ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΄Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

28 Oct, 2021

H ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Όταν μέσα σε μια Ευρώπη πανικόβλητη και τρομοκρατημένη μπροστά στη θωρακισμένη και μηχανοκίνητη βία του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) η μικρή Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της και, απορρίπτοντας με υπερήφανο τρόπο το ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο, βροντοφώναξε το ιστορικό ΟΧΙ, βαθύτατος σεβασμός απλώθηκε σε όλο τον κόσμο προς το μικρό αυτό έθνος.

Οι ιστορικές συγκυρίες και ο συσχετισμός των δυνάμεων οδηγούσαν στο αναπόφευκτο συμπέρασμα πως τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός δεν είχαν άλλα περιθώρια εκλογής, από την αναγκαστική υποταγή στην αναπόφευκτη ιστορική μοίρα, στην παράδοση, δηλαδή, του τόπου στον παντοδύναμο εισβολέα.

Η αρχική έκπληξη ταχύτατα μεταβλήθηκε σε κατάπληξη και θαυμασμό όταν οι Έλληνες, όχι μόνο αντιστάθηκαν, αλλά άρχισαν αντεπίθεση σπρώχνοντας τον εχθρό πίσω στις βάσεις εξόρμησής του. Όταν, μάλιστα, ακολούθησε η επική αντίσταση των Ελλήνων κατά της σιδηρόφρακτης στρατιάς της Γερμανίας, που προσέτρεξε αρωγός στον ηττημένο σύμμαχό του, τον Μουσολίνι, επιτιθέμενη από τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία, τη στιγμή που το σύνολο του ελληνικού στρατού βρισκόταν στην Αλβανία, τότε τα σχόλια για την ηρωική αυτή πράξη, πσγκόσμια, έλαβαν διθυραμβικό χαρακτήρα.

Τηλεγραφήματα αρχηγών κρατών προς τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό της χώρας, δηλώσεις και λόγοι πολιτικών ηγετών, επιφανών πνευματικών ανθρώπων και διακεκριμένων δημοσιογράφων τόνισαν τη σημασία που είχε το παράδειγμα ενός μικρού έθνους, που θαρραλέα και αποφασιστικά αντιμετώπισε τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα, Ιταλίας, Γερμανίας, Αλβανίας και Βουλγαρίας, εμπνέοντας θάρρος και αποφασιστικότητα στον τρομοκρατημένο κόσμο. Ένα δείγμα δηλώσεων και λόγων αρκούν για να αποδώσουν το μεγαλείο της αντίστασης και την τεράστια απήχηση που είχε στον κόσμο.

Ντε Γκωλ, αρχηγός της γαλλικής αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέπειτα πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. «Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του Λαού και των ηγετών της Ελλάδος».

Σέρ Άντονι Ηντεν, υπουργός πολέμου και εξωτερικών της Βρετανίας (1940-1945) και μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας (1955-1957). «Ασχέτως προς ό,τι θα πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, εκείνο το οποίον μπορούμε να πούμε εμείς τώρα, είναι ότι η Ελλάς έδωσε αλησμόνητο μάθημα στον Μουσολίνι, ότι αυτή υπήρξε η αφορμή της επανάστασης στην Γιουγκοσλαβία, ότι αυτή κράτησε τους Γερμανούς στο ηπειρωτικό έδαφος και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι αυτή ανέτρεψε τη χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων του Γερμανικού Επιτελείου κι, έτσι, έφερε γενική μεταβολή στην όλη πορεία του πολέμου και νικήσαμε». (Από λόγο του στο Βρετανικό κοινοβούλιο στις 24/09/1942).

Ουίνστον Τσώρτσιλ πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν καθοριστικός παράγων της νικηφόρου εκβάσεως του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια. Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη». (Από ομιλία του στο Αγγλικό κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941.)

«Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». (Από λόγο που εκφώνησε από το BBC τις πρώτες ημέρες του Ελληνο-ιταλικού πολέμου.)

Sir Harold Leofric George Alexander, βρετανός στρατάρχης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάς ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας, εξαναγκάζοντας αυτήν να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας. Διερωτώμεθα ποια θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ενώσεως χωρίς την Ελλάδα». (Από ομιλία του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 28 Οκτωβρίου 1941).

Μακένζυ Κιγκ, πρωθυπουργός του Καναδά. «Τη στιγμή κατά την οποία η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, η χώρα στην οποία οφείλουμε ό,τι κάμνει τη ζωή ανώτερη και ωραιότερη δέχεται τέτοια άδικη επίθεση, η θέση των αληθινών ανθρώπων είναι στο πλευρό της…».

Αμερικανική εφημερίδα «Christian Science Monitor». «Το θαύμα των λίγων Ελλήνων στρατιωτών, που συγκρατούν και απωθούν τα στρατεύματα της μεγάλης φασιστικής Ιταλίας, έχει τόση εξαιρετική σημασία, ώστε να μπορεί να πει κανείς αδίσταχτα ότι, ίσως, εκεί πάνω στα βουνά της Ηπείρου κρίνεται η τύχη του όλου κόσμου (4 Νοεμβρίου 1940).

Φραγκλίνος Ρούσβελτ, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 1932-1945. «Στην Ελλάδα παρασχέθηκε την 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών για ν’ αποφασίσει πόλεμο ή ειρήνη. Αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία να παρείχετο, η απάντηση θα ήταν η ίδια».

«Οι Έλληνες δίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπεια. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας». (Από ραδιοφωνικό λόγο που εκφώνησε στις 10/6/1943).

