EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
με την ΄πρώτη ματιά

Κεfallηνία: fall in love με την πρώτη ματιά

22 Aug, 2022

Μπορεί ο πλανήτης να ανακάλυψε την Κεφαλονιά μόλις το 2001, όταν η δημοφιλής κινηματογραφική ταινία «Το μαντολίνο του Λoχαγού Corelli» πραγματοποίησε εδώ τα γυρίσματά της, με την πανέμορφη Penelope Cruz και τον γοητευτικό Nicolas Cage να αναλαμβάνουν ουσιαστικά, αν και εν αγνοία τους, τον ρόλο ξεναγού στα, σαν βγαλμένα από carte postale, τοπία του νησιού -του έκτου μεγαλύτερου της χώρας μας, για να μην ξεχνιόμαστε-, όχι όμως και εμείς!

Οι Έλληνες εννοώ, που ανέκαθεν γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τον παράδεισο των χαλαρών, οικογενειακών ή μη, διακοπών, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν κυριολεκτικά τα πάντα, από την συγκλονιστική εμπειρία γνωριμίας με τα απύθμενα όμορφα σπήλαια του νησιού, την Μελισσάνη και την Δρογγαράτη, στην περιοχή της Σάμης, έως την εξερεύνηση του Εθνικού Δρυμού του Αίνου, με την εντυπωσιακή μαύρη ελάτη -τρεις δραστηριότητες που από μόνες τους δικαιολογούν την επίσκεψη στην Κεφαλονιά-, έως την γνωριμία με τους πανέμορφους οικισμούς της και τις εξωτικής ομορφιάς παραλίες της, με νερά που κολάζουν και Άγιο! 

Άγιος Γεράσιμος είπα και βέβαια ο θαυματουργός προστάτης και πολιούχος του νησιού και το μοναστήρι του, στην ποτισμένη με αρώματα Ρομπόλας κοιλάδα του Ομαλού, θα διεκδικήσει τον χρόνο και την προσοχή σας, όπως και πάμπολλα ακόμα κάστρα και μοναστήρια, μεταξύ των οποίων το επιβλητικό κάστρο της Άσσου και το ενετικό κάστρο του Αγίου Γεωργίου κοντά στο Αργοστόλι, η Μονή Κηπουραίων και η Μονή Θεμάτων. Κι αν νομίζετε ότι αυτά ήταν και τελειώσαμε πλανάσθε πλάνην οικτράν, διότι στην Κεφαλονιά κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητος αν οι φυσικές ομορφιές υπερτερούν του εξαιρετικά ενδιαφέροντος δομημένου περιβάλλοντος ή αν τα αμέτρητα κατάλοιπα του πολυποίκιλου ιστορικού παρελθόντος του νησιού υπερκερνούν τελικά με την σπουδαιότητά τους οτιδήποτε άλλο. Σικελοί, Ενετοί, Βρετανοί, αλλά και Ιταλοί στα νεώτερα χρόνια, έχουν αφήσει τα ανεξίτηλα σημάδια τους στο συνολικής έκτασης 773 τ.χλμ. κορμί της Κεφαλληνίας, όπως είναι η έτερη ονομασία της νήσου, με ρίζες από τους Ομηρικούς κατοίκους της, τους Κεφαλλήνες ή Κεφαλλάνες, κατά την δωρική διάλεκτο ή από τον μυθικό βασιλιά Κέφαλο. Ένα εντελώς ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού, που αξίζει να επισημάνουμε, είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό τόσο των επωνύμων, όσο και των τοπωνυμίων, κυρίως των οικισμών, φέρουν την κατάληξη -άτος και -άτα, αντιστοίχως.

