EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

18 Jul, 2025
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - By Unknown author - Codex Skylitzes Matritensis, Bibliteca Nacional de Madrid, Vitr. 26-2, Bild-Nr. 77, f 34 v. b. (taken from Pászthory, p. 31), Public Domain

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η συμβατική ιστορία αναφέρει πως τα Προϊστορικά χρόνια  οι άνθρωποι δεν ήταν καθόλου εξελιγμένοι και βρισκόντουσαν σε ημιάγρια κατάσταση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αμέτρητες πηγές και ευρήματα από όλο τον κόσμο τα οποία αντικρούουν αυτή την θεωρία. Τα αρχαία κείμενα μας μιλούν για έναν εξαιρετικά προηγμένο πολιτισμό ο οποίος κυριάρχησε σε όλον τον κόσμο σε χρονολογίες οι οποίες ίσως ακούγονται εξωπραγματικές. Αυτός ο πολιτισμός αναπτύχθηκε  στην λεκάνη της Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα στην χώρα μας. Στην συνέχεια ξεκίνησε να εξαπλώνεται στις γύρω περιοχές π.χ. Βαλκάνια, Ιταλία, Μικρά Ασία, Αίγυπτο κ.λπ. και σε μερικά χρόνια είχε καταφέρει να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο. Σε σημαντικά κέντρα αυτού του πολιτισμού διακρίθηκαν η Ινδία, η Αίγυπτος1, η Κίνα και  φυσικά η Ελλάδα ( στην συνέχεια έγινε και η Ατλαντίδα ), ενώ κάποια άλλα αρκετά σημαντικά ήταν η Ιαπωνία, η Κεντρική Αμερική και η Πολυνησία.

Οι ξένες πήγες ονομάζουν αυτό τον πολιτισμό Osirian Civilization, δηλαδή πολιτισμό του Όσιρη. Ο Όσιρης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αιγυπτιακούς θεούς ο οποίος σύμφωνα με τις πηγές ήταν ένας μεγάλος βασιλέας και εκπολιτιστής  της τότε Ελληνικής Κοσμοκρατορίας . Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι  ταυτίζεται με τον θεό Διόνυσο και ονομαζόταν επίσης και Σείριος. Ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας, του βασιλικού ζεύγους της εποχής από όπου γεννήθηκε και ο γνωστός σε όλους μας Δίας. Το όνομά του έχει γραφτεί ανεξίτηλα στις παραδώσεις των λαών όλου του κόσμου, πράγμα που αποτυπώνει το μεγαλείο του . Φυσικά όμως, οι ξένες ιστοσελίδες και βιβλία δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός πως αυτός ο πολιτισμός ήταν Ελληνικός. Τον παρουσιάζουν ως Μεσογειακό με την Ελλάδα ένα σημαντικό κέντρο του, το οποίο έσωσε την ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο από την μανία του Ατλαντικού Βασιλείου. Επιπλέον, γράφουν ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν τρία μεγάλα βασίλεια/πολιτισμοί. Ο πολιτισμός της Μεσογείου με βασιλιά τον Σείριο/Διόνυσο, της Ινδίας με βασιλιά τον Σρι Ράμα και της Ατλαντίδος. Όπως προείπα, αυτές οι περιοχές υπήρξαν σημαντικά κέντρα της Κοσμοκρατορίας μας και από την στιγμή που ήταν τεράστιας έκτασης το βασίλειο, ο αυτοκράτορας Ουρανός το χώρισε σε Δυτικό και Ανατολικό δίνοντάς το στους γιους του. Το Δυτικό το πήρε ο Άτλας και το Ανατολικό ο Κρόνος. Ο Σρι Ράμα  είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Σείριο/Διόνυσο, έναν από τους διαδόχους του Κρόνου, αφού το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά Βασιλιάς Σείριος ( Ρα= Βασιλιάς). Με αυτή την περιεκτική περιγραφή του Προϊστορικού Ελληνικού Πολιτισμού που έγινε κυρίαρχος της οικουμένης, ας προχωρήσουμε στο κύριο θέμα της συγκεκριμένης εργασίας, την τεχνολογία του πολιτισμού αυτού. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εκείνη την εποχή προκύπτει ότι υπήρχε τρομερά εξελιγμένη τεχνολογία, η οποία θα αναλυθεί παρακάτω.

    1 Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά την Αίγυπτο ο Πλούταρχος αναφέρει πως όποιος ανακαλύψει την πραγματική ιστορία της Αιγύπτου, θα αισθανθεί μεγάλος Έλληνας και θα καταλάβει πως τα πάντα είναι Ελλάδα.

