EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ευρωζώνη

Ύφεση στην Ευρωζώνη

8 Sep, 2022

Προ των πυλών της ύφεσης βρίσκεται η Ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι δεν προβλέπεται στο βασικό σενάριο, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταρρέει απρόσμενα τον Ιούλιο 2022.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Τόσο στο σύνολο της Ευρωζώνης, όσο και στη Γερμανία – την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας – οι σύνθετοι δείκτες PMI υποχώρησαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας και περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στο 49,4 τον Ιούλιο από 52,0 τον Ιούνιο, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, για υποχώρηση στις 51,0 μονάδες.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών.

Συρρίκνωση στη Γερμανία

Η ραγδαία πτώση στην εγχώρια και εξωτερική ζήτησης λόγω του πληθωρισμού προκάλεσε συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γερμανία για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο.
Η S&P Global ανακοίνωσε ότι ο flash γερμανικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της υγείας της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, υποχώρησε στο 48,0 από 51,3 τον Ιούνιο.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 μηνών και πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες για 50,1, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός έπληξε τους προϋπολογισμούς τους.
Οι επιδόσεις επλήγησαν επίσης από τις συνεχιζόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αβεβαιότητα που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η δραστηριότητα τόσο στη μεταποιητική βιομηχανία όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών της Γερμανίας μειώθηκε στο 49,2.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι και οι δύο τομείς θα παραμείνουν σε περιοχή επέκτασης ή πάνω από το όριο των 50 μονάδων.
Οι προσδοκίες για το μέλλον υποχώρησαν επίσης σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID, σύμφωνα με την S&P Global.

Capital Economics: Στο χείλος της ύφεσης η Ευρωζώνη

Η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης λόγω της πτώσης της ζήτησης και της αύξησης του κόστους, σημειώνει η Capital Economics σχολιάζοντας τα στοιχεία για τους δείκτες PMI.
Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες.

Η πτώση του σύνθετου PMI της ευρωζώνης, από 52,0 τον Ιούνιο σε 49,4 τον Ιούλιο, υποδηλώνει ότι ενδεχομένως να έχει ξεκινήσει η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο 2022.
Η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώνεται σαφώς, καθώς ο PMI παραγωγής υποχώρησε από 49,3 μονάδες σε μόλις 46,1, το χαμηλότερο επίπεδό του από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού.
Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν ραγδαία στη Γερμανία (όπου ο Composite PMI συρρικνώθηκε από 51,3 σε 48,0 μονάδες), αλλά και στη Γαλλία (52,5 σε 50,6).
Προς το παρόν, σημειώνουν οι αναλυτές, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η πίεση στην ΕΚΤ να δώσει συνέχεια στη χθεσινή απόφαση για τα επιτόκια με αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανό να χαλαρώσει.

www.bankingnews.gr

photo https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This