Είτε φτάσετε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς -μέσω Πάτρας ή Κυλλήνης, αλλά και με τις τοπικές συνδέσεις Ιθάκη – Σάμη και Ιθάκη – Φισκάρδο, Ζάκυνθος – Πεσσάδα και Λευκάδα – Φισκάρδο-, το βέβαιο είναι ότι ένα πράγμα δεν θα βρείτε στην Κεφαλονιά, χρόνο να πλήξετε! Αν είστε «παραδοσιακοί» τύποι, που αναζητούν κάθε μέρα μια διαφορετική παραλία για άραγμα, είστε στο σωστό μέρος, με παραλίες σαν την κατάλευκη του Μύρτου -την ντίβα του νησιού- ή την κατακόκκινη στο Ξι του Ληξουρίου, να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Αν πάλι είστε φανατικοί instagrammers, που θέλετε να εντυπωσιάζετε τα πλήθη με τα ψαγμένα instagram spots που προβάλλετε, τότε πιστέψτε με η Άσσος και το Φισκάρδο, ανέγγιχτα μόνα αυτά από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, θα σας ενθουσιάσουν, όπως άλλωστε και τα σμαραγδένια νερά που αγκαλιάζουν το νησί, αλλά και τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα, που πραγματικά θα σας κάνουν να ξεχάσετε ό,τι έχετε δει μέχρι σήμερα. Σημειώστε στο ταξιδιωτικό σας καρνέ τις Αλατιές -στα βόρεια του νησιού- και θα με θυμηθείτε! Κι αν είστε λάτρεις των θεματικών μορφών τουρισμού η Κεφαλονιά μπορεί να καλύψει κάθε σας αναζήτηση, με επισκέψεις σε οινοποιεία, «σαφάρι» τοπικών γεύσεων και προϊόντων, εξορμήσεις με canoe kayak, συναντήσεις με χελώνες caretta caretta ή άγρια άλογα στον Αίνο, όπως περιγραφικά μπορούν να αποδοθούν, μεταξύ πολλών άλλων και αντιστοίχως, ο οινικός και γαστρονομικός τουρισμός, ο τουρισμός δραστηριοτήτων ή ο φυσιολατρικός τουρισμός, ενώ ο θρησκευτικός, ο ορειβατικός, ο πεζοπορικός και ο θαλάσσιος τουρισμός, στους οποίους εμμέσως έχουμε αναφερθεί, επίσης προσφέρονται απλόχερα ως επιλογές. Εμείς βρεθήκαμε στην Κεφαλονιά στο πλαίσιο της Εβδομάδας Φύσης #see_kefalonia_nature, που άψογα διοργάνωσαν οι Δήμοι σε συνεργασία με Φορείς του νησιού, ως μέλη ομάδας δημοσιογράφων και ανταποκριτών από την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και πραγματικά την ερωτευτήκαμε κεραυνοβόλα!

 

AΡΓΟΣΤΟΛΙ

Eπειδή όμως από κάπου πρέπει να πιάσουμε την αρχή του μίτου της περιήγησης στην Κεφαλονιά και τις ομορφιές της, επιλέγουμε να ξεκινήσουμε από μερικούς μόνο εκ των πανέμορφων οικισμών της, αρχής γενομένης από το Αργοστόλι, πρωτεύουσα και σημείο αναφοράς για την ζωή του νησιού ήδη από το 1757, οπότε και υπήρξε σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από την παλαιά πρωτεύουσα, τον Άγιο Γεώργιο. Παρά τις εκτεταμένες καταστροφές από τους τρομακτικούς σεισμούς του 1953, η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς εξακολουθεί να αποπνέει την αδιαμφισβήτητη αρχοντιά περασμένων εποχών, ενώ και η σημερινή της εικόνα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας ματιά, καθώς το οικιστικό σύνολο της θαλασσινής πολιτειούλας αντανακλάται στα ήρεμα νερά της κλειστής λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, αλλά και του ηπήνεμου κόλπου του Αργοστολίου.

