EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
28η Οκτωβρίου

Όπου υπάρχουν Έλληνες, γιορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου

29 Oct, 2022

 Με την γνωστή μεγαλοπρέπεια, συνέπεια και μεράκι γιορτάστηκε εχθές η 28η Οκτωβρίου, σε όλες τις γωνιές της διασποράς του ελληνισμού.

Η κεντρική φωτογραφία είναι από τον εορτασμό του ελληνισμού της Αυστραλίας, στην Αδελαΐδα,με την παρουσία του αγήματος ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, ενώ οι εκδηλώσεις με αφορμή και την επίσκεψη του υφυπουργού είχαν ξεκινήσει από εχθές, Παρασκευή ανήμερα της γιορτής.

ezgif.com gif maker 3 1 ezgif.com gif maker 2 1 ezgif.com gif maker 1 1

Ο κ. Χαρδαλιάς αρχικά παρακολούθησε την δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Θέμπαρτον, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σινώπης κ.κ. Σιλουανού, και εν συνεχεία στα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Πεσόντων Αγωνιστών και την Ελευθερία, που πραγματοποίησε ο Αυστραλός Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών και Ενέργειας & Μεταλλείων Τομ Κουτσαντώνης. Το μνημείο αυτό βρίσκεται στον χώρο του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου και δημιουργήθηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Αλλά και το Σίδνεϋ γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου, με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων και κυρίως νέων ηλικιών. Αυτός ο εορτασμός έγινε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέα, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου.  

Oxi sidnei111

Με το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο του Καθεδρικού Ναού, καθώς και κατάθεση στεφάνων. Παρών στον εορτασμό ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Σίδνεϋ, Ιωάννης Μαλλικούρτης, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών της Ομογένειας.

Στην Μελβούρνη, η γιορτή ξεκίνησε με τον Εθνικό Ύμνο της Αυστραλίας και της Ελλάδας, ενώ στην συνέχεια την προσευχή απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζόπολης Κυριακός. Ακούστηκαν ύμνοι από την Βυζαντινή Χορωδία του Σχολείου, τραγούδια από τους μαθητές του Δημοτικού και ποιήματα μαζί με ιστορική αναδρομή από παιδιά Γυμνασίου. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης, Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Σχολείου Χρήστος Δαμαντόπουλος, ο Διευθυντής του Σχολείου Mark Robertson, ο Δημοτικός Σύμβουλος Monash Θεόδωρος Ζωγράφου, κ.ά.  

ezgif.com gif maker 5

Στην Αλβανία, επίσης γιορτάστηκε η σημαντική αυτή ημέρα, με νέους και νέες με παραδοσιακές φορεσιές που παρέλασαν με ελληνικές σημαίες. Κατέθεσαν στεφάνια και έκαναν τρισάγιο στους πεσόντες του 1940.

Οι Έλληνες στην Δαμασκό γιόρτασαν με την αιγίδα του μακαριώτατου πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη.  Στην θεία λειτουργία παρέστησαν ο πρέσβης Νικόλαος Πρωτονοτάριος, η επικεφαλής του προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ελλάδας στην Συρία Άννα Κραμαρίδου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας  Χαμπίμπ Σαολούμη και πλήθος κόσμου. 

damascus 630x400 1

Οι Έλληνες του Καΐρου, γιόρτασαν με παράλληλες εκδηλώσεις αυτή την ημέρα, που ξεκίνησε στον Ιερό Κοινοτικό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης. Η παρέλασε και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά οι μαθητές της Αχιλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής με ελληνικές σημαίες, συμμετείχαν μαζί με τους καθηγητές στην τελετή, όπως και οι πρόσκοποι που συνέχισαν τις εκδηλώσεις μετά το πέρας της λειτουργίας. 

Screenshot 2021 10 30 at 2.01.13 AM 600x436 1 Screenshot 2021 10 30 at 2.04.06 AM 600x452 1 Screenshot 2021 10 30 at 2.01.03 AM 600x449 1

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο, Νικόλαος Γαριλίδης, ο ακόλουθος Άμυνας, Πλοίαρχος ΠΝ Γιώργος Χατζής, ο Κύπριος Πρέσςβης στην Αίγυπτο Όμηρος Μαυρομμάτης συνοδευόμενος από τον ακόλουθο Άμυνας Αντισυνταγματάρχη Μηχανικού Κωνσταντίνο Χατζηκωστή, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας Μαρία Ζήση και ο Πρόξενος Αχιλλέας Μπικής, ενώ από πλευράς ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Γκρουνστέϊν. 