«Ο ηρωικός αγών τού ελληνικού λαού…κατά της επιθέσεως της Γερμανίας, αφού τόσο παταγωδώς νίκησε τούς Ιταλούς, στην απόπειρά τους να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος, γέμισε με ενθουσιασμό τις καρδιές του αμερικανικού λαού και κίνησε την συμπάθειά του. Προ ενός και πλέον αιώνος, κατά τον πόλεμο της ελληνικής ανεξαρτησίας, το έθνος μας…εξέφρασε την φλογερή του συμπάθεια για τους Έλληνες και ευχόταν για την ελληνική νίκη…». (Δήλωσή του στο Ύπατο Συμβούλιο της ΑΧΕΠΑ στις 25/04/1941, που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά από τον Λευκό Οίκο).

Και δεν ήταν οι κρίσεις αυτές υπερβολικές. Αν εξετάσει κανείς το διάστημα που κάθε Ευρωπαϊκή χώρα αντιστάθηκε στον Άξονα, μπορεί να καταλάβει το μεγαλείο του αγώνα των Ελλήνων.

Η Γαλλία, μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες της εποχής, αντιστάθηκε για 1 μήνα και 15 ημέρες, η Πολωνία με δικιά της πολεμική βιομηχανία, για 1 μήνα και 5 ημέρες, η Ολλανδία για 5 ημέρες, το Βέλγιο για 18 ημέρες, η Γιουγκοσλαβία για 12 ημέρες, η Δανία για 6 ώρες, η Ελλάδα για 219 ημέρες!

Η συνεισφορά, αναμφίβολα, της Ελλάδας στη νίκη των συμμάχων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε ανεκτίμητη. Ανύψωσε το φρόνημα των λαών της Ευρώπης σε μια στιγμή που οι στρατιές του Χίτλερ σάρωναν στο πέρασμά τους την αντίσταση ισχυρότατων χωρών. Κυρίως, όμως, η σθεναρή αντίστασή της στάθηκε η αιτία να καθυστερήσει η γερμανική εισβολή στη Ρωσία για έξι εβδομάδες, δίνοντας χρόνο στους Ρώσους να προετοιμαστούν και στον ρωσικό χειμώνα να χτυπήσει ανελέητα τις ναζιστικές δυνάμεις. Τη συνεισφορά της χώρας μας αναγνώρισε, εξάλλου, ο Στάλιν, Ρώσοι στρατηγοί αλλά και ολόκληρος ο λαός της Ρωσίας.

Ιωσήφ Στάλιν, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. «Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν δια να ευγνωμονώ τον ελληνικό λαό, του οποίου η αντίσταση έκρινε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο». (Από ομιλία του που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας την 31η Ιανουαρίου 1943 μετά την νίκη του Στάλιγκραντ και τη συνθηκολόγηση του στρατάρχη Paulus).

Μόσχα, Ραδιοφωνικός Σταθμός. «Πολεμήσατε άοπλοι και νικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διότι κερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε».

Γκεόργκι Ζουκώφ, στρατάρχης του σοβιετικού στρατού. «Εάν ο Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πόρτες της Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον Ελληνικό Λαό, που καθυστέρησε τις γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό πού θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το κορύφωμα της ελληνικής προσφοράς». (Απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Όταν, όμως, η αναγνώριση προέρχεται από τους αντιπάλους η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ο Μπενίτο Μουσολίνι σε λόγο που εκφώνησε στις 10/5/1941 δήλωνε: «Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξε ότι τίποτε δεν είναι ακλόνητο στα στρατιωτικά πράγματα και ότι πάντοτε μας περιμένουν εκπλήξεις». Από την άλλη, ο εταίρος του στον παραλογισμό, δικτάτορας, ο Χίτλερ, σε λόγο που εκφώνησε στις 4 Μαρτίου 1941 στο Ράιχσταγκ είπε: «Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ’ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς το θάνατο».

Το τίμημα, βέβαια, για την Ελλάδα ήταν τεράστιο και ο φόρος του αίματος βαρύς, καθώς συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα σε απόλυτα νούμερα και στην πρώτη πεντάδα, παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Σοβιετική Ένωση και Γερμανία που ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών τους ήταν στα πεδία των μαχών, η Ελλάδα είχε από τις υψηλότερες απώλειες σε άμαχο πληθυσμό λόγω της τριπλής (ιταλικής, γερμανικής και βουλγαρικής) κατοχής.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με πληθυσμό 7.250.000 περίπου, τις παραμονές του πολέμου, είχε απώλειες 88.300 ζωών στα πεδία των μαχών, ενώ οι απώλειες από τις συνθήκες ασιτίας και κακουχίας εκτιμώνται στους 715.000. Από το άθροισμα των παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι περίπου 800.000 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που μεταφράζεται στο 10% , περίπου, του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Στον ίδιο πόλεμο η Σοβιετική Ένωση έχασε το 2,8% του συνολικού πληθυσμού της, η Ολλανδία το 2,2%, η Γαλλία το 2%, η Πολωνία το 1,8%, η Γιουγκοσλαβία το 1,7% και το Βέλγιο το 1,5%.

Αναμφίλεκτα, ο ελληνικός λαός την 28η Οκτωβρίου του 1940, μπροστά στην ιταμή πρόκληση της φασιστικής Ιταλίας, δεν συλλογίστηκε τον κίνδυνο. Καταβάλλοντας βαρύτατο φόρο αίματος, υπερασπίστηκε την αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας Έκανε πράξη αυτό που διασώζει ο Πλούταρχος για τους αδάμαστους προγόνους μας, τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι, όταν κινδύνευε η πατρίδα τους, δεν ρωτούσαν πόσοι είναι οι εχθροί, αλλά που είναι.

photo tameteora.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This