Το Κρατικό κανάλι της Βρετανίας, το περιβόητο BBC, ένα κανάλι που εξ’ αρχής στάθηκε απένταντι και κατάκρινε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρουσίασε fake news, που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλα κανάλια, μένοντας, όπως λένε οι άνθρωποι του, πιστοί στην αλήθεια.
Δεν δίστασαν λοιπόν να παρουσιάσουν αλήθειες σχετικά με καταστάσεις που συμβαίνουν στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο. Φυσικά ξεσκέπασαν επίσης και Ρώσικη προπαγάνδα, αλλά αυτή είναι η δουλειά του σωστού δημοσιογράφου, να ξεσκεπάζει την αλήθεια απο όπου και αν προέρχεται.
1ο Fake News
Το νεαρό κορίτσι που αντιμετωπίζει στρατιώτη δεν είναι από την Ουκρανία!
Ένα θολό βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει μια Ουκρανή κοπέλα να αντιμετωπίζει έναν Ρώσο στρατιώτη έχει καταγράψει 12 εκατομμύρια προβολές στο TikTok και σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές στο Twitter.
Αλλά στην πραγματικότητα, το βίντεο δείχνει την Παλαιστίνια Ahed Tamimi, 11 ετών τότε, να αντιμετωπίζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη μετά τη σύλληψη του μεγαλύτερου αδελφού της το 2012.
2ο Fake News
«Αντίσταση» με μολότοφ κατά των Ρώσων στο Κίεβο
Το βίντεο με τις μολότοφ είναι από το 2014!
Έκανε πολλούς χρήστες να πιστέψουν ότι έδειχνε συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών πολιτών και ρωσικών δυνάμεων και μάλιστα το διέδωσαν δύο Βρετανοί βουλευτές!
Το βίντεο όμως είναι παλιό. Τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Euromaidan το 2014, που οδήγησαν στην ανατροπή του τότε προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
3ο Fake News
Το κλιπ βιντεοπαιχνιδιού με κατάρριψη αεροσκάφους γίνεται viral
Σκηνή από βιντεοπαιχνίδι έγινε ουκρανικά έπος!
Ένα δραματικό βίντεο που φαίνεται να δείχνει έναν Ουκρανό πιλότο να καταρρίπτει ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος δημοσιεύτηκε στο Twitter από το Nexta TV, ένα μέσο της Λευκορωσίας που έγινε κύρια πηγή ενημέρωσης για την Δύση από την εποχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020.
Το κλιπ δείχνει ένα πίδακα φωτιάς και ακολουθεί ο ήχος μιας τεράστιας έκρηξης – και προβλήθηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές.
Ωστόσο, το βίντεο δεν είναι πραγματικό. Είναι ένα κλιπ από το τηλεπαιχνίδι Arma 3 και απολύτως άσχετο με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
4ο Fake News
Τα παιδιά της Ουκρανίας αποχαιρετούν τα ουκρανικά στρατεύματα;
Η φωτογραφία που συγκίνησε εκατομμύρια, δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία!
Μια εικόνα που δείχνει δύο παιδιά να αποχαιρετούν μια ομάδα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που οδεύουν προς τη μάχη έχει κερδίσει εκατομμύρια likes και shares.
Την ανάρτησαν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός βουλευτής Adam Kinzinger και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Carl Bildt!
Αλλά η εικόνα ήταν παλιά – δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2016!
Τραβήχτηκε από έναν εθελοντή φωτογράφο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος αργότερα απολύθηκε λόγω της αποκάλυψης του ότι είχε «σκηνοθετήσει» κάποιες από τις εικόνες μάχης του!
5ο Fake News
Ο δήμαρχος του Κιέβου δεν είναι στην πρώτη γραμμή
Ο δήμαρχος του Κιέβου, υποτίθεται ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή!
Μια εικόνα του δημάρχου του Κιέβου Vitali Klitschko που ισχυρίζεται ότι τον δείχνει στην πρώτη γραμμή, έχει γίνει viral στο Instagram.
Αλλά και πάλι, πρόκειται για μια παλιά φωτογραφία – που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον κ. Klitschko στον λογαριασμό του στο Instagram τον Μάρτιο του 2021, και τον δείχνει στο εκπαιδευτικό κέντρο Desna στην περιοχή Chernihiv.
6ο Fake News
Έπινε τσάι ο Ζελένσκι με τις ουκρανικές δυνάμεις;
Άλλη μία προπαγανδιστική φωτογραφία του Ζελένσκι καταρρίπτεται.
Ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky σε στιγμές ανάπαυλας να τονώνει το ηθικό στις ουκρανικές δυνάμεις πίνοντας τσάι μαζί τους στο πεδίο της μάχης συγκέντρωσε σχεδόν 3 εκατομμύρια προβολές το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Το βίντεο είναι γνήσιο, αλλά γυρίστηκε μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση. Τραβήχτηκε στο Shyrokyne, όταν ο Πρόεδρος Zelensky επισκέφτηκε στρατιώτες της πρώτης γραμμής για να δείξει την υποστήριξη στα στρατεύματά του.
Δυστυχώς, δεν αρκεί ο πόνος των ανθρώπων, αλλά πρέπει να κερδίσουν και την συμπάθεια με ψέματα, ή ακόμα κια να διαστρεβλώσουν την αλήθεια.