ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 9, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Όταν η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία.

Όταν η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία

4 Oct, 2022

Βιβλιοκριτική: Της Δώρας Τζέμα. Για το βιβλίο ‘ Για σένα που έφυγες νωρίς’
της Ιωάννας Λαζάρου από τις εκδόσεις BUSINESSRISE PUBLISHING HOUSE

‘ Για σένα που έφυγες νωρίς’ είναι ο τίτλος του βιβλίου, με το οποίο κάνει το ντεμπούτο της στο Ελληνικό λογοτεχνικό στερέωμα, η συγγραφέας Ιωάννα Λαζάρου.
Ένα δυνατό μυθιστόρημα, που σε παρασύρει εξίσου νωρίς στην συνταρακτική ιστορία του. Από τις πρώτες σελίδες νιώθεις τις γροθιές στο στομάχι. Σε κόβει και σε ματώνει η αιχμηρή του πραγματικότητα, που ξεπερνάει και την πιο αχαλίνωτη φαντασία. Για την ακρίβεια την ακυρώνει, αφού το φανταστικό εν προκειμένω, δεν μπορεί να φτάσει το εξωπραγματικό των γεγονότων που αφηγείται η συγγραφέας.
Με γλώσσα λιτή και κατανοητή, αποδίδει πιστά την καθομιλουμένη της εποχής όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Που δίχως καμιά προσπάθεια συναισθηματικής εκμαίευσης από τον αναγνώστη, καταφέρνει ακριβώς αυτό… Να προκαλέσει όλα τα συναισθήματα του. Άλλωστε η ωμή αλήθεια, δεν χρειάζεται καρυκεύματα για να σερβιριστεί. Και το βιβλίο αυτό, περιέχει τόσο σκληρές αλήθειες, που κάθε προσπάθεια ωραιοποίησης των τραγικών καταστάσεων, θα ισοδυναμούσε με στηλίτευση.. Πέραν τούτου, το βιβλίο έχει ως στόχο, να βοηθήσει τον αναγνώστη να εισχωρήσει στις ψυχές των ηρώων. Να φτάσει μέχρι την άβυσσο της συμπλεγματικής ανδροκρατούμενης κοινωνίας και να αναζητήσει τα αίτια της ακραίας κακοποιητικής συμπεριφοράς τους..

Όσο διαβάζεις, ο εγκέφαλος κάνει στοπ. Το σκεπτικό του αναγνώστη καθηλώνεται και η ψυχή του ουρλιάζει βουβά ‘ Αποκλείεται!’ ‘ Φτάνει!’. Το αίσθημα του δικαίου, δοκιμάζεται από την ασύλληπτη αδικία, την βαναυσότητα, την επίγεια κόλαση που βιώνουν οι ηρωίδες της συγγραφέως.
Ένα συγκρουσιακό βιβλίο, που η εσωτερική και εξωτερική ομορφιά των γυναικών ηρωίδων της συγγραφέως, συγκρούονται καθημερινά με την σκληρότητα και την βάναυση συμπεριφορά του πατριαρχικού κατεστημένου. Η αιώνια αντιπαλότητα του καλού και του κακού, που διαφαίνεται σε όλο το έργο της συγγραφέως, είναι γραμμένη στην κόψη του ξυραφιού. Λέξη, τη λέξη, πετσοκόβει η συγγραφέας την συναισθηματική χοντροκοπιά, όσων αισθάνονται μειονεκτικά, μπροστά σε υπέροχα προικισμένα πλάσματα.

