Στην ομιλία του στην 86η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις γενναίες επιδοτήσεις που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση και οι εταιρείες για τις τιμές του φυσικού αερίου.
Ο στόχος των επιδοτήσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, είναι να φτάσουμε σε μια λογική τιμή για το φυσικό αέριο, που ευελπιστούμε να γίνει και χαμηλότερη από την εμπορική του τιμή. Μάλιστα, τόνισε ότι μέσω του πλαισίου πλαφόν που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2022, ανακτήθηκε πάνω από ένα δις ευρώ, από τις ενεργειακές εταιρείες, κάτι που φαίνεται να έχει την πρόθεση να υιοθετήσει και η Κομισιόν.
Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ανακτώνται και μεταβιβάζονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, και γίνονται η βάση για τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.
Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και την αύξηση στην τιμή του, ο πρωθυπουργός μίλησε και εδώ για μελέτη επιδοτήσεων, αλλά και τρόπων εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, όπως δήλωσε, παρά τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, η Ελλάδα είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλότερη τιμή ρεύματος.
Αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αναφέρθηκε ότι θα ληφθεί μέριμνα για την πτώση της τιμής του, ώστε να αποτελέσει κίνητρο για την χρήση του έναντι του φυσικού αερίου, από όσα νοικοκυριά έχουν κατάλληλη υποδομή. Παρ’ όλα αυτά δεν θα λείψει η στήριξη σε όσους επιμείνουν στην χρήση του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί σύντομα.
Όταν η αναφορά ήρθε στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μονάδες λιγνίτη φτάνουν στο τέλος της ζωής τους εδώ και μια δεκαετία, και ότι η μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή είναι πλέον μονόδρομος. Εάν καταφύγουμε στον λιγνίτη, αυτό θα είναι ένα προσωρινό μέτρο για ένα ή δύο χρόνια, και μόνον γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε άνοδο.
Όταν η αυξητική πορεία των τιμών σταματήσει, τότε το σκηνικό θα προσαρμοστεί έτσι ώστε το κόστος του λιγνίτη να είναι ακριβότερο.
photo https://pixabay.com/el/