EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

“Φάρος” για τα νέα ελληνικά στην Ομογένεια

9 Nov, 2023
Φάρος

Φάρος

Φάρος

Άρθρο της Μαρίας Καμπύλη

 

Συνάντηση με τον διευθυντή του Northcote Highschool, κ. Chris Jones, είχαν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι της ομάδας εργασίας «Φάρος», κα Διονυσία Διακοδημητρίου (φωτό), κ. Θεόδωρος Μάρκος και Δρ Σταυρούλα Νικολούδη με κύριο θέμα το πρόγραμμα Νέων Ελληνικών του σχολείου, το μέλλον του οποίου διαγράφεται ζοφερό λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος των μαθητών της Α’ Γυμνασίου.

Η ομάδα «Φάρος», με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Joseph Lo Bianco, με τη συνεργασία φορέων της Ομογένειας επιχειρεί να διασώσει τη διδασκαλία των νεοελληνικών στα κρατικά σχολεία της χώρας.

Αυτή τη φορά, οι «διασώστες» της ελληνικής γλώσσας κλήθηκαν στο Northcote High School όπου η συνέχεια της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας εξαρτάται από τον αριθμό των εγγραφών των ενδιαφερομένων μαθητών, ο οποίος επί του παρόντος είναι δυστυχώς χαμηλός.

«Το πρόβλημα είχε προκύψει και στο παρελθόν, το 2016, οπότε και πάλι είχε χρειαστεί να παρέμβει η Κοινότητα με θετικά ευτυχώς αποτελέσματα», λέει στον «Νέο Κόσμο» το μέλος της επιτροπής «Φάρος», Θεόδωρος Μάρκος, γνωστός για την ευαισθησία και τους πολυετείς αγώνες του για τη διατήρηση και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια.

«Η επίτευξη ενός στόχου, δεν σημαίνει κι επανάπαυση», εξηγεί ο κ. Μάρκος, ο οποίος θεωρεί πως το ζήτημα που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια με τα προγράμματα ελληνικής γλώσσας στα κρατικά σχολεία, απαιτεί διαρκή παρακολούθηση και, όπως, λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «πρέπει να είμαστε συνεχώς από πάνω, να παρακολουθούμε τις τάσεις στις τοπικές κοινότητες και να αντιδρούμε ανάλογα».

 

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΛΙΓΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Στη συνάντηση της Δευτέρας, ο διευθυντής του Northcote Highschool, Chris Jones, ενημέρωσε τα μέλη του «Φάρου» για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών, εξηγώντας πως το πρόγραμμα κινδυνεύει να μην «τρέξει» τη νέα σχολική χρονιά, καθώς δεν συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός ενδιαφερομένων μαθητών.

Ο κ. Jones συμφώνησε ότι «η ελληνική γλώσσα αποτελεί σημαντικό μέρος της σχολικής και της τοπικής κοινότητας».

«Στο σχολείο φοιτά μεγάλη ομάδα μαθητών ελληνικής καταγωγής. Ωστόσο, η πρόσφατη μείωση των εγγραφών μαθητών στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας είναι ανησυχητική. Επί του παρόντος, το μάθημα της ελληνικής γλώσσας της 7ης τάξης (Α’ Γυμνασίου) για το 2024 δεν θα προχωρήσει αν δεν εγγραφούν περισσότεροι μαθητές στο μάθημα», είπε ο κ. Jones.

Συγκεκριμένα, είπε πως για να μπορέσει το σχολείο να προσφέρει το μάθημα, θα πρέπει να το έχουν ζητήσει τουλάχιστον 25 μαθητές από τους εγγεγραμμένους στην Α’ Γυμνασίου για τη χρονιά 2024 κι αυτή τη στιγμή ο αριθμός δεν ξεπερνά τους 10.

Το θετικό, όπως σχολίασε ο κ. Μάρκος στον «Νέο Κόσμο», είναι η στάση του κ. Jones απέναντι στο πρόγραμμα, ο οποίος διαβεβαίωσε τα μέλη της ομάδας «Φάρος» ότι «ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να έχουμε τμήμα Νέων Ελληνικών φέτος, την επόμενη σχολική χρονιά θα το επαναφέρω ως προσφερόμενο μάθημα. Στο σχολείο μας τα Ελληνικά θα έχουν πάντα θέση».

Μάλιστα, αμέσως μετά τη συνάντηση, η ομάδα «Φάρος» εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται τα προτερήματα της γλωσσομάθειας και ειδικότερα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και παρατίθενται μια σειρά επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της διδασκαλίας της στο σχολείο.

«Στη συνεχώς διευρυνόμενη παγκόσμια κοινότητά μας, η ικανότητα να μιλάμε πολλές γλώσσες είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα. Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας δεν έχει να κάνει μόνο με την επικοινωνία, αλλά είναι μια πύλη προς την προσωπική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη. Το 40χρονο πρόγραμμα νεοελληνικής γλώσσας του Northcote High School είναι μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε τους θησαυρούς του ελληνικού πολιτισμού. Ωστόσο, κινδυνεύει να διακοπεί λόγω του χαμηλού αριθμού μαθητών που παρακολουθούν το μάθημα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τα ελληνικά είναι κάτι περισσότερο από λέξεις- είναι το κλειδί για την κατανόηση ενός κόσμου λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και ιστορίας. Από τα επικά ποιήματα του Ομήρου μέχρι τις φιλοσοφίες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, μέχρι τη λογοτεχνική παραγωγή του Καζαντζάκη και του Ελύτη, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σας δίνει άμεση πρόσβαση στα θεμέλια της δυτικής σκέψης και του πολιτισμού. Σας δίνει επίσης την ευκαιρία να βουτήξετε στο πλούσιο μωσαϊκό της ελληνικής ιστορίας, από τους κλασικούς χρόνους μέχρι τις πιο πρόσφατες παρουσίες της ελληνικής Διασποράς, μεταξύ άλλων και στην Αυστραλία», συνεχίζει η ανακοίνωση η οποία ολοκληρώνεται με ένα κάλεσμα – προτροπή προς τους μαθητές που θα εγγραφούν στην Α’ Γυμνασίου και τις οικογένειές τους να επιλέξουν το μάθημα των Νέων Ελληνικών, διασώζοντας το πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2024.

