EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ουκρανία

Ουκρανία – Τ. Θεοδωρικάκος: «Είμαστε σε συνεργασία με την πρεσβεία για την υποδοχή των προσφύγων»

2 Mar, 2022

Η κυβέρνηση  και η Ελληνική Αστυνομία, θα διευκολύνουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες να μπουν στη χώρα

Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας στις πύλες εισόδου της χώρας και σε κρίσιμου στόχους

 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

Ο Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και την προετοιμασία της χώρας μας για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων.

 

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Καταδίκη της εισβολής- Η συζήτηση στη Βουλή

Θα ήθελα να αναδείξω δύο σημεία.  Το πρώτο θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από την ανάλυση που κάνει ο καθένας, τάσσονται ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή, η θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης μας είναι απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη αυτής της απαράδεκτης και απάνθρωπης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό όμως, είναι προφανές ότι είναι και ομόφωνη άποψη του ελληνικού λαού.

Το δεύτερο σημείο, στο οποίο ασφαλώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από ότι φάνηκε από τη συζήτηση στη Βουλή, είναι ότι η αντιπολίτευση δεν βλέπει θετικά το ότι η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη μας δεν περιορίστηκαν σε φραστικό επίπεδο, αλλά συνοδεύτηκαν και από πράξεις στήριξης με οπλισμό αλλά και με ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό είναι ένα σημείο προφανώς πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εμείς πιστεύουμε ότι και σε αυτό εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων και ότι η Ελλάδα οφείλει να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία.Εμείς οι Έλληνες, ο ελληνισμός τα έχουμε υποστεί στην Κύπρο το 1974 και δεν το ξεχνάμε. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα είμαστε τόσο κατηγορηματικά απέναντι και καταγγέλλουμε αυτή την προκλητική ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία.

 

Ουκρανοί πρόσφυγες και η προετοιμασία της Ελλάδας

Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άμεσα σύνορα με την Ουκρανία και αναμένει εκ των πραγμάτων να εξελιχθεί ένας πολύ σημαντικός αριθμός προσφυγικών ροών από την Ουκρανία προς άλλες χώρες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να παραμείνουν μέσα στον πόλεμο, φοβούνται ή ήδη έχουνε απώλειες και αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους προκειμένου να σωθούν. Είναι πρόσφυγες και αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να τους προστατεύουμε. Αυτό που εμείς ήδη έχουμε κάνει είναι να έχουμε στενή συνεργασία με την Ουκρανική πλευρά και την Ουκρανική πρεσβεία εδώ στην Αθήνα. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν στην ευθύνη τους τον έλεγχο των συνόρων και τον έλεγχο των ανθρώπων οι οποίοι μπαίνουν στη χώρα.

Συνεπώς αυτό που συζητήθηκε στην επικοινωνία με τον πρέσβη και έχει τεθεί σε εφαρμογή, είναι η διευκόλυνση όλων των ανθρώπων οι οποίοι έρχονται από την Ουκρανία. Χθες εισήλθαν 468 άτομα, Ουκρανοί, στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Με αυτούς φτάνουμε έναν αριθμό περίπου στους 1.500 πρόσφυγες. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι μας ζητήθηκε από την Ουκρανική πλευρά η διευκόλυνση και ανθρώπων οι οποίοι έχουν διαβατήρια χωρίς τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι τα πλέον ασφαλή και σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και η ανάγκη διευκόλυνσης  οικογενειών που έχουν μαζί τους τα παιδιά τους.Η κυβέρνηση  και η Ελληνική Αστυνομία, θα διευκολύνουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες να μπουν στη χώρα, αυτό είναι ένδειξη ανθρωπισμού και απόλυτης συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό και στους συγκεκριμένους ανθρώπου που δοκιμάζονται από τον πόλεμο στην χώρα τους. Ταυτοχρόνως κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει το παραμικρό θέμα ασφαλείας στα σύνορά μας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Ότι ασφαλώς μπαίνουν όλοι οι ουκρανοί πολίτες οι οποίοι έχουν τα διαβατήρια με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, οι υπόλοιποι καταγράφονται στην είσοδο και σε συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα στα σύνορα της χώρας. Η ουκρανική πλευρά αναλαμβάνει την ευθύνη της ταυτοποίησης της ουκρανικής εθνικότητας αυτών των ανθρώπων. Οι 1.500 που έχουν μπει στη χώρα έχουν μπει με διαβατήρια με βιομετρικά χαρακτηριστικά και δεν υπήρξε το παραμικρό θέμα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν συγγενείς, φίλους και γνωστούς στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία 20-30 χρόνια έχουν έρθει πάρα πολλοί άνθρωποι από την Ουκρανία στην πατρίδα μας, επομένως υπάρχει επαφή και η επικοινωνία.

Επίσης,  θα διευκολύνουμε και οικογένειες με παιδιά πάντα με τη συνθήκη ότι θα μετέχει εκπρόσωπος της ουκρανικής πλευράς, της ουκρανικής πρεσβείας για να διασφαλίζεται και να ταυτοποιείται κάθε άτομο το οποίο θα μπαίνει στην ελληνική επικράτεια. Αυτή τη στιγμή γίνονται σημαντικές προεργασίες από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να διασφαλιστούν χώροι όπου θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

 

Η κοινοτική οδηγία

Αυτήν την Πέμπτη αναμένεται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τεθεί σε πλήρη ισχύ η οδηγία 52/2001 με την οποία οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και παίρνουν καθεστώς προσωρινής προστασίας όταν υπάρχουν μαζικές εισροές προσφύγων εξαιτίας του πολέμου. Αυτή η οδηγία έχει γίνει Προεδρικό Διάταγμα στην Ελλάδα από το 2006 άρα είναι σε πλήρη ισχύ και το μάξιμουμ που δικαιούνται να μείνουν με βάση αυτή την οδηγία είναι δυόμισι χρόνια. Αυτή τη στιγμή γίνονται σημαντικές προεργασίες από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να διασφαλιστούν χώροι όπου θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

 

Προσφυγικές ροές

Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα έρθουν στη χώρα μας.  κακά τα ψέματα, είναι μία εξαιρετικά πρωτόγνωρη κατάσταση για να είμαστε ειλικρινείς δεν νομίζω ότι θα περίμενε κανείς να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο ενδεχομένως πολύ στη Δύση πίστευαν ότι θα υπήρχε μία πολύ περιορισμένη πολεμική επιχείρηση που δεν θα αφορούσε το σύνολο της Ουκρανίας εδώ πέρα όμως έχουμε μία κανονική εισβολή. Σε όλη την έκταση της χώρας, μία ευθεία απειλή ενάντια στην ανεξαρτησία ενός ξεχωριστού κράτους, πράγματα τα οποία είχαμε να δούμε πάρα πάρα πολλά χρόνια, πολλές δεκαετίες. Εμείς οι Έλληνες βέβαια, ο ελληνισμός τα έχουμε υποστεί στην Κύπρο το 1974 και δεν το ξεχνάμε και είναι κι αυτός ένας βασικός λόγος που ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα είμαστε τόσο κατηγορηματικά απέναντι και καταγγέλλουμε αυτή την προκλητική ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This