Ένα ευθύ και άμεσο “όχι” χωρίς υπονοούμενα έδωσε ο Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δ. Βαλκάνια, για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν σερβικά στρατεύματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι η περιοχή θα έχει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.
Ο Εσκομπάρ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, μιλώντας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Free Europe της Πρίστινα. Μάλιστα, μαζί με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μιροσλάβ Λάϊτσακ θα συναντούσε τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς, ο οποίος είχε ήδη ζητήσει από το ΝΑΤΟ να επιτραπεί στα σερβικά στρατεύματα να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο.
Όπως δηλώνει πάντως ο ίδιος ο Βούτσιτς, δεν ελπίζει να δοθεί η συγκατάθεση από το ΝΑΤΟ για να πραγματοποιηθεί αυτό, παρά το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ που επιτρέπει συγκεκριμένο αριθμό στρατευμάτων στην περιοχή, υπό όρους.
Η αιτία για την διαμάχη είναι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, το 2008, κάτι που η Σερβία αρνείται να παραδεχτεί, ακόμη και σήμερα, αφού οι πρόσφατες προσπάθειες για συνομιλία δεν καρποφόρησαν, αντίθετα έφεραν εντάσεις στην περιοχή.
Οι δηλώσεις του Εσκομπάρ δεν έγιναν αποδεκτές στην Σερβία, αφού -όπως έγραψε στο twitter η Μπρνάμπιτς, πρωθυπουργός της χώρας, είναι ακόμα ένας πολιτικός που φέρνει αντίρρηση στα έγκυρα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: “Εάν το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ δεν ισχύει πλέον, εάν η συμφωνία των Βρυξελλών δεν ισχύει πλέον, εάν η συμφωνία της Ουάσινγκτον αποτελεί παρελθόν και ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ δεν ισχύει για τη Σερβία, ποιες αρχές θα πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας; Μήπως πρέπει απλώς να ακολουθήσουμε το ωροσκόπιό σας για να μαντέψουμε τις επιθυμίες σας και να βοηθήσουμε στη διάσωση της παγκόσμιας ειρήνης;».
Η φράση όμως του Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, δεν άφησε περιθώριο για αμφιβολία: “Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, το απορρίπτουμε κατηγορηματικά, δεν το υποστηρίζουμε καθόλου”.