Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Subscribe to our newspaper
Τυφώνας Ian

Τυφώνας Ian: Ο πιθανά «πιο θανατηφόρος τυφώνας στην ιστορία της Φλόριντα» κατευθύνεται προς την Καρολίνα καθώς ισχυροποιειται

29 Sep, 2022

Ο τυφώνας Ian υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα την Πέμπτη, καθώς άφησε πίσω του τη Φλόριντα, για να γίνει ξανά τυφώνας το βράδυ στο δρόμο του προς τις Καρολίνες. Σε όλη τη Φλόριντα, οι συνέπειες της καταιγίδας παραμένουν πολύ καιρό μετά το πέρασμα του ματιού, καθώς όλο και περισσότερο κύμα καταιγίδας και πλημμύρες συνεχίζουν να απειλούν τους κατοίκους σε όλη την πολιτεία.

«Η ποσότητα του νερού που ανεβαίνει και πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται σήμερα, ακόμη και όταν περνά η καταιγίδα, είναι βασικά μια πλημμύρα 500 ετών», δήλωσε ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντης σε μια ενημέρωση την Πέμπτη το πρωί.

Από τις 5 μ.μ., η καταιγίδα ήταν 240 μίλια νότια του Τσάρλεστον, SC, με κορυφαίους ανέμους που αυξήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στα 75 μίλια/ώρα, από την αιχμή της Τετάρτης 155 μίλια/ώρα. Κατευθυνόταν βόρεια-βορειοανατολικά με ταχύτητα 10 μίλια/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, με τους ανέμους τυφώνας να εκτείνονται προς τα έξω έως και 45 μίλια από το κέντρο.

Ο Ίαν προβλέπεται να μετακινηθεί στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Φλόριντα αργότερα μέσα στην ημέρα της Πέμπτης, σύμφωνα με την τελευταία γνωμοδότηση του κέντρου. Στη συνέχεια θα πάει βόρεια κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την ακτή της Νότιας Καρολίνας, αναμένεται να ενισχυθεί ως τυφώνας και πάλι απόψε και να φτάσει στην ξηρά την Παρασκευή, «στοχεύοντας τις Καρολίνες και τη Τζόρτζια με απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες, κύμα καταιγίδας και ισχυρούς ανέμους», το κέντρο είπε.

Η πορεία του τυφώνα έχει μετακινηθεί ανατολικά των αρχικών προβλέψεων, οδηγώντας σε επέκταση της προειδοποίησης τυφώνα στη Βόρεια Καρολίνα.

Η τροπική καταιγίδα Ίαν έγινε ξανά ο τυφώνας Ίαν καθώς πλησιάζει τις Καρολίνες.

«Ενώ το συνολικό συνοπτικό μοτίβο είναι παρόμοιο σε όλα τα μοντέλα, ο Ian δεν ήταν συνεργάσιμος και παραμένει ακριβώς στο προηγούμενο κομμάτι», έγραψε το κέντρο στη συμβουλή του στις 5 το απόγευμα. «Έτσι, η νέα πρόβλεψη προσαρμόζεται στα ανατολικά και βρίσκεται ανατολικά της συναίνεσης του μοντέλου».

Ολόκληρη η ακτή της Νότιας Καρολίνας και η ακτή της Βόρειας Καρολίνας από το Little River Inlet μέχρι το Cape Fear είναι τώρα υπό προειδοποιήσεις για τυφώνα. Εκδόθηκε επίσης προειδοποίηση για κύμα καταιγίδας για αρκετές περιοχές και των δύο Καρολίνων, με πρόβλεψη «ταχείας εξασθένησης» μετά την πτώση.

Εν τω μεταξύ, οι εργασίες διάσωσης για τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στις πλημμυρισμένες γειτονιές της νοτιοδυτικής Φλόριντα ξεκίνησαν την Τετάρτη και συνεχίστηκαν την Πέμπτη καθώς ο ήλιος ανέβηκε, οι άνεμοι έπεσαν και η έκταση της καταστροφής του Ίαν άρχισε να αποκαλύπτεται.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε https://www.cnn.com/2022/09/28/weather/hurricane-ian-unprecedented-climate/index.htmlότι ο Ίαν «θα μπορούσε να είναι ο πιο θανατηφόρος τυφώνας στην ιστορία της Φλόριντα», υπεύθυνος για «σημαντική απώλεια ζωών».

Ένας επίτροπος της κομητείας Charlotte είπε στο CNN ότι υπήρχαν τουλάχιστον «οκτώ ή εννέα» θάνατοι εκεί. Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σαρασότα δήλωσε ότι διερευνά δύο θύματα, ανέφερε η Miami Herald.

Ο DeSantis αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τον αριθμό των θανάτων σε συνεντεύξεις τύπου την Πέμπτη το πρωί και το απόγευμα, αλλά είπε ότι η κομητεία Lee είχε λάβει εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια από κατοίκους.

Στην ενημέρωση της Πέμπτης το απόγευμα, ο κυβερνήτης ενθάρρυνε τον κόσμο να στείλει οικονομική βοήθεια και όχι προμήθειες. Μέχρι στιγμής, είπε, το Ταμείο Καταστροφών της Φλόριντα έχει συγκεντρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια σε 24 ώρες.

Η Ακτοφυλακή και η Εφεδρεία του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών εκτελούν αποστολές διάσωσης στην περιοχή, ενώ οι μηχανικοί στο σημείο άρχισαν να κάνουν επιθεωρήσεις γεφυρών. Ορισμένες γέφυρες, όπως η γέφυρα Pine Island, δεν είναι πλέον βατές, είπε ο DeSantis. Η καταιγίδα έσκισε ένα ολόκληρο τμήμα από το Sanibel Causeway.

«Το Sanibel καταστράφηκε », είπε ο DeSantis. «Χτυπήθηκε από μια πραγματικά βιβλική καταιγίδα».

Οι κομητείες Lee και Charlotte ήταν ουσιαστικά «εκτός δικτύου» από το πρωί της Πέμπτης, είπε ο DeSantis, με 2,5 εκατομμύρια διακοπές ρεύματος να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την πολιτεία, 1,5 εκατομμύρια από τις οποίες βρίσκονται στη νοτιοδυτική Φλόριντα, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη. Η επιστροφή στο πλέγμα μπορεί να μην συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη.

«Οι επανασυνδέσεις θα πρέπει να είναι μια ανοικοδόμηση αυτής της υποδομής», είπε ο DeSantis. “Αυτό θα είναι κάτι περισσότερο από τη σύνδεση μιας γραμμής ισχύος πίσω σε έναν πόλο.”

Ο Ίαν είχε φτάσει στη στεριά στην ηπειρωτική χώρα της Φλόριντα στις 4:35 μ.μ. της Τετάρτης, ακριβώς νότια της Πούντα Γκόρντα, βγαίνοντας στην ξηρά με ανέμους ταχύτητας 145 mph, δήλωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων. Η καταιγίδα είχε φτάσει στο νησί Cayo Costa στα ανοιχτά του Fort Myers.

«Αυτή θα είναι μια καταιγίδα για την οποία μιλάμε για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ken Graham, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης.

Image Source: CNN.com (owner)

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This