Ο ελληνισμός της Νέας Υόρκης, γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου με μεγαλοπρέπεια. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας υποδέχτηκε μαθητές από τον Άγιο Δημήτριο Αστόριας, τον καθεδρικό Ι.Ν. Αγίας Τριάδας και το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν, που παρουσίασαν τις εκδηλώσεις τους από κοινού. Τους μαθητές καλωσόρισε ο  Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μαζί με τον πρόξενο Δημήτριο Παπαγεωργίου. «Αξίζουν συγχαρητήρια στους γονείς και τους δασκάλους αυτών των σχολείων που έχουν μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά τις αξίες και τις αρχές του Ελληνισμού, χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό», δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος.   

ezgif.com gif maker 4

Υπεύθυνη των εκδηλώσεων η Ρίτα Συντήλα με την μακρά προσφορά της και παρουσία στα σχολεία των Ελλήνων. Η κα  Συντήλα δήλωσε μετά το πέρας των εκδηλώσεων ότι τα παιδιά αισθάνθηκαν «μέλη του ελληνικού σπιτιού» καθώς ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που συνάντησαν και άλλα ελληνόπουλα, από άλλα σχολεία.

Το Μόντρεαλ επισκέφθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, για να γιορτάσει εκεί την 28η Οκτωβρίου, μαζί με τους Έλληνες. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνάντησε τον γενικό διευθυντή του σχολείου Σωκράτης – Δημοσθένης.  

98910c8c6da1410a8fb26c280de5ddac

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων για την σημαντική ημέρα, ο κος Ανδρουλάκης συνεχάρη την διεύθυνση του σχολείου και τόνισε την σημαντικότητα του έργου του, καθώς τα σχολεία αυτά είναι πρεσβευτές του πολιτισμού και της γλώσσας των Ελλήνων.

Την 28η Οκτωβρίου γιόρτασαν όμως και οι Έλληνες της Ουκρανίας, από την Μαριούπολη, που έφτασαν στην Θεσσαλονίκη ως πρόσφυγες. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δημαρχείου της πόλης, με τραγούδια και ποιήματα στα ελληνικά και τα ουκρανικά. Ήταν μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης Ενάντια στην Εισβολή στην Ουκρανία, την Ένωση Ελλήνων Ουκρανίας στην Ελλάδα, το Σωματείο Ουκρανοελληνική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και το Σωματείο “Μονοπάτια και Στόχοι”. 

δημαρχοι

Τέλος, η Ουάσινκτον, έδωσε ένα ακόμη νόημα στις εκδηλώσεις του, αφού το Ίδρυμα για την Ημέρα του Όχι, βράβευσε προσωπικότητες, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ειρήνης τους “σημερινούς ήρωες” όπως τους αποκάλεσε. Συγκεκριμένα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και την Ιρανή δημοσιογράφο και ακτιβίστρια Μασίχ Αλινετζάντ. Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας, αλλά και του πολιτικού κόσμου της Ουάσινκτον. Ο Ζελένσκι μίλησε στην τελετή μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και αναφέρθηκε για το “όχι” που πρέπει να πούμε στον φασισμό. Το βραβείο παρέλαβε αντ’ αυτού η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα, από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέϊκ  Σάλιβαν. 

Η Μασίχ Αλινετζάντ δήλωσε πως την φοβίζει το γεγονός ότι “όλοι οι δικτάτορες του κόσμου είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά, την ώρα που οι χώρες του ελεύθερου κόσμου εμφανίζονται να είναι περισσότερο διχασμένες από ποτέ”.

Εν συνεχεία, βραβεύτηκε με το Βραβείο Προσφοράς ΟΧΙ ο Ελληνοαμερικανός βετεράνος Τζόρτζ Πόππας, που είχε πολεμήσει στην Εθνική Αντίσταση, και κατόπιν στον Πόλεμο της Κορέας όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ. (φωτό αρχείου)

ezgif.com gif maker 6

photos:
https://www.ekirikas.com/
https://www.pontosnews.gr/  

https://www.thetoc.gr/

https://www.orthodoxianewsagency.gr/

https://www.tribune.gr/

https://www.himara.gr/

https://www.ertnews.gr/

https://lawandorder.gr/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This