ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 18, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

ABBA,άλμπουμ

Νέο άλμπουμ από τους ABBA – Ποιά η σχέση τους με την Αμμόχωστο και το χωριό Αγρός

16 Sep, 2021

Μετά από 40 χρόνια οι Abba ξαναεμφανίζονται με νέο άλμπουμ. Αυτό επιβεβαιώνει το μέλος του συγκροτήματος Benny Andersson, ότι πρόκειται για μια νέα αρχή με ένα νέο άλμπουμ με δέκα τραγούδια.

Επί της ευκαιρίας της επανέναρξης του συγκροτήματος,η ιστοσελίδα μας έψαξε και βρήκε ντοκουμέντα όπου αποδεικνύουν ότι το Σουηδικό συγκρότημα συνδέει το όνομα του με την νήσο Κύπρο και συγκεκριμένα με την Αμμόχωστο αλλά και με το χωριό Αγρός της επαρχίας Λεμεσού.

Οι φήμες υπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια ότι οι Abba θα κυκλοφορούσαν νέα τραγούδια, αλλά το τελευταίο καιρό,το ενδιαφέρον για το μουσικό συγκρότημα αυξήθηκε κατακόρυφα.

Έτσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη και το Λονδίνο, το συγκρότημα και επίσημα έσπασε την φωνή του και αποκάλυψε ότι επανέρχεται με ένα νέο άλμπουμ όπου δύο από τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν το 2018, παίχτηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

“Κάναμε ένα διάλειμμα την άνοιξη του 1982 και τώρα αποφασίσαμε ότι είναι καιρός να τερματίσουμε αυτό το διάλειμμα”, έγραψαν οι Abba σε ένα δελτίο τύπου

– Όταν είχαμε αυτά τα δύο τραγούδια, μας φάνηκαν λίγα τα λεπτά, “δεν θα κάνουμε άλλα, διερωτηθήκαμε?” Κάναμε μερικά ακόμη και βγήκαν καλά και μετά σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε ένα ολόκληρο άλμπουμ, λέει ο Benny Andersson στο σουηδικό κρατικό κανάλι SVT.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει δέκα τραγούδια και ακούει στο όνομα Voyage και θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου. Η ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Λονδίνο. Μια αρένα που φιλοξενεί 3.000 άτομα όπου χτίζεται ειδικά για την παράσταση.

Δεν πρόκειται όμως για επιστροφή ούτε για επανασύνδεση ακριβώς, αλλά για μια (ψηφιακή) μετενσάρκωση που μοιάζει περισσότερο με κάτι, από το μέλλον του θεάματος.

Συγκεκριμένα το ποπ συγκρότημα δεν θα είναι στη σκηνή, αλλά θα εικονογραφηθεί από τους “abbats”, ένα είδος ψηφιακής ” παρουσίας” που θα απεικονίζουν τα μέλη των Abba στη δεκαετία του 1970, τα οποία θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια μαζί με ζωντανούς μουσικούς.Το ένα από τα τραγούδια το “I Still Have Faith in You “μιλά για το συγκρότημα και το ταξίδι που έχουν κάνει μαζί όλα αυτά τα χρόνια.


Από την άλλη το “Don’t Shut Me Down” είναι ένα πιο χαρούμενο και κυριαρχούμενο από Μix τραγούδι, ερμηνευμένο σε τυπικό στυλ ντίσκο Abba και το κλασικό πιάνο glissando από το Dancing Queen ως επαναλαμβανόμενο στοιχείο στη μίξη.

Πρεμιέρα στην Αμμόχωστο

Παρόλα αυτά ,το ιστορικό συγκρότημα έκανε πρεμιέρα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο. Το 1970, από τις 5 έως τις 16 Απριλίου, όπου και τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος έκαναν διακοπές στην Κύπρο. Είχαν τότε, μια διαφημιστική συμφωνία για αυτές τις διακοπές με το ταξιδιωτικό γραφείο Fritidsresor και μέρος αυτής ήταν μια συναυλία για τους σουηδούς στρατιώτες του ΟΗΕ. Οι πρόβες έγιναν στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων των ABBA, στο Twiga Tower.


