EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Frédéric Martos,Pierre Raser

Frederic Martos και Pierre Raser. Δυο διαφορετικές ματιές στο ίδιο παιχνίδι

11 Feb, 2022

Ο Frédéric Martos και ο Pierre Raser είναι δυο σύγχρονοι ζωγράφοι από διαφορετικές σχολές οι οποίοι διακρίνονται τόσο για την υψηλή τους τεχνική όσο και για τη μεγάλη έμφαση που δίνουν στην λεπτομέρεια.

Ο πρώτος γεννήθηκε το 1968 στο Μπορντό και ζει στο Βέλγιο όπου συνήθως εκθέτει. Εργάζεται ως ζωγράφος και έχει ασχοληθεί με σκηνογραφία θεάτρου. Τα θέματά του αντλούνται κυρίως από τον χώρο που τον περιβάλλει δίνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στη σωματική διάπλαση, την οποία προβάλλει με γραφιστικό τρόπο. Αυτές οι φιγούρες είναι οι μεταφορείς των μεταφυσικών εννοιών και τονίζουν τις επιρροές που έχει δεχθεί από τα έργα του βέλγου Magritte.

Frédéric Martos και ο Pierre Raser

Martos twee mannen met schaakbord.
André Fracq και Jan Pieter Ballegeer, Lineart, Gent – Gand – Ghent – Gante, (Κατάλογος έκθεσης), Belgium, 2004.

Ο δεύτερος, ο Γάλλος Raser, που έχει γεννηθεί το 1954, ακολουθεί την απόλυτη αληθοφάνεια του υπερρεαλισμoύ. Οι πίνακές του, όχι μόνο ως προς το θέμα αλλά και ως προς την αντίληψη, παραπέμπουν στα μπαρόκ έργα με Νεκρή φύση με σκακιέρα που γεννήθηκαν τον δέκατο έβδομο αιώνα στη Γαλλία για να προβάλλουν αλλού το ζενίθ της ματαιότητας (vanitas) και αλλού της αισιοδοξίας. Ο ζωγράφος στους τρεις από τους πίνακές του προσθέτει δίπλα στη σκακιέρα και κομμάτια, όπως άλλωστε συνήθιζαν και οι κυβιστές. Μ’ αυτόν τον τρόπο τονίζει το μήνυμα των γάλλων δασκάλων, ότι οι επιλογές των καθημερινών κινήσεων υπαγορεύουν και τον τρόπο ζωής.

Frédéric Martos και ο Pierre Raser

Rasera, Pierre Raser, Lampe A Petrole Et Jeu D’ echecs
André Fracq και Jan Pieter Ballegeer, Lineart, Gent – Gand – Ghent – Gante, (Κατάλογος έκθεσης), Belgium, 2004.

Συγκρίνοντας τους δυο αυτούς καλλιτέχνες παρατηρούνται αρκετές διαφορές. Ο Martos χρησιμοποιεί στα έργα του φιγούρες που απουσιάζουν από τον Raser και εργάζεται με μικρότερη χρωματική κλίμακα χρησιμοποιώντας, όχι μόνο στα σκακιστικά έργα του, σαν βάση το άσπρο και το μαύρο.  Οι λυγερές γραμμές του Martos αποτελούν ομώνυμους μαγνήτες που καθηλώνουν τον παρατηρητή, σ’ αντίθεση με την πλούσια χρωματική απεικόνιση των αντικειμένων του Raser που σαν ετερώνυμοι μαγνήτες τον υποχρεώνουν να μετακινεί διαρκώς το βλέμμα του.

Frédéric Martos και ο Pierre Raser

Rasera, Pierre Raser, Pallas, Lahire Et Caisa
André Fracq και Jan Pieter Ballegeer, Lineart, Gent – Gand – Ghent – Gante, (Κατάλογος έκθεσης), Belgium, 2004.

Τα θέματα του Raser βρίσκονται στο επίπεδο του ματιού, ενώ ο Martos χρησιμοποιεί συνήθως την προοπτική για να εντάξει το δάπεδο – σκακιέρα στα έργα του. Και οι δυο φωτίζουν έντονα το θέμα τους, ο πρώτος με σκηνογραφικό τρόπο και ο δεύτερος από το παράθυρο, με τον γνώριμο τρόπο των ολλανδών συνεχιστών του Caravaggio. Σ’ όλα τα έργα των ζωγράφων απλώνεται μια σιγή. Οι επόμενες κινήσεις στην πλούσια χρωματική παλέτα του Raser φαίνεται να περιλαμβάνουν θαυμαστικά, ενώ στο δραματικό σκηνικό του Martos υπονομεύει ένας αιφνίδιος κρότος.

André Fracq και Jan Pieter Ballegeer, Lineart, GentGandGhentGante, (Κατάλογος έκθεσης), Belgium, 2004.

  1. F. Martos

http://www.frederic-martos.com/

(Πρόσβαση 23032009).

Νικόλας Σφήκας

Ζωγράφος, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

ΣΥΓΧΥΣΗ

ΣΥΓΧΥΣΗ

Φοβερή σύγχυση επικρατεί στην οικουμένη. Είναι έργο συνωμοσίας ή η ειμαρμένη; Πλημμύρισε ο κόσμος...

Εθνοκάθαρση

Εθνοκάθαρση

Στο Αρτσάχ έχουμε μια  εισβολή και μια σύγχρονη εθνοκάθαρση ενός λαού, του αδελφού Αρμενικού...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This