Χαράμ λεγόταν το λευκό αιγοπρόβειο τυρί στην αρχαία Αίγυπτο, που ανακαλύφθηκε προ ημερών στην Νεκρόπολη. Χρονολογείται τουλάχιστον 2.600 χρόνια πριν.
Συγκεκριμένα πρόκειται για κομμάτια τυριού, που χρονολογούνται μεταξύ 7ου και 6ου πΧ αιώνα, (εποχή 26ης ή 27ης αιγυπτιακής δυναστείας), στην νεκρόπολη της Σακάρα, κοντά στο Κάϊρο. Βρέθηκαν μέσα σε πήλινα αγγεία και μάλλον μοιάζουν με το γνωστό χαλούμι της Κύπρου, που ήταν δημοφιλές από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου.
Στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν πολλά ευρήματα με επιγραφές στην ίδια γλώσσα που αναγράφεται στην Στήλη της Ροζέτας. Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουσταφά Ουαζίρι, εκτιμά πως το λευκό τυρί που αρχικά λεγόταν “χαράμ” στην κοπτική γλώσσα, παραφράστηκε σε “χαλούμι”. Μάλιστα, η δραστηριότητα της τυροκομίας χρονολογείται στην εποχή της πρώτης δυναστείας της Αιγύπτου, πριν 5.000 χρόνια δηλαδή.
Οι ανασκαφές στην περιοχή της Σακάρα έχουν φέρει στο φως πολλά ευρήματα, πέραν του τυριού, όπως οκτώ τάφους, 100 φέρετρα και δεκάδες αγαλματίδια θεοτήτων. Μάλιστα αναμένονται περισσότερες εξελίξεις, καθώς αγγεία σφραγισμένα, δίπλα στα πήλινα αγγεία που περιείχαν το χαλούμι, δεν έχουν ακόμη ανοιχτεί.
Μια παρόμοια ανακάλυψη τυριού 3.200 ετών είχε παλαιότερα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, το 2018, καθώς αφ’ ενός ονομάστηκε το “παλαιότερο τυρί στον κόσμο”, αφ’ ετέρου μετέφερε μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, δίνοντας την σαφή οδηγία: “η κατανάλωση του αρχαίου αιγυπτιακού τυριού, δεν συνιστάται”.