμαστε σε διατροφή και γυμναζόμαστε καθημερινά. Ένας από τους παράγοντες, είναι το γνωστό σε όλους μας άγχος, που όμως πολλοί δεν τον γνωρίζουν ως τέτοιο…

 Ας δούμε λοιπόν, τι ουσίες εκκρίνονται στον οργανισμό μας εξαιτίας του και πως μπλοκάρουν τον μεταβολισμό μας.

 

    Το στρες είναι μια σύγχρονη ύπουλη πάθηση- ναι πάθηση- της εποχής, που  ευθύνεται ποικιλοτρόπως, για πολλά από τα μεταβολικά και ψυχοσωματικά μας προβλήματα υγείας.  

   Διότι το άγχος εκκρίνει κορτιζόλη και αδρεναλίνη, σε ποσότητες μεγαλύτερες από όσες μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός μας. Το αποτέλεσμα είναι, οι παραπάνω ουσίες και ιδιαίτερα η πρώτη, να επιβραδύνει τον  μεταβολισμό, χαμηλώνοντας   τις καύσεις των θερμίδων, του λίπους και των υδατανθράκων.

  Επιπλέον, επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης, μιας ορμόνης υπεύθυνης για τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα μας, συμβάλλοντας και αυτή στα προβλήματα που προκαλούνται από τις δύο παραπάνω ουσίες. Για την ακρίβεια τα περιπλέκουν.  Γιατί καθώς η ινσουλίνη απορυθμίζεται , οδηγεί σε μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους, εξαιτίας των απότομων διακυμάνσεων.  Αυτή η ασταθής αυξομείωση της ινσουλίνης, αλλά και της κορτιζόνης, δημιουργούν παράλληλα, κι ένα συνεχές αίσθημα λιγούρας, πέρα από τις μειωμένες καύσεις., που μας ωθεί σε πιο θερμιδογόνα φαγητά, επιτείνοντας την συσσώρευση λίπους.

 

  Όταν νιώθουμε στρεσαρισμένοι, καταφεύγουμε επίσης περισσότερο και στις κακές μας συνήθειες, όπως είναι ο καφές, το κάπνισμα και το αλκοόλ, θεωρώντας ότι μας βοηθούν στην διαχείριση αυτού του ύπουλου θηρίου, του άγχους. Σε αυτή την ενοχλητική αίσθηση  που θρέφεται από την πιεστική ζωή των μεγαλουπόλεων και το κυνήγι της επιτυχίας και της επιβίωσης.

   Αυτές οι επιβλαβείς συνήθειες, μαστιγώνουν τα επινεφρίδια μας, για να εκκρίνουν την περαιτέρω αύξηση κορτιζόνης και αδρεναλίνης, ώστε να νιώσουμε ευδιάθετοι και χαλαροί και πως το νικήσαμε .. Μόνο που με αυτή την τακτική, δημιουργούμε έναν φαύλο κύκλο, που οι αλληλεπιδράσεις και τα ενοχλητικά συμπτώματα, αυξάνονται δραματικά, δυσκολεύοντας έτσι την εύρεση του πραγματικού υπαίτιου,  στα προβλήματα υγείας, που μπορεί να εμφανιστούν.

   Είναι πράγματι αξιοσημείωτο, το πώς  και το πόσο αρνητικά επιδρά στο σύστημα μας, το στρες και οι ουσίες που απορρέουν από αυτό, ειδικά όταν το βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Η κορτιζόλη, που σε μεγάλες ποσότητες συμπαρασύρει και την αδρεναλίνη, μια στρεσσογόνο ουσία,  η οποία μπλοκάρει με την σειρά της, την έκκριση ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Δύο χημικές ουσίες του εγκεφάλου, που μειώνουν το αίσθημα  πείνας, μας προσφέρουν ευεξία και καταπολεμούν το στρες. Ουσίες που με την σειρά τους ενεργοποιούν την λεπτίνη, μια ορμόνη αρμόδια για την καύση του σπλαχνικού λίπους, καθώς και την μελατονίνη, την  ορμόνη του ύπνου.

