EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Φοβάμαι να μείνω μόνος

Φοβάμαι να μείνω μόνος

8 Jan, 2024

Έξω είναι χαρά Θεού κι εσύ βυθίζεσαι όλο και πιο πολύ στα μήπως, τα αν και όλες αυτές αυτές τις φοβίες που σε κρατούν μακριά από το να χαρείς πράγματα που για τους άλλους αποτελούν ευχάριστες στιγμές της καθημερινότητας. Νιώθεις συχνά σαν μην μπορείς να κάνεις πίσω, αλλά ούτε και μπροστά; Τελικά πόσο μεγάλο είναι το τίμημα που πληρώνεις φοβούμενος τη μοναξιά;

Όλοι κατά καιρούς έχουμε βιώσει το αίσθημα της πνιγμονής που μας δημιουργεί ο φόβος μη μείνουμε μόνοι μας. Είτε αυτό έχει να κάνει με τον κοινωνικό περίγυρο σε γενικές γραμμές, είτε τον οικογενειακό (φόβος θανάτου σε πρώτη φάση), είτε το σχεσιακό κομμάτι της ζωής μας. Η τραγική ειρωνεία είναι πως όσο πιο πολύ φοβάσαι κάτι, τόσο πιο κοντά σε αυτό έρχεσαι. Συχνά όσο πιο πολύ φοβάσαι τη μοναξιά, τόσο περισσότερο την επιλέγεις λόγω κακής ψυχολογίας. Κι αυτός ο φαύλος κύκλος μοιάζει ατέρμονος. Θλίψη και άγχος είναι τα κυριότερα αισθήματα που βιώνουμε. Συχνά δε θέλουμε να κάνουμε τίποτα, παρά να μείνουμε ξαπλωμένοι ή καθισμένοι στον καναπέ για ώρες σκεπτόμενοι εξονυχιστικά όλες τις εναλλακτικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε πάνω σε ένα ζήτημα/φοβία που μας ταλανίζει το μυαλό. Ψάχνοντας απεγνωσμένα για μία λύση, δεν είναι λίγες οι φορές που θα καταλήξουμε σε ατυχείς αποφάσεις, οι οποίες έχουν είτε βραχυπρόθεσμα, είτε και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη ζωή μας.

Πόσες φορές δεν εμμένουμε στην επιλογή ενός συντρόφου συμβιβαζόμενοι και χάνοντας κομμάτια από τον εαυτό μας, μόνο και μόνο για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με την μοναξιά και με όλα αυτά τα υποθετικά σενάρια που δημιουργούμε υποτιθέμενα για να μας προστατέψουμε; Πόσες ημέρες, πόσες χαρούμενες στιγμές επιλέγουμε ταυτόχρονα να στερηθούμε; Άτολμοι μέσα σε σχέσεις φιλικές, ερωτικές, οικογενειακές θέτουμε εαυτόν σε άτυπη αιχμαλωσία και αυτοτιμωρούμαστε για κάτι που θα έπρεπε να γεμίζει την καρδιά μας αγαλλίαση, τέρψη, χαρά. Κι έπειτα έρχεται η τρομερή δύναμη της συνήθειας. Τότε που μπορεί να αντιλαμβανόμαστε τί συμβαίνει, αλλά να έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να βιώνουμε αυτή την κατάσταση που να αρχίσουμε να δικαιολογούμε καταστάσεις ή ακόμα χειρότερα να μένουμε απαθείς.

Κάπου μέσα μας, βαθιά, πολύ βαθιά ίσως, ελλοχεύει ένα τραύμα μια μικρή ή μεγάλη πληγή, άλλοτε στο συνειδητό κι άλλοτε στο ασυνείδητο κομμάτι του εαυτού μας. Μια κακή εμπειρία που να μας άφησε το σημάδι της ή που ακόμα αιμορραγεί. Ίσως κάποτε να χάσαμε ξαφνικά ένα πολύ αγαπητό μας πρόσωπο, ίσως να πέσαμε θύματα πλάνης, ίσως ένας κύκλος να έκλεισε προτού να είμαστε έτοιμοι να τον κλείσουμε ή ίσως κάποιος να μας ξέχασε και να μείναμε για ένα χρονικό διάστημα μόνοι μας. Ποιός να ξέρει; Τόσα πολλά και διαφορετικά είναι τα ενδεχόμενα εκείνα που μπορεί να πυροδότησαν και να φώλιασαν μέσα μας την φοβία αυτή της μοναξιάς. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να έχει συμβεί σε τέτοια ηλικία που μπορεί να μην είμαστε σε θέση να το ανακαλέσουμε στη μνήμη μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν αντιληφθούμε ότι οι φόβοι μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, έχει έρθει και η ώρα να δράσουμε. Εφόσον δεν υφίστανται πρακτικοί λόγοι που να μας κρατούν σε απομόνωση, όπως συχνά αποτελούν οι οικονομικοί λόγοι, οι φυλετικές διακρίσεις, η ηλικία ή κάποια σοβαρή νόσος (που ακόμη κι εκεί υπάρχουν πάντα τρόποι αντιμετώπισης), τότε η μόνη λύση είναι να πάμε ενάντια σε όσα μας κρατούν πίσω και μας στερούν ζωή. Η κοινωνικοποίηση, η ανεύρεση μιας εργασίας που θα μας ταιριάζει και θα μας καλύπτει όσο αυτό είναι εφικτό, η απόδραση απο την καθημερινότητα ταξιδεύοντας και κάνοντας περιπάτους, η άσκηση σε ευρύτερο πλαίσιο, το διάβασμα και το να αποταθούμε σε ειδικούς όπως οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας θα μας δώσουν μεγάλη ώθηση και θα ξεκινήσουν να διαλευκάνουν σταδιακά το τοπίο. Μην ξεχνάς ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να σκέφτεται διαφορετικά πάντα με λίγη βοήθεια και φυσικά με αρκετή εξάσκηση. Όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται, αν πρόκειται για εμπόδια που είναι στο χέρι μας. Πίστη και αγάπη στον εαυτό μας! Είναι ο μόνος συνοδοιπόρος μας από την αρχή έως το τέλος της ζωής μας και αξίζει την προσοχή και την φροντίδα μας.

 

Οι τοίχοι που χτίζουμε γύρω μας για να κρατήσουν τη λύπη μακριά, κρατούν απ’ έξω και τη χαρά.

Jim Rohn, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας  (1930-2009)

photo StockSnap / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This