EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Olympus Food Paths

“Olympus Food Paths”, γεύσεις θεϊκές στη σκιά του Ολύμπου, του βουνού των Θεών

14 Oct, 2022

Έχοντας καταγράψει τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ολύμπου «Olympus Food Paths», που διοργάνωσε ο Δήμος Δίου-Ολύμπου και το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Δίον, το Λιτόχωρο και τον Πλαταμώνα της Πιερίας στην Κεντρική Μακεδονία. Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ, που ως στόχο είχε την ανάδειξη της περιοχής του Δήμου μέσω της γαστρονομίας, έκανε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, την οργάνωση έφερε άψογα εις πέρας η εταιρεία Open Ways, ενώ υπεύθυνος για το γαστρονομικό κομμάτι των εκδηλώσεων, τόσο ως προς τη σύλληψη όσο και ως προς τη δημιουργία των εδεσμάτων, ήταν ο διακεκριμένος -εκ Θεσσαλονίκης καταγόμενος- chef και Καθηγητής Γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης.

Οι δράσεις του διήμερου Φεστιβάλ περιελάμβαναν επιδείξεις μαγειρικής και οινογευσιγνωσίες, σεμινάρια μαγειρικής για παιδιά, βιωματική γνωριμία με τοπικά προϊόντα, αλλά και ανάδειξη τοπικών συνταγών και γεύσεων, με την συμμετοχή παραγωγών και επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα, στη σκιά του εμβληματικού Ολύμπου και μπροστά σε εκατοντάδες θεατές, ντόπιους και επισκέπτες, να παρουσιάσουν παραδοσιακές νοστιμιές του τόπου, υψηλής ποιότητος τοπικά προϊόντα, αλλά και παραδόσεις της συγκεκριμένης περιοχής, όπως έθιμα, μουσική, χορούς και τραγούδια. Στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του Φεστιβάλ, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος υπογράμμισε ότι στόχος του Δήμου είναι η τοπική γαστρονομία να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος αποτελεί, επίσης, η ενίσχυση του τουριστικού προφίλ του Δήμου και προς την κατεύθυνση του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού.

Τόσο στο Λιτόχωρο την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, όσο και στον Πλαταμώνα την Κυριακή, σε κεντρικότατα σημεία των δύο πανέμορφων πιερικών χωριών, λιλιπούτειοι μάγειρες, φορώντας υπερήφανα τους σκούφους τους και τις ποδιές μαγειρικής, συμμετείχαν στο βιωματικό σεμινάριο μαγειρικής Master Junior Chef, ενώ και τις δύο ημέρες ακολούθησε Master Cooking Class και παρουσίαση χαρακτηριστικών παραδοσιακών συνταγών από ντόπιες χρυσοχέρες μαγείρισσες, αλλά και πιο δημιουργικών προτάσεων από τους εξαιρετικούς chefs της περιοχής, που μαγείρεψαν με τοπικά προϊόντα του παρολύμπιου και ευλογημένου αυτού όπου. Παράλληλα, Καθηγήτρια από το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ανέλυσε στο συμμετέχον κοινό την υψηλή διατροφική αξία των συστατικών της εκάστοτε συνταγής, την ίδια στιγμή που δραστηριοποιούμενοι στην περιοχή οινοποιοί παρουσίασαν εκλεκτούς τοπικούς οίνους παραγωγής τους -πολλοί εξ αυτών χαρακτηρισμένοι ως Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και αποκάλυψαν ενδιαφέροντα μυστικά οινογνωσίας και οινογευσίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο, στην πλατεία του Λιτοχώρου, οι μαγείρισσες του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, μαγείρεψαν και προσέφεραν μεταξύ άλλων, κρεατόπιτα παρασκευασμένη με κρέας τράγου, παραδοσιακά ντολμαδάκια, ριζότο με τρούφα Ολύμπου, κεφτέδες με κουρκούτι, ποικιλία τυροκομικών προϊόντων, γεμιστό ψαρονέφρι χοιρινό, τηγανιά από μαύρο χοίρο Ολύμπου, μουσταλευριά, σουσαμόπιτα κ.άλ., ενώ αντίστοιχα την Κυριακή το απόγευμα, οι μαγείρισσες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταμώνα ετοίμασαν και κέρασαν σαρακατσάνικη πλατσίντα, ριζότο με προϊόντα του Ολύμπου, παραδοσιακή ψαρόσουπα, τυρόπιτα με τραχανά, λουκουμάδες με μέλι και καρύδια κ.άλ. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε στην πλατεία του Πλαταμώνα, με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων: Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς – Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου – Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας “Ο Κατσαντώνης”.

