ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Daphne Caruana Galizia

Daphne Caruana Galizia: 4 χρόνια απο τη δολοφονία της το 2017

5 Nov, 2021

Την Κυριακή, 17.10.2021, έλαβε χώρα το webinar: “Βία κατά των Δημοσιογράφων”, που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και η Αυστριακοελληνική Ένωση: «Hephaestus Wien-Österreichisch/Griechischer Integrationsverein» εις μνήμην της Daphne Caruana Galizia. Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια από εκείνον τον μαύρο Οκτώβριο του 2017 και τον αλαζονικά απαθή τρόπο της κατά παραγγελίαν δολοφονίας της.

Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς. Στην επαγγελματική της πορεία είχε αποκαλύψει εκτενείς πληροφορίες για θέματα που αφορούσαν τη διαφθορά, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση  “Golden Visa”σε υπηκόους τρίτων χωρών και την εμπλοκή της μαλτέζικης κυβέρνησης στο σκάνδαλο «Panama Papers». Έχοντας δεχτεί επανειλημμένως παρενοχλήσεις και απειλές, η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Η κατακραυγή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση διερεύνησης της δολοφονίας οι αρχές της χώρας οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Joseph Muscat. Εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους για τις παραλείψεις κατά τη διεξαγωγή των ερευνών, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019 να αναλάβει δράση.

Η Daphne Cuarana Galizia υπερασπίστηκε με το ίδιο της το αίμα την ερευνητική δημοσιογραφία. Ξεχώρισε για το ήθος και το πείσμα της να φέρνει την αλήθεια στο φως. Εικάζεται ότι ο πραγματικός αίτιος του θανάτου της ήταν η εμφάνιση σημαντικών καταπιστευμάτων σε χώρες- φορολογικών παραδείσων από την υφιστάμενη πολιτική ηγεσία της Μάλτα. Η Daphne Cuarana Galizia εργάστηκε στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας της: 

The Sunday Times of Malta και υπήρξε συνεργαζόμενη συντάκτης της : The Malta Indipendent. Παρέμεινε αρθρογράφος του περιοδικού Taste & Flair. Διατηρούσε ένα ιστολόγιο με τίτλο Running Commentary. Λίγο πριν τον τραγικό της θάνατο, δημοσιοποίησε στοιχεία τόσο τρανταχτά που έκαιγαν στην κυριολεξία τον τότε πρωθυπουργό της Μάλτα, τόσο πολύ που αναγκάστηκε να προβεί σε επιτακτικές εκλογές για την εξομάλυνση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και συνεπακόλουθα  και της κοινής γνώμης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι , αποκάλεσε το θάνατο «τραγικό παράδειγμα μιας δημοσιογράφου που θυσίασε τη ζωή της για να αναζητήσει την αλήθεια».

Η ανατίναξη του αυτοκινήτου της γνωστής δημοσιογράφου, αναφέρθηκε σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το όνομα της Καρουάνα Γκαλιζία έγινε παγκόσμια τάση  στα κοινωνικά δίκτυα και ένα πλήθος Μαλτέζων εξέφρασαν το πένθος τους μαυρίζοντας της φωτογραφίες προφίλ τους στο facebook. Σε ψήφισμα που ενέκρινε τον Μάιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν επαρκή δημόσια χρηματοδότηση και να προωθήσουν την πολυφωνία, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Έτσι, θεσπίστηκε το βραβείο Daphne Cuarana Galizia για την Ερευνητική Δημοσιογραφία.

Ο ιδρυτής του Wikileaks,  Τζούλιαν Ασάνζ ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει μια αμοιβή 20.000 ευρώ «για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη των δολοφόνων της Καρουάνα Γκαλιζία». Μια καμπάνια crowdfunding ξεκίνησε με σκοπό την συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως αμοιβή για πληροφορίες οι οποίες θα οδηγήσουν «στην επιτυχή δίωξη του δολοφόνου και του προσώπου ή των προσώπων που διέταξαν την απαιχθή πράξη της δολοφονίας.

Αν και έχω συμμετάσχει σε άπειρα webinar, καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοσιογραφικής μου διαδρομής, ωστόσο αυτό της Κυριακής είχε μία άλλη διάσταση, ιδιαίτερα όταν ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι συγγενείς της εκλιπούσας δημοσιογράφου.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές χρωμάτισαν ο καθένας με τη φωνή του και τη δική του οπτική προσέγγιση την εκδήλωση. Συγκεκριμένα: Ο Αιμίλιος Περδικάρης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου & Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπενθύμισε τις βάσεις και τις αρχές για την προστασία της ελεύθερης γνώμης και την προστασία των δημοσιογράφων. Η αξιέπαινη Σοφία Καρτάλη, Ερευνητικός δημοσιογράφος παρουσίασε την αφηγηματική ταινία- ντοκυμαντέρ για τη δολοφονία της Daphne Cuarana Galizia και το πάνελ βυθίστηκε σε σκέψη. 

Όταν το λόγο πήρε η Corinne Vella, αδερφή της εκλιπούσας και Πρόεδρος του Οργανισμού: The Daphne Caruana Galizia Foundation, με θέμα: «Η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία», όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν μεν απέναντί τους μία άκρως δυναμική παρουσία, αλλά ταυτοχρόνως και την αδερφή της γυναίκας ηρωίδας που έγραψε εκ νέου την ιστορία με το αίμα της. Εκεί αντιληφθήκαμε όλη τη διττότητα του ρόλου. Από τη μία πλευρά να είσαι η  Πρόεδρος του Ιδρύματος και από την άλλη να παλεύεις στην ίδια αρένα με τον πόνο.

Από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η Πρόεδρος, Τσαουσίδου  Ησαΐα,  έκανε μία άκρως συναισθηματική προσέγγιση για το κάτωθι θέμα:  «Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε κίνδυνο»! Τόνισε δε εμφατικά ότι η Daphne Caruana Galizia πέρασε στο Πάνθεον των ηρωίδων ως το νέο σύμβολο της εποχής της.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η εξαιρετική:  Iphigenie Moraitini Patriarchea, μέλος της «Hephaestus Wien – Österreichisch/Griechischer Integrationsverein».

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το Webinar: https://www.youtube.com/watch?v=QCoIPXaQK4g&t=22s

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This