EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Τσολιάδες,Γερμανοί,εραστές και δαίμονες

Τσολιάδες, Γερμανοί, εραστές και δαίμονες

5 Feb, 2024

ΜΕΡΟΣ Α (απόσπασμα από τη Σιέστα που τιμήθηκε με Α΄Βραβείο πεζογραφήματος-νουβέλας από τον 10ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2021 του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και με Έπαινο από τον Ζ΄ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη)

 

 

Και ποιος δεν πέρασε από τα σαλόνια της! Ακόμη και ο Γάλλος ζωγράφος Τυμπόρ Περζά ντε λα Μπρουακί –ντυμένος κατά το ήμισυ με ενδυμασία Έλληνα τσολιά, αποτελούμενη από αυθεντικό ραφ γιλέκο εύζωνα του 1823, λευκό πουκάμισο χωρίς γιακά, τσαρούχια και φάριο από κόκκινη τσόχα με μαύρη φούντα–, γνήσιος απόγονος Γαλλοβαυαρού αυλικού συμβούλου του Όθωνα, που συστήθηκε στον Λευτέρη ως ζωγράφος, εκ πεποιθήσεως φιλέλλην, διαμένων στην Αθήνα.

Την έκπληξη του Λευτέρη στη θέα ενός ογδοντάχρονου ψηλόλιγνου τσολιά, με σώμα που παρά την ηλικία του έστεκε σαν λαμπάδα λόγω ευζωίας –και της βασιλικής φρουράς εν έτει 1980 δεν θα μπορούσε να ήταν– εκτόπισε το δυνατό γέλιο, επειδή όταν το πρωί η γυναίκα του του ανακοίνωσε ότι το βράδυ θα είχαν Γάλλο, εκείνος περίμενε γάλο ψητό στη γάστρα! Ο φιλέλλην θεώρησε το γέλιο προσβολή και αποχώρησε, χαρακτηρίζοντας τον Λευτέρη αδαή χωριάτη. Τον Λευτέρη όμως δεν τον στενοχώρησε καθόλου το γεγονός.

Αντιθέτως, τον ευχαρίστησε, και κρατώντας την κοιλία του, που διπλώθηκε από τα γέλια, φώναζε από την είσοδο του σπιτιού στον καμαρωτό τσολιά «Πρεζά, να μας ξανάρθς τώρα που το ’μαθες το σπίτ’», με την ανατολίτικη προφορά, που ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του δεν ήθελε να κρύψει.

Εκείνη τη στιγμή, ο Λευτέρης θέριεψε, ανδρειώθηκε κι έστεκε πιο καμαρωτός από τον δίμετρο τσολιά, νιώθοντας με όλο του το «είναι» ένας γνήσιος απόγονος του Δημητρίου Γρίβα και των σπουδαίων Ελλήνων, επώνυμων κι ανώνυμων, που στη Λαϊκή Επανάσταση του 1862 ξεφορτώθηκαν από τον οίκο τους τους γνήσιους συμμάχους προστάτες τους!

Αν μη τι άλλο, εκείνος και οι πρόγονοί του ήταν γνήσιοι Έλληνες, και όχι κατά το ήμισυ Βαυαροί και κατά το ήμισυ Γάλλοι, και φορούσαν την παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία εις ολόκληρον!

Ο αδαής, κατά τα λεγόμενα του τσολιά, χωριάτης, ήταν γνώστης της Ελληνικής Ιστορίας σε βάθος, γνωρίζοντας τα πεπραγμένα της αναλυτικά, από τα πρώτα χρόνια της που αποτυπώθηκαν γραπτά, την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, εκείνους που τη διαμορφώσαν, και βεβαίως τη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία και τους πρωταγωνιστές της, έναν προς έναν. Τον στενοχωρούσε όμως το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των παραθεμάτων της γράφτηκε από μη Έλληνες ιστορικούς. Στη φιλομάθειά του αυτή συνέβαλε η πλούσια βιβλιοθήκη του πατέρα του Παναγιώτη, ο οποίος διέθετε μεταξύ άλλων και «Το επίτομον ορθογραφικόν και εγκυκλοπαιδικόν λεξικόν Ηλίου», σε δωδεκάτομη δερματόδετη έκδοση, που τυπώθηκε κατ’ εντολήν του κι έφερε το ονοματεπώνυμό του στο δεύτερο εσώφυλλο.

Δυστυχώς ο Παναγιώτης δεν πρόλαβε ν’ αποκτήσει και τον τελευταίο –δέκατο τρίτο– τόμο, που εκδόθηκε το 1953. Δυστυχώς και για τον Λευτέρη, που απορρίφθηκε από την Παιδαγωγική Ακαδημία εξαιτίας των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του πατέρα του και κινήθηκε στη ζωή ως έμπορος και όχι ως διανοούμενος.

Η αντίληψή του αυτή για την Ελληνική Ιστορία τον έκανε υπερήφανο για την καταγωγή του και πολλές φορές αυτό προέκυπτε από διάφορες διηγήσεις του στα παιδιά. Μεταξύ άλλων έλεγε, ότι κατά την κατασκευή του φράγματος στον Πηνειό, όπου απασχολούνταν εργατοτεχνίτες πολλών εθνικοτήτων, την ώρα του κολατσιού, οι Έλληνες μόνο ήταν εκείνοι που έπλεναν τα χεριά τους, επειδή είχαν μέσα τους τον πολιτισμό, ενώ οι άλλοι, που ήταν οι σπουδαίοι και οι τεχνογνώστες, έτρωγαν με τα χέρια άπλυτα. Τον Πολιτισμό, με την έννοια που διατύπωσε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα ο Αδαμάντιος Κοραής!

Με θαυμασμό μιλούσε και για τον Καποδίστρια, που θεμελίωσε το Σύνταγμα της Ελβετίας, που ισχύει μέχρι και τις μέρες μας. Ήταν δε βέβαιος ότι εάν η Ελλάδα δεν ήταν σκλαβωμένη για τέσσερις αιώνες, στις μέρες μας θα ήταν πλούσια και σπουδαία.

 

 

Συνεχίζεται…

 

 

photo https://euronews.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This