Την Κυριακή το πρωί, στην τοποθεσία Πλατανάκια του Δίον, πραγματοποιήθηκε μία από τις πλέον εμβληματικές εκδηλώσεις του διημέρου, ένα μοναδικά πρωτότυπο πικ νικ στη σκιά χιλιάδων ακτινιδίων, φυσικά εντός ενός ακτινιδεώνα, με πρωταγωνιστές, εκτός από τα αγαπημένα όλων ακτινίδια, μικρούς και μεγάλους fans του χνουδωτού φρούτου, εκλεκτά εδέσματα -τα περισσότερα εκ των οποίων παρασκευάσθηκαν επί τόπου με πρωταγωνιστή φυσικά το ακτινίδιο, τον “πράσινο χρυσό” της Πιερίας- και κρασιά, μουσική και δραστηριότητες για τους μικρούς συμμετέχοντες ακτινιδολάτρεις με φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα, στελέχη της εταιρείας “Ζευς Ακτινίδια Α.Ε.” παρουσίασαν την διατροφική αξία και την καλλιέργεια του Π.Γ.Ε. ακτινίδιου Πιερίας, η εξαγωγική δύναμη του οποίου ξεπερνά το 90% της παραγωγής.

Εν κατακλείδι, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ολύμπου «Olympus Food Paths» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πανέμορφη αυτή περιοχή, που βρίσκεται στα πόδια του θεϊκού βουνού, σε συνάρτηση με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της γης των Ολύμπιων θεών. Τα Π.Γ.Ε. ακτινίδια, καρύδια, κάστανα, μέλι και τσάι Ολύμπου, ελαιόλαδο, λευκή τρούφα γνωστή ως «πολύτιμη» αλλά και τρούφα μελανόσπορη, ρόδια, γάλα, τοπικά τυριά, κρέας μαύρου χοίρου, αιγοπρόβειο και μοσχαρίσιο κρέας, παραδοσιακά λουκάνικα, θαλασσινά, κρασιά -συμπεριλαμβανομένων Π.Γ.Ε.-, τσίπουρο, την περίφημη γαρίδα Πλαταμώνα, φρούτα, βότανα και βρώσιμα άνθη.

Οι προσκεκλημένοι στο 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ολύμπου «Olympus Food Paths», διέμειναν στο Λιτόχωρο, στο εξαιρετικό ξενοδοχείο
“Olympus Mediterranean”.

Το αναλυτικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ είχε ως εξής:

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

12:00 Επίσκεψη στο Olympus Fields, αγρόκτημα παραγωγής βοτάνων και βρώσιμων λουλουδιών

Πλατεία Λιτοχώρου
16:00 Master Junior Chef
18:00 Master Cooking Class από τοπικούς chefs και ντόπιες μαγείρισσες του Λιτόχωρου

22:00 Οινογνωσία στο Experience Olympus Wine Bar, χώρο γευσιγνωσίας με τοπικούς οίνους, στο κέντρο του Λιτόχωρου,
δημιούργημα 3 οινοποιών της περιοχής

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Περιβόλι με ακτινίδια στο Δίον
12:00 Kiwi picnic! Brunch στον ίσκιο των ακτινιδίων
13:30 Παιχνίδια στη φύση με αγαπημένα φρούτα & λαχανικά
15:00 Επίσκεψη στον Παλαιό Παντελεήμονα

Πλατεία Πλαταμώνα
16:00 Master Junior Chef
18:00 Master Cooking δίπλα από την εκκλησία στο λιμάνι, από τοπικούς μάγειρες και μαγείρισσες
20.00 Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα Παραδοσιακών Συλλόγων:
– Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς
– Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου- Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας “Ο Κατσαντώνης”

 

Chef Γιώργος Παλησίδης Δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη Master Chef Junior Master Cooking Class Πλαταμώνας Olympus Food Paths Λιτόχωρο

Πάνω αριστερά: Chef Γιώργος Παλησίδης – Δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος – Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη
Πάνω δεξιά: Master-CHef Junior
Κάτω αριστερά: Master Cooking Class Πλαταμώνας
Κάτω δεξιά: Olympus Food Paths Λιτόχωρο

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This