Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Subscribe to our newspaper
Πυρ εσώτερον

Φιλαρέτη Βυζαντίου: Πυρ Εσώτερον

31 Oct, 2022

Η ποίηση της Φιλαρέτης Βυζαντίου δεν αρκείται στη λεπτή περιγραφή της φαινομενολογίας της ερωτικής εμπειρίας, όπως συχνά συμβαίνει με αυτό το σοβαρό κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου. Η Φιλαρέτη, εμβαθύνει αναζητώντας τα αίτια συχνά υποσυνείδητα που την προκαλούν και συλλαμβάνει εκφράζοντας το άρρητο σ’ αυτό κεφάλαιο των διαπροσωπικών σχέσεων με παραδεκτό τρόπο και δίχως δισταγμούς βάζοντας τις συναισθηματικές βάσεις των πρακτικών εμπειριών στα μάτια των υπαρξιακών της αισθητηρίων όπως σε κάποιο παιδί, που όλα τα δυνατά και πρωτόγνωρα καταγράφονται μέσα του με ανεξίτηλα χρώματα.

Με προσεκτική και συναισθηματική μάτια με τις διαστάσεις της ατομικότητας της εσωτερικής της εφόρμησης και του φανταστικού των αισθημάτων προκαλεί με την ποίηση της μία ένταση να σε παρασύρει στο δικό σου συναισθηματικό κόσμο.
Στα ποιήματά της ξεχωρίζεις εμπειρίες από εξαιρετικά οδυνηρά περιστατικά για τη στιγμή που βιώνεις έναν χωρισμό, μία απώλεια συναισθηματική που σε κάνει να νιώθεις έντονα τη μοναδικότητα σου εκείνη τη στιγμή. Με αυτή τη δυναμική γράφει με την συνειδητοποίηση, όχι μόνο πόσο αδύνατη είναι η οποιαδήποτε σχέση, αλλά και πόσο ιδιαίτερη είναι η κατάσταση της μοναξιάς.
Με γραφή ως άλλος αναζητητής της αλήθειας και με λόγο που ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού, τείνει με λυρικό ρεαλισμό προς την απογύμνωση των πραγμάτων, με μια τάση ν’ ασχοληθεί με δύσκολα και σκληρά θέματα που παρουσιάζουν τη ζωή να διχάζεται ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, στο καλό και το δύσκολο.

Λυγμός
Μου άρεσε κάθε βράδυ
να σου διαβάζω λίγους στίχους
Μετά αγρίεψαν τα μέσα μου
και ζητούσαν φωτιές
Εσύ έσπερνες στο μυαλό μου μικρούς θανάτους
και μάζευες κόλλυβα
Ένιωθες τα πλοκάμια μου
γύρω από το σκοτάδι σου
Δεν μιλούσες
Ξεχνούσες το μεγάλο όνομα
Με φώναζες Λυγμό και εγώ έκλαιγα
γιατί χαμένοι πήγαιναν όλοι οι στίχοι μου
Τους έκαιγε ολοζώντανος ο Λυγμός
Κι εσύ αναπαυόσουν με απελπισία
πάνω στα αποκαΐδια
Μα και κείνη η δήθεν αγαπήσω σου
πνιγόταν εξήντα οργιές βαθιά
στο μέλλον των ματιών μου
Κάθε βράδυ
πάντα την ίδια ώρα
στον αστερισμό της Απόγνωσης
πεθάναμε μαζί
τυλιγμένοι στους καμένους στίχους μας
οικειοθελώς και αναπότρεπτα

Στίχοι που αντιπροσωπεύουν την πιο αληθινή έκφραση της πνευματικής της ύπαρξης, θέτοντας τον εαυτό της με αυθεντικότητα στις παρορμήσεις της ψυχής, που σχεδόν πάντα προέρχονται ετούτες ως εμπειρίες ταύτισης ενός απόλυτου προσωπικού βιώματος.

Σημείον Τήξης
Σημάδεψε τη μέση μου ταραχή
Ευθύβολος πάντα
Εύστοχος κατ’ επανάληψιν
Συντρίβεις κάθε οστούν της ψυχής μου
Πυρπολείς κάθε απωθημένη άρνηση
μετ’ επιτάσεως
Εισβολείς με την ευγένεια της έσω μελαγχολίας
και με κατασπαράζεις
Δεν ζητάς
Απαιτείς
Θυμώνω
Πολεμώ
Υποκύπτω
Γιατί από σένα θέλω μόνο την ήττα μου
Η μέρα αλκυονίζουσα
Η οξύτητα των στίχων μου καταρρέει θριαμβικά
Βρήκες το σημείο τήξης της ψυχής μου
Αγωνιώ να δω το νέο εκμαγείο μου

Πολλές υπαρξιακές τραγωδίες συνδέονται με αυτή την επιλογή ζωής. Στην πραγματικότητα οι σύντροφοι έχουνε επιλογή που τους προσφέρει μεν την ευκαιρία να συλλάβουνε τις πιο μύχιες και βαθιές πλευρές των πραγμάτων, αλλά συγχρόνως τους στερεί την ανθρώπινη ζεστασιά στις ανθρώπινες σχέσεις που είναι ζωτικό στοιχείο της ζωής.

Μικρό ερωτικό
Είπα
θ’ αφήσω το αποτύπωμά μου εκεί
εκεί στο μισάνοιχτο στρείδι
των χειλιών σου
άσπιλο μαργαριτάρι
να μαρμαρώνει τη μνήμη
αιώνια

Στον αντίποδα του έρωτα η μοναξιά η οποία ζει μέσα του και καιροφυλαχτεί να εμφανιστεί. Κι αυτός -ο έρως-, δυστυχώς αντί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη, μπορεί να παραλύσει κάθε μοναδικότητα.

Είναι στον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων δοσμένη η ανελέητη μοναξιά και συχνά τη νιώθουμε μέσα στην ανθρώπινη συντροφιά, μέσα στο κοινωνικό σύνολο, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και αυτό προκαλεί αληθινή οδύνη κάθε φορά που γίνεται αισθητή η έλλειψη συνοχής στις αληθινές σχέσεις.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This