Ωστόσο κανένα από τα μέλη των ABBA δεν θυμάται κανένα μέρος της καθορισμένης λίστας για αυτή τη συναυλία διάρκειας περίπου 15-30 λεπτών. Πιθανότατα περιελάμβανε ένα μείγμα διαφόρων σουηδικών τραγουδιών. Πιθανώς και δύο τραγούδια έγιναν μαζί ως ‘pre-ABBA’.Ποια η σχέση όμως με το χωριό Αγρός της επαρχίας Λεμεσού 
Στην φωτογραφία πιο πάνω βλέπουμε δύο από τα μέλη του συγκροτήματος να απολαμβάνουν τον ήλιο και τις λευκές αμμουδιές της Αμμοχώστου. Ωστόσο,το χαρακτηριστικό της εικόνας είναι οτι ο Björn Ulvaeus, μέλος του συγκροτήματος, ξαπλώνει σε μια σπάνια, παραδοσιακή ξύλινη καρέκλα, που συνδέει την κατασκευή της, με μια μεγάλη οικογένεια ξυλουργών από το χωριό Αγρός.

Η ιστοσελίδα μας, ήρθε σε επαφή με τον κύριο Παναγιώτη (Κίκκο) Μαυρογιάννη που κατασκεύαζε ο ίδιος και η οικογένεια του τις αναπαυτικές καρέκλες,όπου και μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες.

“Το πρώτο δείγμα των αναπαυτικών καρεκλών εφερε στην Κύπρο, από την Ιταλία,ο γνωστός έμπορος της Λευκωσίας, Δημητρακης Τσαούσης όπου και την εδωσε στον μεγάλο μου αδερφό,Διομήδη Μαυρογιάννη από τον Αγρό, για να του φτιαξει τις ίδιες να πωλούνται στο καταστημα του στη Φανερωμένη.
Ο κύριος Διομήδης τις έφτιαξε τοσο άψογες που εγιναν ανάρπαστες σε όλη τη Κύπρο όπου και απόκτησαν φήμη οι ξυλουργοί Μαυρογιάννηδες.
Η Αμμόχωστος εκείνη την εποχή ήταν σε μεγάλη τουριστική και ξενοδοχειακή εξέλιξη  κάτι που έκαναν τα μέλη της οικογένειας να πηγαίνουν συχνά εκεί για ξυλουργικές εργασίες

Έτσι ο κύριος Παναγιώτης Μαυρογιάννης από το 1957 μέχρι το 1960 δούλευε στην Αμμόχωστο ως ξυλουργός γιατί η οικογένεια του από τον πατέρα του Κλεάνθη μέχρι τα μεγαλύτερα του αδέρφια Διομήδη και Χρίστο ήταν φημισμένοι ξυλουργοί στα γύρω χωριά και αργότερα σε διάφορα μέρη της Κύπρου.


Ο κύριος Παναγιώτης είχε μάθει καλά την τέχνη του ξυλουργού και έφυγε από το χωριό όπου και δούλευε στο βαρώσι (Αμμόχωστο).
Έφτιαχνε τραπεζάκια διπλωτά,
αναπαυτικές καρέκλες κάτι που στην Κύπρο, την τότε εποχή ήταν άγνωστο.

Στην Αμμόχωστο λοιπόν του έδωσαν μια παραγγελία και έφτιαξε αναπαυτικές καρέκλες για ένα ξενοδοχείο που πολύ πιθανόν να είναι αυτό που έμειναν οι ABBA γι’αυτό και είδαμε να κάθεται σε αυτήν ο Σουηδός τραγουδιστής Björn Ulvaeus.

Τέλος αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι οι αναπαυτικές καρέκλες υπάρχουν ακόμα και σήμερα όπου και οι νέες γενιές της οικογένειας Μαυρογιάννη, αναπαύονται αλλά και διευρύνουν την παράδοση της οικογένειας, από το χωριό Αγρός της επαρχίας Λεμεσού.

*Θερμές ευχαριστίες θα πρέπει να σταλούν στην κόρη του κυρίου Παναγιώτη Μαυρογιάννη, την κυρία Λουκία Μαυρογιάννη που μας μετέφερε όσα είπε ο κύριος Μαυρογιάννης.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Περισσότεροι από 200.000 πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Δευτέρας μετά από μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα που σάρωσε την περιοχή, προκαλώντας πολλούς ανεμοστρόβιλους στη Φλόριντα.

Η Ελληνική Αστυνομία προσέφερε είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, σε Ιδρύματα – Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς

Η Ελληνική Αστυνομία προσέφερε είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, σε Ιδρύματα – Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς

Με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, πραγματοποιήθηκε πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, (τρόφιμα, φάρμακα, είδη ρουχισμού, κ.α.), από το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Σώματος.

Των Αιώνων τα Φαντάσματα

Των Αιώνων τα Φαντάσματα

Αιώνες και ατέλειωτα της γης τα παρακάλια

στην άκρη της παλιάς ευχής κρεμιέσαι και λυγάς,

με ένα πικρό χαμόγελο στης πλάνης τα ακρογιάλια

και από της μάνας την ευχή βαθιά μοιρολογάς.