 

ΛΗΞΟΥΡΙ

Tο Ληξούρι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς, αποτελεί την πρωτεύουσα της πανέμορφης χερσονήσου της Παλικής, η οποία εκτός του ότι θεωρείται από πολλούς ως η Ομηρική Ιθάκη, φιλοξενούσε κατά την αρχαιότητα την πόλη Πάλη, μία από τις τέσσερις πόλεις-κράτη, που συναπάρτιζαν την Κεφαλληνιακή Τετράπολη του 5ου π.Χ. αιώνα. Το Ληξούρι απλώνεται νωχελικά στο Ν.Α. άκρο της χερσονήσου, ακριβώς απέναντι από την προς ανατολάς μικρή χερσόνησο που φιλοξενεί το Αργοστόλι, με τις δύο πόλεις να συνδέονται είτε οδικώς (34 χλμ.) είτε δια θαλάσσης, με πυκνά ολιγόλεπτης διάρκειας δρομολόγια μικρών ferry boats. H ονομασία Ληξούρι προέρχεται από την λέξη “λήξη”, που παραπέμπει στο άκρο του ποταμού, όπου και δημιουργήθηκε η πόλη. Οι κάτοικοι του Ληξουρίου αγαπούν ιδιαίτερα τη μουσική, γι’ αυτό και η πόλη είναι η πατρίδα της δεύτερης παλαιότερης φιλαρμονικής ορχήστρας στην Ελλάδα, μετά από αυτήν της Κέρκυρας.

 

ΠΟΡΟΣ

O Πόρος αποτελεί συγχρόνως ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Κεφαλονιάς, αλλά και πολυσύχναστο λιμάνι, μέσω του οποίου το νησί συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα και γειτονικούς νησιωτικούς προορισμούς. Το άφθονο πράσινο της περιοχής αντανακλάται στα κρυστάλλινα νερά του κόλπου βάφοντάς τα με μοναδικές αποχρώσεις γαλαζοπράσινης γκάμας.

 

ΣΑΜΗ

Στην σκιά του Αίνου η πανέμορφη Σάμη εντοπιζόταν εδώ ήδη από την Γεωμετρική Εποχή, ενώ η αρχαία Σάμη υπήρξε μία από τις τέσσερις πόλεις-κράτη της Κεφαλονιάς, μαζί με τις Κράνη, Πρόννοι και Πάλη, ελέγχοντας το ανατολικό τμήμα του νησιού. Η φύση μόνο φειδωλή δεν μπορούμε να πούμε ότι στάθηκε με την περιοχή αυτή της Κεφαλονιάς, καθώς εδώ βρίσκονται όχι μόνο τα παγκοσμίως γνωστά και εντυπωσιακά σε ομορφιά σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης, αλλά και λίμνες, όπως αυτή στον Καραβόμυλο, όλα ενδεδυμένα με τα πράσινα πέπλα της πλούσιας βλάστησης.

 

ΑΣΣΟΣ

Eπιθετικοί προσδιορισμοί όπως καρτποσταλικό, ειδυλλιακό, ζωγραφιστό και άλλα παρόμοια, ωχριούν μπροστά στην πραγματική εικόνα της Άσσου, ενός από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας ολόκληρης θα τολμούσα να πω και μεταξύ των ελαχίστων, που η ομορφιά της φωτογραφικής τους απεικόνισης δεν υπερβάλει καθόλου -για να μην πω ότι υστερεί κιόλας- έναντι της πραγματικής τους εικόνας. Με το επιβλητικό, ομώνυμο του χωριού, κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, πάνω από το γεμάτο χρώματα οικισμό, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την Κεφαλονιά, την ομορφιά του οποίου σεβάστηκε ακόμα και ο ισοπεδωτικός σεισμός του 1953, όπως και το επίσης εντυπωσιακά γοητευτικό Φισκάρδο.

 

ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ

H Αγία Ευφημία, ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά χωριά της Κεφαλονιάς, αποτελεί το κέντρο της ευρύτερης περιοχής, που θεωρείται από τα πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα του νησιού.

 

ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ

O Καραβόμυλος βρίσκεται στα δυτικά της Σάμης και σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το λιμάνι της, αποτελεί δε ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού, καθώς σε απόσταση αναπνοής συναντούμε τα διάσημα σπήλαια της Δρογκαράτης και της Μελισσάνης.

 

ΣΚΑΛΑ

Η Σκάλα, ένα από τα πολυπληθέστερα χωριά του νησιού, αποτελεί το μεγαλύτερο θέρετρο στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς και πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών.

 

 

1., 2. Η συγκλονιστική θέα από την κορυφή του Αίνου.

