EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας βρίσκεται προ των πυλών 

22 Apr, 2022

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας αποτελεί καρπό συνεργασίας των εμπνευστών του στην Κύπρο με τους διοργανωτές του καταξιωμένου θεσμού Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν από το σημείο όπου η πρόταση του Προέδρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, συναντήθηκε με το μεγαλόπνοο όραμα της Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου, ποιήτριας και συγγραφέως, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. 

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας διοργανώνεται από τις 29 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου στην Λάρνακα της Κύπρου, με το τριήμερο πρόγραμμά του να περιλαμβάνει μία πληθώρα εξαιρετικών πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που ξεκινούν από απαγγελίες ποιημάτων και εκτελέσεις μελοποιημένων ποιητικών έργων, φθάνοντας μέχρι τις επιστημονικές ανακοινώσεις, τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και την έκθεση, που θα ολοκληρώσουν τον πολυαναμενόμενο αυτό θεσμό. Το σύνολο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν 36 ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα πραγματοποιηθεί σε δύο σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος» και στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Για την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του Φεστιβάλ έχει οριστεί ως θεματικός του άξονας το τρίπτυχο «Λόγος – Μνήμη – Ταξίδι», ενώ στόχος των διοργανωτών είναι η υλοποίηση μιας πολιτισμικής εκδήλωσης, που θα προσφέρει γόνιμες και ουσιαστικές ευκαιρίες επικοινωνίας, συνέργειας και δημιουργίας, σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο αισθητικής. 

Το Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, που διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» -μία δομή πολιτισμού, που δημιουργεί γεγονότα και δράσεις για την ποίηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό- και το CultureBook, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, έχει δε την καθολική -υλικοτεχνική και οικονομική- στήριξη του Δήμου Λάρνακας. Παράλληλα, αρωγοί του είναι τόσο η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου όσο και επιχειρήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Λάρνακας. Η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, η εμπνεύστρια και ψυχή της όλης διοργάνωσης, είναι Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, κατέχει Πτυχίο Παιδαγωγικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης και Πολιτικής. Κατέχει επίσης τον τίτλο “ Master of Arts in Literature” και είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τέλος, το CultureBook (culturebook.gr) είναι ο βιότοπος πολιτισμού που υπηρετεί την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, συνεργάζεται με την «Greek Library of London» και στόχος του είναι να προβάλλει την Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες και Ελληνίδες ποιητές, ποιήτριες και συγγραφείς και στο αγγλόφωνο κοινό. 
 

Τον ιστότοπο αυτό πολιτισμού διευθύνει ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς και Επιστημονικά Υπεύθυνός του είναι ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, ο οποίος μιλώντας για το Φεστιβάλ Λάρνακας τόνισε ότι θα αποτελέσει «τόπο συνεύρεσης ανθρώπων του πνεύματος που επιμένουν να διατηρούν αναμμένη τη φλόγα της δημιουργικής πράξης, προτείνοντας μιαν άλλη θέαση της πραγματικότητας» και θα πολιτογραφήσουν την Λάρνακα «ως πόλη της ποίησης και των ποιητών». Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. 

Aπό την πλευρά της η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φεστιβάλ λέει σχετικά: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, με πολλή αγάπη για τον πολιτισμό και την ποίηση ειδικότερα, διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων, με απαγγελίες, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, εικαστική έκθεση, παρουσίαση βιβλίου και μελοποιημένη ποίηση με τη συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου Δήμου Λάρνακας, υπό την διεύθυνση του μαέστρου μας Ανδρέα Γερολέμου. Μια αρμονική συνύπαρξη των τεχνών, αφού, σύμφωνα και με τον Γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά, δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση». 
 
Το πρόγραμμα του τριημέρου θα διεξαχθεί δια ζώσης σε πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, ενώ παράλληλα θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα culturebook.gr και θα περιλαμβάνει κύριες και παράλληλες δράσεις. 

Συγκεκριμένα: 
 
Παρασκευή 29/4/22 
 
17:30 – 19:00 Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 
 
Γκαλερί: Δράση με έργα του Πέτρου Πτωχόπουλου. 
 
Ζωγραφική και Ποίηση 
 
19:30 – 21:30 Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος» 
 
Εναρκτήρια τελετή: 
 
Συμμετέχει το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας υπό την διεύθυνση του Αντρέα Γερολέμου. 
 
Απαγγελίες: Κώστας Γουλιάμος – Χάρης Μελιτάς – Αντώνης Δ. Σκιαθάς – Κώστας Κρεμμύδας – Δήμητρα Χριστοδούλου – Νάντια Στυλιανού – Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου – Νίκη Δρούγκα – Ronny Someck – Alexandre Mexis – Tallulah Florez Prieto (βίντεο) 
 
Σάββατο 30/4/22 
 
10:30 – 13:00 Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 
 
Παρουσίαση βιβλίου Παναγιώτη Νάννου: Eς Κύπρον – Παρουσιάζει ο ποιητής Αντώνης Δ. Σκιαθάς 
 
Απαγγελίες ποιημάτων της συλλογής: Χρυστάλλα Καλλένου 
 
Μουσική παρέμβαση: Κυριάκος Κώστα 
 
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας: Συντονίζει ο Δρ. Αντρέας Αντζουλής (με συμμετοχή του κοινού) 
 
19:30 – 21:30 Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας Γ. Λυκούργος: Ποίηση – Μουσική – Αφιέρωμα στον Λεύκιο Ζαφειρίου 
 
Απαγγελίες: Roberto Garcia de Mesa – Ελευθερία Θάνογλου – Mattia Tarantino – Βαγγέλης Τασιόπουλος – Νικόλας Κουτσοδόντης – Βάκης Λοϊζίδης – Αλεξάνδρα Ζαμπά – Maria Del Castillo Sucerquia – Αλεξάνδρα Γαλανού – Έρινα Χαραλάμπους – Marija Dejanovic – Αντρέας Γεωργαλλίδης – Manuel Iris – Αντρέας Τιμοθέου 
 
Κυριακή 1/5/22 
 
10:30 – 13:00 Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος» 
 
Ποίηση-Μουσική 
 
Συμμετέχει το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας υπό την διεύθυνση του Αντρέα Γερολέμου 
 
Απαγγελίες: Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος – Γιώργος Χριστοδουλίδη – Παναγιώτης Νάννος – Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου – Κυριάκος Αναγιωτός – Παναγιώτης Νικολαΐδης – Μιχάλης Παπαδόπουλος – Στυλιανός Στυλιανού – Κώστας Κατσώνης – Χρίστος Τσιαήλης – Σοφία Κολοτούρου 
 
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας: Συντονίζει ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, με συμμετοχή του κοινού 
 

 Φεστιβάλ ποίησης Λάρνακας

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This