Πέμπτη ημέρα ταραχών
Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 1ης Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 2.300 συλλήψεις στην Γαλλία, συνολικά, με τους περισσότερους συλληφθέντες να είναι ηλικίας από 17 ετών και κάτω. Ο Εμμανουέλ Μακρόν σύστησε στους γονείς “να μαζέψουν τα παιδιά τους από τους δρόμους”, ενώ οι αρχές ανέφεραν ότι θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες αλλά και πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ, ή ακόμη και φυλάκιση 2 ετών για γονείς παιδιών που διαδηλώνουν.
Οι αρχές βέβαια προχωρούν και σε αντιφατικές δηλώσεις, κάτι που αφ’ ενός δικαιολογείται από την ένταση της δεδομένης χρονικής στιγμής, αφ’ ετέρου δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης: «Η αστυνομία δεν είναι ρατσιστική», αλλά και «οι δρόμοι γεμίζουν από ορδές παρασίτων».
Τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα ζητούν να βγει ο στρατός στους δρόμους -χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Evreux, ανέφερε ότι πλέον οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.
Από την άλλη πλευρά, τα αριστερά κόμματα ψάχνουν για τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, συστήνοντας περιορισμό της αστυνομικής βίας. Παρ’ όλα αυτά, οι «δύο πλευρές» της αριστεράς -το κόμμα του Μελανσόν από την μία, και το σοσιαλιστικό κόμμα από την άλλη- βρέθηκαν σε εσωτερική διαμάχη, καθώς αναμενόταν ο Μελανσόν να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ώστε να καταδικαστούν οι ταραχές των τελευταίων ημερών.
Η γενική εικόνα
Μετά από τέσσερις ημέρες μεγάλων ταραχών, καταστροφές έχουν προκληθεί σε δημόσια κτήρια, δημαρχεία, μεγάλα και μικρά καταστήματα, αστυνομικά τμήματα, σε μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, ενώ έχουν σημειωθεί και περιστατικά λεηλασίας εμπορευμάτων, τα οποία αρπάχθηκαν και διανεμήθηκαν στους διαδηλωτές, κάνοντας την ανάγκη παύσης των ταραχών ακόμη πιο έντονη. Στόχος των διαδηλωτών ήταν και τα μικρά καταστήματα, αλλά κυρίως τα μεγάλα εμπορικά με επώνυμες μάρκες, τα οποία λεηλατήθηκαν κατά προτίμηση – κυρίως καταστήματα αθλητικών υποδημάτων, τα οποία κατέληξαν στα χέρια του πλήθους.
Έως τώρα ιδιαίτερα ενισχυμένη είναι η αστυνομική παρουσία στην Λυών και την Μασσαλία -περί τους 45.000 αστυνομικούς. Σε πολλές πόλεις κηρύχθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, μεταξύ 22.00 και 05.00. Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων ώστε να αντιμετωπιστούν οι ταραχές, καθώς και πρόσθετες κινητές δυνάμεις, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Το μέτρο αυτό εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Μακρόν. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν πάψει τα δρομολόγιά τους.
Η αιτία
Την Τρίτη 27 Ιουνίου και κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου για την κίνηση στους δρόμους, δύο αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν τον 17χρονο Ναέλ, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να υπακούσει. Το αποτέλεσμα -και σύμφωνα με νεώτερες μαρτυρίες- ήταν να χτυπηθεί άσχημα και τέλος να πυροβοληθεί από τον έναν από τους δύο αστυνομικούς. Αυτό ήταν το γεγονός που πυροδότησε την έντονη αντίδραση των κατοίκων των φτωχότερων συνοικιών, που ξέσπασαν με ακραίο τρόπο.
Στην κηδεία του Ναέλ το Σάββατο, βρέθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, και χρειάστηκαν έκτακτα αστυνομικά μέτρα γύρω από το τζαμί Ιμπν Μπαντίς όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή. Η ταφή ακολούθησε στην πόλη Ναντέρ, στην οποία ζούσε ο Ναέλ. Τα συνθήματα των ανθρώπων γύρω από το τζαμί εξέφραζαν τον γενικευμένο θυμό για την αστυνομική βία, την στιγμή που η μητέρα του 17χρονου Ναέλ προσπάθησε με τις δηλώσεις της να εξομαλύνει την κατάσταση, εκφράζοντας θυμό για τον αστυνομικό που πυροβόλησε το παιδί της, αλλά όχι για την αστυνομία εν γένει. Παρ’ όλα αυτά οι αιχμές για το γεγονός ότι το παιδί έφερε αραβική εμφάνιση εγείρουν εκ νέου την συζήτηση για το ενδεχόμενο ρατσιστικής έκφρασης εκ μέρους της αστυνομίας. Εγείρουν όμως και την ανάγκη στήριξης και προσοχής προς τις φτωχότερες συνοικίες του Παρισιού, οι οποίες έως τώρα βρίσκονταν στο περιθώριο της πολιτικής.
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν πέρασε το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 2 Ιουλίου στο αρχηγείο της αστυνομίας, ώστε να επιτηρήσει τα αστυνομικά μέτρα, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω ένταση.
δείτε σχετικά βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=YSfcLfoNkFk
https://www.youtube.com/watch?v=3sq6wiDvGOM