     Κοντολογίς, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πίεσης και άγχους, όλες οι ουσίες και οι ορμόνες μας  απορυθμίζονται και χτυπάνε συναγερμό στο ανοσοποιητικό μας.. Μόνο που όταν το έχουμε διαρκώς σε θέση κρούσης, απενεργοποιείται, ή βραχυκυκλώνει, δημιουργώντας τα γνωστά σε όλους μας πια, αυτοάνοσα νοσήματα. Τουτέστιν, εμποδίζουμε την ομαλή λειτουργία του, με αποτέλεσμα να το στρέφουμε εναντίον του οργανισμού μας και των οργάνων του.

   Η θέση του στρεσσογόνου συναγερμού που περιέρχεται το ανοσοποιητικό μας, εντείνεται  και από την  έλλειψη σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που προκαλείται από την κακή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος,  καθώς και από την κορτιζόλη και το σάκχαρο, που παρεμποδίζουν  την απορρόφηση τους.  Μια έλλειψη που γίνεται εμφανής μετά από μακροχρόνια κατάσταση υπερβολικού στρες , γεγονός που χτυπάει εκ νέου το ανοσοποιητικό μας.

Οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις όμως, δεν σταματούν εδώ. Διότι η υπερτερούσα κορτιζόλη και η ινσουλίνη, μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού. Όταν δε, παραμένουν συνέχεια σε υψηλά επίπεδα, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι βρίσκεται σε κατάσταση ασιτίας και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος .  Μια διαδικασία που οδηγεί πάλι σε αύξηση ινσουλίνης και αποθήκευσης λίπους.

 

   Φυσικά, δεν γράφω το κείμενο αυτό για να δαιμονοποιήσουμε τις καθόλα απαραίτητες, για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας ορμόνες. Ούτε και το στρες, όταν υπάρχει σε λογικά πλαίσια. Γιατί το ελεγχόμενο άγχος, μας κρατάει σε εγρήγορση , ώστε να ανταπεξέλθουμε  καλύτερα στις προκλήσεις και στους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας. Απ’ την άλλη η κορτιζόλη ρυθμίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, όπως και η αδρεναλίνη, που βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, σε φυσιολογικά επίπεδα πάντα.

    Το κείμενο αυτό γράφτηκε  για να κατανοήσουμε τον μηχανισμό του στρες, να τον αναγνωρίσουμε και να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας.  

   Μια καλή αρχή είναι η λήψη τροφών πλούσιες σε μαγνήσιο, λιπαρά Ωμέγα 3 και βιταμίνη Β12  που καταπολεμούν το στρες και βοηθούν το νευρικό σύστημα. Ειδικά το μαγνήσιο, είναι ένας από τους βασικότερους αναστολείς του .

 Το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, , η μαγιά της μπύρας και το ελαιόλαδο, είναι μερικές από τις τροφές, που περιέχουν τα παραπάνω ευεργετικά στοιχεία. Συστατικά που υπάρχουν άφθονα στην μεσογειακή διατροφή.  Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία άκρως απαραίτητα, που μπορούμε να τα αναπληρώσουμε , με το ανάλογο συμπλήρωμα διατροφής, όταν δεν υπάρχει επάρκεια στην λήψη τους από τις τροφές.

 

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να χαλαρώσουμε όσο και με όποιο τρόπο εκφράζει τον καθένα.  Ας σκεφτούμε ότι τίποτα δεν γίνεται ευκολότερα με το στρες. Να βρούμε τι από όσα μας αγχώνουν και μας χαλάνε , δεν είναι απαραίτητα και να τα βγάλουμε από την ζωή μας και τις καθημερινές μας συνήθειες. Ας κάνουμε ότι μας ευχαριστεί στα πλαίσια του εφικτού και ας πιούμε λιγότερο καφέ, αφού μας τσιτώνει τα νεύρα- ναι αυτό το γράφει κάποια, που σίγουρα έχει καταναλώσει μια φυτεία μόνη της….

 Καιρός να  χαλαρώσουμε λοιπόν..

 Καιρός να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας και να ενστερνιστούμε ότι μας αξίζει..

 

 

 

photo https://pixabay.com/el/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This