Η Ιωάννα καταδεικνύει την υπαρξιακή ρηχότητα της πατριαρχίας στο έπακρο. Μιας ρηχότητας που αδυνατεί να σταθεί και να ισορροπήσει δίπλα σε κάθε τι όμορφο και ανώτερο από εκείνη. Η υπεροχή του ωραίου, του βάθους, της γοητείας, τους υπενθυμίζει διαρκώς την δική της ανεπάρκεια και θέλει να τα κατατροπώσει, να τα αφανίσει. Όπως συνέβη με την ωραία Ελένη, του εν λόγω μυθιστορήματος. Αυτής της σύγχρονης Ελένης, που προκάλεσε την ψυχική αντάρα, και την υπαρξιακή ανασφάλεια στον Πέτρο, τον άντρα της.
Η Ελένη, ένα αγγελικό πλάσμα, που αφού βίωσε την ορφάνια , την θηριωδία του πολέμου και την εκμετάλλευση από την μεγάλη της αδερφή, έπεσε στα χέρια του Πέτρου. Αυτόν τον αγγελιοφόρο της αγάπης, με το ψεύτικο πρόσωπο. Που η σαθρή, δαιμονιώδης αγάπη του, της σκοτείνιασε τις μέρες και της αμαύρωνε κάθε χαρά.
Στα χέρια του έπεσε και η Αννούλα, η κόρη τους.. Ένα επίσης αγγελικό πλάσμα, που είχε την ατυχία να γεννηθεί θηλυκό, κατά τις άθλιες πατριαρχικές καταβολές, . Η Αννούλα, που είχε παρόμοια τύχη, με την Ελένη, την μητέρα της. Που η ορφάνια και τα βάσανα της, την ωρίμασαν πρόωρα..
Η μόνη της διέξοδος το σχολείο και η φαντασία της. Δραπέτευε στην σφαίρα της φαντασίας της κι έγραφε νύχτα… Υπό το φως και τις σκιές του κεριού, σκιαγραφούσε τις ζοφερές της μέρες, τους έρωτες και τα όνειρα της. Στα έντεκα της έγραφε εκθέσεις, που ανατρίχιαζαν τους ενήλικες και αποσπούσαν βραβεία. Όπως αυτό το βραβευμένο απόσπασμα, το οποίο όμως της κόστισε πολύ ακριβά… Όλα της κόστιζαν ακριβά της Άννας. Κάθε καλό που είχε ή έκανε, έμπαινε στην στρεβλή λογική των συμπλεγμάτων του οικογενειακού της περίγυρου και πατάσσονταν πάντα στη γένεση τους, με ιδιαίτερη βαναυσότητα..

« Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Ένας πράσινος παράδεισος, με απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Η ζωή μας σαν οικογένεια άλλαξε τα επτά μου χρόνια, με την απώλεια της μητέρας μου που οδήγησε το παιδικό μου μυαλό σε άλλα μονοπάτια. Η καινούρια μάνα , η λεγόμενη μητριά που ήρθε στο σπίτι μας, επιδείνωσε την κατάσταση αυτή, με αποτέλεσμα να δημιουργώ φαντασίες διαφυγής..
Στα εννιά μου χρόνια, είχα χτίσει μια περίεργη σχέση με ένα γυναικείο περιοδικό, ένα φωτορομάντζο, το Τριστάνος και Ιζόλδη, που αφορά έναν ανομολόγητο έρωτα. Ε, ναι. Ο πρώτος έρωτας του παιδικού μου μυαλού είναι ο Τριστάνος. Αυτός ο μεσαιωνικός ιππότης, με κάνει να χάνω τον ύπνο μου τα βράδια στο παιδικό μου κρεβάτι και να ονειρεύομαι ότι έρχεται να με σώσει από όλα τα δεινά μου. »

Η Αννούλα ονειρευόταν τον μεσαιωνικό ιππότη, για να την γλυτώσει από τις μεσαιωνικές συμπεριφορές του πατέρα, του παππού, μα και της γιαγιάς.. Αλλά και της κουνιάδας, της θείας, της αδερφής, της ξαδέρφης, της μητριάς. Που σαν μέσα από σκοτεινό παραμύθι, η συγγραφέας μας φανερώνει, πως δυστυχώς, η βάναυση πατριαρχία υπήρχε και συνεχίζεται να υπάρχει, διότι έχει πολλές γυναίκες υποστηρικτές. Που αντί να συσπειρωθούν ενάντια στην βαρβαρότητα, αντιπαλεύονται μεταξύ τους, για να κερδίσουν την εύνοια του όποιου κακοποιητή.
Όλα τα παραμύθια όμως έχουν την γοητεία τους, ακόμη και τα σκοτεινά.. Όπως κι αυτό το αληθινό παραμύθι της Ιωάννας, που η διάχυτη αγωνία, η προσμονή και οι φωτεινές μέρες, που ενίοτε ξανοίγουν τον συννεφιασμένο ουρανό των ηρωίδων, γοητεύουν τον αναγνώστη και τον καθηλώνουν να συνεχίσει.

‘ Για σένα που έφυγες νωρίς.’ Μια αληθινή ιστορία που με την ζωντανή της αφήγηση, σε παρασύρει στις ζωές των ηρώων. Είναι από εκείνες τις ιστορίες, που ο ρεαλισμό της και το άδικο σε πνίγουν κι εξαφανίζουν τον εφησυχασμό, αφυπνίζοντας την ανάγκη, να αναζητήσεις τρόπους, που θα τελειώσουν την βία και την ανισότητα.. Να σβήσει επιτέλους αυτό το απεχθές, χθες..

Συγχαρητήρια!

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This