3. Η παγκοσμίου φήμης παραλία του Μύρτου. 

4. Το εντυπωσιακής ομορφιάς σπήλαιο Δρογγαράτη. 

5. Βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, ένα θαύμα της φύσης που οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν.

6. Ως προορισμός που σέβεται τον εαυτό του, το Αργοστόλι δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό του Instagram spot, που με φόντο τα νερά του κόλπου δημιουργεί εικόνες αξεπέραστης ομορφιάς, οι οποίες διαφημίζουν την πόλη ανά την υφήλιο.

7. Ο τετράπλευρος συμμετρικός Οβελίσκος, που ονομάζεται Κολώνα, αναδύεται από την θάλασσα, περίπου στο μέσον του συνολικού μήκους της γέφυρας Ντε Μποσσέ ή Δεβοσέτου. 

8. Το Λιθόστρωτο, ένα ακόμα από τα must visit σημεία της πόλης και ολόκληρης της Κεφαλονιάς, και ο εμβληματικός Πύργος του Ρολογιού. 

9. Η καρδιά του Αργοστολίου χτυπά στην πλατεία Βαλιάννου, η οποία ονοματοδοτήθηκε από τον Κεφαλονίτη ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνο, με τον ανδριάντα του να σηματοδοτεί σήμερα το πάνω μέρος της εμβληματικής πλατείας.

10. Πανοραμική άποψη του Αργοστολίου με την εντυπωσιακή γέφυρα Δεβοσέτου να «υπογραμμίζει» κυριολεκτικά την ομορφιά της πόλης.

11. Το μνημείο του Αγνώστου Ναυτικού, απέναντι από την κεντρική πλατεία του Ληξουρίου, είναι αφιερωμένο στον Κεφαλονίτη Ναυτικό, που οργώνει τις θάλασσες του κόσμου συλλέγοντας πλούτη και γνώσεις. 

12. Το 1953 το Ληξούρι καταστράφηκε από τους σεισμούς και ελάχιστα είναι τα προσεισμικά ιστορικά κτήρια που διασώζονται, αποτελώντας ζωντανούς μάρτυρες μιας ακμάζουσας πόλης του 18ου και 19ου αιώνα.

13. Απολαμβάνοντας το αρμονικό πάντρεμα του απέραντου γαλάζιου, με το λευκό και το πράσινο.

14. Τα τοπία της ευρύτερης περιοχής είναι όντως αξεπέραστου φυσικού κάλλους. 

15. Ο Πόρος υπήρξε ένα από τα πρώτα χωριά της Κεφαλονιάς που αναπτύχθηκε τουριστικά ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

16. Ο πανέμορφος Πόρος βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και περιβάλλεται από τα βουνά Ατρός και Πάχνη.

17. Πανέμορφες εικόνες προς τον κόλπο, την γειτονική Ιθάκη και το γραφικό παραθαλάσσιο μέτωπο της Σάμης.

18. Η κεντρική πλατεία της Σάμης.

19. Το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Σάμης πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Corelli», σίγουρα κάτι υπαινίσσεται για την ασύλληπτη ομορφιά της περιοχής αυτής. 

20. Μια στενή λωρίδα γης επαρκεί, όταν η φύση το αποφασίσει, για να φιλοξενήσει την σκανδαλιστική ομορφιά του τόπου αυτού, της Άσσου.

21. Το Κάστρο της Άσσου κατασκευάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, που ουσιαστικά ταυτίζεται με την χερσόνησο της Άσσου. 

22. Η θέα της Άσσου από την κορυφή του λόφου κόβει πραγματικά την ανάσα. 

23. Το γραφικό λιμανάκι της Αγίας Ευφημίας κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από κότερα και ιστιοφόρα. 

24. Η μικρή λίμνη στον Καραβόμυλο, με σήμα κατατεθέν της τον παραδοσιακό νερόμυλο και τις χαριτωμένες χήνες, που πρωταγωνιστούν σε όλα τα φωτογραφικά ενσταντανέ.

25. Η τεράστια παραλία της Σκάλας, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα, με την χοντρή άμμο και τα πεντακάθαρα νερά της. 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This