«Η εγγραφή στο πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας στο Northcote High School σημαίνει πολιτιστική εμβάπτιση. Οι αφοσιωμένοι καθηγητές και οι πόροι κάνουν αυτό το ταξίδι ελκυστικό και ικανοποιητικό, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε τον ελληνικό πολιτισμό από πρώτο χέρι. Με την εγγραφή στο ελληνικό πρόγραμμα, οι μαθητές αγκαλιάζουν έναν πολιτισμό που συνεχίζει να είναι ζωντανός και σήμερα. Αποκτούν μια ευρύτερη προοπτική για τον κόσμο και ανοίγουν πόρτες για μελλοντικές ευκαιρίες. Είτε πρόκειται για σύνδεση με την οικογένεια, εδώ ή στο εξωτερικό, είτε για καλύτερη κατανόηση της ορολογίας του STEM (η οποία προέρχεται κυρίως από τα ελληνικά), είτε για πλεονέκτημα στον εργασιακό χώρο (με μελλοντικούς ελληνόφωνους ασθενείς ή πελάτες), είτε για προετοιμασία για μια πλουσιότερη ταξιδιωτική εμπειρία σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, η εκμάθηση ελληνικών στο σχολείο είναι μια προφανής επιλογή», καταλήγει η ανακοίνωση του «Φάρου».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η ομάδα «Φάρος» συνεχίζει τις επαφές της με το υπουργείο Παιδείας, επιδιώκοντας συνάντηση με τη νέα ηγεσία, ενώ επικοινώνησε άμεσα και με την τοπική ομογενή βουλευτή, κα Κατερίνα Θεοφάνους.

«Η ανταπόκριση της κας Θεοφάνους ήταν άμεση κι ένθερμη και μας διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί το θέμα και θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή μαζί μας και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», δήλωσε ο κ. Μάρκος στον «Νέο Κόσμο».

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ «ΦΑΡΟΥ»

Η διακοπή των προγραμμάτων διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών δεν εστιάζεται μόνο στο Northcote, αλλά αποτελεί μόνιμη αγωνία όλου του εκπαιδευτικού κόσμου και των σχετιζόμενων οργανισμών της παροικίας μας. Με πιο πρόσφατη την κρίση στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σίδνεϊ και λίγο πριν στο La Trobe της Μελβούρνης, που ευτυχώς ξεπεράστηκε – άραγε μέχρι πότε – κατόπιν των δυναμικών παρεμβάσεων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βικτώριας και άλλων παραγόντων, τα νέα για τη γλώσσα μας δεν είναι καλά.

Η ομάδα του Καθηγητή Lo Bianco με το Στρατηγικό Σχέδιο για τα Νέα Ελληνικά που έχει διαμορφώσει, αγωνίζεται για την διάσωση της ελληνικής γλώσσας και την αποκατάστασή της στο αυστραλιανό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στην παροικία μας.

«Όσο οι γενιές απομακρύνονται, τόσο χαλαρώνει και το ενδιαφέρον για τα Ελληνικά. Αυτό πρέπει να σταματήσει», λέει ο κ. Μάρκος.

Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, οι άνθρωποι πίσω από το «Φάρο» διοργανώνουν ενημερωτικό σεμινάριο την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, 2.30μ.μ – 5.00μ.μ. στον ημιώροφο του κτιρίου της Κεντρικής Κοινότητας, με τίτλο: «Language in the Home: Raising Greek-English Bilinguals In Melbpourne».

«Αυτό το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο μιας διαρκούς σειράς δράσεων της ομάδας μας που στόχο έχουν την προώθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και του έργου του «Φάρου»», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο», το μέλος της ομάδας και Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας, κα Διονυσία Διακοδημητρίου.

«Κατά τον Οκτώβριο, πετύχαμε την επέκταση του προγράμματος ανάγνωσης ιστοριών στα Ελληνικά σε αρκετές δημοτικές βιβλιοθήκες, ασχοληθήκαμε με την προώθηση του προγράμματος Νέων Ελληνικών στους φοιτητές του LaTrobe και τη διακίνηση ερωτηματολογίων σε μαθητές προκειμένου να καταγράψουμε τις τάσεις και τις απόψεις που επικρατούν μεταξύ τους σχετικά με την ελληνική γλώσσα».

Τα μέλη της ομάδας «Φάρος» καλούν τους μαθητές που ανήκουν στη σχολική ζώνη του Northcote High School να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγγραφούν στα Ελληνικά για την 7η τάξη το 2024, συμβάλλοντας «σε μεγάλο βαθμό στην εξασφάλιση του μακροπρόθεσμου μέλλοντος αυτού του προγράμματος.».

 

 

Source https://neoskosmos.com, photo https://sbs.com.au 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This