Με τις πρεσβείες να ζητούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας, σαφές είναι ότι το σκηνικό στην Ουκρανία και πάλι σκιάζεται από τον φόβο αναζωπύρωσης της βίας.
Η πρώτη ανακοίνωση ή πρόσκληση απομάκρυνσης από την χώρα, έγινε από την πρεσβεία των ΗΠΑ, και αυτό θεωρήθηκε αρχικά αναμενόμενο. Όμως ακολούθησε η ίδια τακτική και από την πρεσβεία της Κίνας, μάλιστα λίγες μέρες μετά την επικοινωνία του Ζινπίνγκ με τον Βλαντμίρ Πούτιν. Τώρα πια, οι πρεσβείες των χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας.
Από την μία πλευρά, οι συνεχείς αναφορές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ευθεία αντιπαράθεση με την Ρωσία, η ανατίναξη της γέφυρας της Κριμαίας, και οι εντάσεις που ακολούθησαν, είναι τα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το καζάνι και πάλι βράζει στην Ουκρανία.
Και παρ’ όλο που κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για βάσιμες πληροφορίες που προέρχονται από κάποια από τις δύο πλευρές, το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την επικαιρότητα και τα δεδομένα της. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα σχηματίσουν κοινή δύναμη για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις από κοινού. Αυτό πυροδότησε την ήδη τεταμένη κατάσταση, καθώς οι μνήμες από τις τελευταίες κοινές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας που έφεραν τις δυνάμεις αυτές να διασχίζουν το ουκρανικό έδαφος, είναι νωπές.
Παρ’ όλο που η Λευκορωσία δηλώνει πως η κοινή δύναμη με την Ρωσία έχει αμυντικό χαρακτήρα, φαίνεται στο παρασκήνιο η πρόθεση αποτροπής των προετοιμασιών της Ουκρανίας να επιτεθεί προς αυτήν, καθώς, όπως δηλώνει ο Λουκασένκο: “η Λευκορωσία είχε λάβει προειδοποιήσεις για χτυπήματα από το έδαφος της Ουκρανίας”. Η Ουκρανία από την πλευρά της έχει αρνηθεί αυτή την πληροφορία, δηλώνοντας ότι ο ισχυρισμός αυτός μάλλον αποτελεί πρόκληση από πλευράς της Ρωσίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ότι “αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας. Παράλληλα, συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα. Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο”.
Τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:
Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str, Kyiv 01901, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr