EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Mε αφορμή μια ακόμη γυναικοκτονία

Mε αφορμή μια ακόμη γυναικοκτονία

4 Jun, 2024

Το Σάββατο 25 Μαϊου παρευρέθηκα σε μια ακόμη εκδήλωση με θέμα τη γυναικοκτονία και την έμφυλη βία. Μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Κρητών και τους Συλλόγους Ναξιωτών, Πελοποννησίων, Ηπειρωτών και Επτανησίων των Αγίων Αναργύρων, με αφορμή μια ακόμη γυναικοκτονία, αυτή της Κυριακής Γρίβα. Και ενώ τα ερωτηματικά στο μυαλό μου δε λέγαν να μικρύνουν, κάνοντας τη μιλιά να ασφυκτιά- γιατί συνέβη ξανά, πότε επιτέλους θα σταματήσει, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε πραγματικά, γιατί έχουμε σταματήσει να συναντιόμαστε με όμορφες αφορμές και η μαυρίλα εξουσιάζει και στιγματίζει τη σημερινή κοινωνία- κάποιες απροσδόκητες σκέψεις άρχισαν να περικυκλώνουν τις όμορφες αναμνήσεις από τις γειτονιές αυτές που εγώ μεγάλωσα και μια ακόμα ψυχή άφησε την τελευταία της πνοή…

Ακούγεται πολύ περίεργο τ’ ότι είμαι στην ευχάριστη και πλεονεκτική θέση να λέω ότι στα 26 μου χρόνια δεν έχω πέσει θύμα κακοποίησης ως γυναίκα, ούτε με τη μορφή λεκτικής ούτε με τη μορφή σωματικής, αλλά ούτε και με οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας. Και μεγαλώνοντας συνειδητοποιώ ολοένα και περισσότερο πόσο σπουδαία είναι αυτή η πρόταση. Γιατί παρά τα όσα ζούμε, και παρ’ όλο που δεν είχα πάντοτε το μυαλό που έχω τώρα, δε βρέθηκε στο δρόμο μου κάποιος που να θέλει να με βλάψει. Και γι’ αυτό νιώθω επίσης τυχερή που μεγαλώνοντας, βλέπω πως αλλάζει ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι και σκέφτομαι κάποια πράγματα. Ήδη σε πολλά θέματα η λογική υπερτερεί του συναισθήματος και ανοίγω τα μάτια και τα αυτιά μου απέναντι στα γεγονότα και την πραγματικότητα, τοποθετώντας τα πιο πάνω από τις ψεύτικες εικόνες που προσπαθούν να καλύψουν την ασχήμια της πραγματικότητας αυτής…Υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα και στατιστικά, που μπορεί ο καθένας πλέον να βρει παντού στο ίντερνετ. Φυσικά, αν κάποιος συνομιλούσε με έναν εισαγγελέα, έναν δικηγόρο ή έναν γιατρό που έχει βρεθεί απέναντι σε θύματα κακοποίησης, είμαι σίγουρη ότι θα έβρισκε ακόμα περισσότερα και τρανταχτά στοιχεία και ανατριχιαστικές εικόνες από ανθρώπους που έχουν βιώσει τέτοιες απάνθρωπες συμπεριφορές. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το ίντερνετ είναι μια καλή αρχή για να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο αληθινή είναι ακόμα αυτή η κατάσταση. Γι’ αυτό και εγώ, για πρώτη ίσως φορά, αποφάσισα να πιάσω το πολυσυζητημένο αυτό θέμα από μια διαφορετική σκοπιά, φέρνοντας στο νου κυρίως στις μικρότερες κοπέλες, αλλά και τους γονείς που μεγαλώνουν κορίτσια και οι οποίοι, πάντοτε χτίζουν εικόνες και παραδείγματα. Θα ήθελα να πω ότι όταν ήμουν μικρότερη, κάπως στο μυαλό μου αυτή η πραγματικότητα που ανέφερα πριν ήταν διαστρεβλωμένη, γιατί είχα μια άλλη ανάγκη.

Και νομίζω ότι αυτή την ανάγκη μου την είχε δημιουργήσει- ή έστω την είχε καταστήσει πιο επιτακτική- το γεγονός ότι ανήκω κι εγώ σ’ αυτές τις γενιές που, ίσως όχι στο βαθμό που ισχύει σήμερα, μεγάλωσα με την εικόνα και το κινητό. Και αυτό με έκανε κάποιες φορές να θεωρώ ότι, για παράδειγμα, το να με παρενοχλούν στο δρόμο, με όποιον γελοίο ή αισχρό τρόπο αυτό συνέβαινε, ήταν κάτι σημαντικό που τόνωνε την αυτοπεποίθησή μου και σήμαινε ότι με παρατηρούν. Και εκεί έμπαινε η κουρτίνα και κάλυπτε κάθε λογική σκέψη και ξεκάθαρη ματιά. Δεν ασχολιόμουν ούτε αναρωτιόμουν για την ηλικία που είχαν οι άνθρωποι που μου έκαναν τα σχόλια, για το βλέμμα που μου έριχναν, για την επιθετικότητα που έκρυβαν τα όποια λόγια τους. Ήταν πράγματα που δε με ενδιέφεραν γιατί δεν περίμενα ότι θα συμβεί κάτι. Γι΄αυτό και νιώθω τυχερή: γιατί πολλές φορές έχω γυρίσει μόνη μου στο σπίτι, πολλές φορές έχω πάρει αργά επικίνδυνα λεωφορεία, πολλές φορές έχω νιώσει ότι κινδυνεύω. Και όμως, έχω σταθεί τυχερή…Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που κάποιος φτάνει στην κακοποίηση, ενός ανθρώπου γενικότερα και μιας γυναίκας ειδικότερα, λόγοι κυρίως ψυχολογικοί που κατ’ εμέ, γεννιούνται ή θρέφονται κυρίως μέσα στο κύτταρο της οικογένειας. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί τρόποι που κάποιος μπορεί να βλάψει και να κακοποιήσει: υπάρχει η σωματική κακοποίηση, η λεκτική, η ψυχολογική, η οικονομική, και η λίστα συνεχίζεται. Ωστόσο εγω θα ήθελα να σταθώ στην άλλη όχθη, για να βοηθήσω τις σημερινές κοπέλες να γίνουν θεατές του ίδιου τους του εαυτού και να μην επιτρέψουν ποτέ τέτοιες συμπεριφορές. Θέλω να παρακαλέσω όλες τις γυναίκες που διαβάζετε αυτό το άρθρο να βγείτε για λίγο έξω από το σώμα σας, να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας και να σκεφτείτε τι όμορφα λόγια οι ίδιες θα λέγατε γι’ αυτόν τον άνθρωπο που κρατάτε αγκαλιά.

Πόσα όμορφα λόγια υπάρχουν, λόγια που δεν προσβάλλουν, αλλά τονίζουν το ήθος, τις αξίες, την ενέργεια, το μυαλό, το χαμόγελο και τα απλά και όμορφα πράγματα πάνω και μέσα σας. Να κάνετε ένα βήμα πίσω, να πετάξετε την εικόνα των άλλων και να σκεφτείτε τι θέλετε πραγματικά να ακούσετε, τι θέλετε να δέχεστε και που πρέπει να βάλετε τα όριά σας, ακόμη και στα απλά πράγματα όπως τα σχόλια τρίτων. Και μόλις πραγματικά μπορέσετε να βάλετε φραγμούς σ’ αυτά τα «μικροπράγματα», μόλις αναγνωρίσετε και αγαπήσετε αυτό που στ’ αλήθεια είστε, θα μάθετε να μιλάτε και να ανοίγεστε πιο εύκολα, θα μάθετε να φεύγετε από καταστάσεις που σας πληγώνουν, σας προσβάλλουν και σας κακοποιούν, και θα μάθετε να προβάλλετε τα θέλω σας δυναμικά και με σιγουριά. Θα μάθετε να προστατεύεστε!

photo REFLEX_PRODUCTION / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This