ΤΑ  ΒΙΜΑΝΑ

Τα Βιμάνα  ήταν αρχαία  αεροσκάφη φτιαγμένα από μέταλλο  τα οποία χρησίμευαν ως  μέσα μεταφοράς  για την άρχουσα τάξη, αλλά και ως  πολεμικά αεροπλάνα  τα οποία μπορούσαν να εντοπίσουν  με ήχο τον στόχο τους και να τον καταστρέψουν με ειδικές ακτίνες. Φυσικά, όλες αυτές οι περιγραφές  ακούγονται εξωπραγματικές και τραβηγμένες. Όμως, αυτά αναφέρουν τα πανάρχαια έπη των Ινδών όπως το Ραμαγιάνα, η Μαχαμπαράτα  και το Σανσκριτικό κείμενο Βέντα. Επιπλέον, υπάρχουν και πολλά κείμενα τα οποία δίνουν σαφείς πληροφορίες για το πώς να κατασκευαστούν αυτά τα αξιοθαύμαστα  μηχανήματα. Υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερα είδη Βιμάνα , διαφόρων μεγεθών και  σχημάτων. Για παράδειγμα, τα Αχνιχότρα – βιμάνα  με δύο μηχανές, τα βιμάνα- ελέφαντας  με περισσότερες μηχανές  και άλλα. Όσον αφορά τους κατασκευαστές  αυτών των  προϊστορικών πολεμικών αεροπλάνων, το ινδικό κείμενο  Μπριχάτ  Καθ  Αλοκασαμγκράχα αναφέρει  ότι  όταν ο βασιλιάς  Ρουμάναβατ  διέταξε τους μηχανικούς του να του φτιάξουν  ένα ιπτάμενο αντικείμενο, του απάντησαν  ότι τέτοιες  συσκευές  ήταν γνωστές μόνο στους  Έλληνες και κρατείται μυστικό από  αυτούς. Επίσης, ένα άλλο κείμενο ‘ Οι πράξεις του βασιλιά Χάρσα’ αναφέρει ότι ένα τέτοιο μηχάνημα κατασκευάστηκε από έναν  Έλληνα που είχε πιαστεί  αιχμάλωτος. Συμπερασματικά,  οι  Αρχαίοι Έλληνες  όχι μόνο  δεν είχαν χάσει  τις γνώσεις των προγόνων τους, αλλά τις κρατούσαν  μυστικές  από το ευρύ κοινό και τις γνώριζαν μόνο εκλεκτά άτομα.

ΤΑ   ΣΑΜΠΧΑ

Τα Σάμπχα ήταν αρχαίες ιπτάμενες πόλεις,  οι οποίες μετακινούνταν στον ουρανό και σύμφωνα με τις περιγραφές των αρχαίων κειμένων, έλαμπαν σαν ασήμι και είχαν οτιδήποτε χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει. Επιπλέον ήταν προμηθευμένες με πλήθος  πυρομαχικών και άλλων για την προστασία τους. Μερικά από αυτά τα Σάμπχα περιγράφονται λεπτομερώς, διευκρινίζοντας ότι ήταν σε θέση να κινηθούν όχι μόνο στον ουρανό, αλλά και στο διάστημα. Ο  δημιουργός αυτών των πόλεων ήταν ο Ασούρα Μάγια, ένας  πολύ σοφός αυτοκράτορας.

Αυτή η απίστευτη σοφία του, τον οδήγησε στην δημιουργία τριών μεγαλοπρεπών ιπτάμενων πόλεων, με το όνομα Τρίπολη, οι οποίες φτιάχτηκαν από χρυσό, ασήμι και σίδηρο. Στην Σάμπχα  Πάρβα, βρήκαμε μια περιγραφή της TRIPURA, στην οποία λέγεται ότι δεν μπορεί μόνο να κινηθεί στον ουρανό, αλλά και να κρατηθεί σε αυτό που θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως μια γεωστατική τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ διέθετε επίσης πύλες που μπορούσαν να εισέλθουν <<ιπτάμενα οχήματα>>.

Συχνά αναφέρεται και άλλη μια τρομερή ιπτάμενη πόλη. Η HYRANIAPURA,που  προφανώς το όνομά της σημαίνει Ουράνια Πόλη, ήταν απόρθητη και ανίκητη όπως και πολλές όμοιές της . Αυτή όμως ξεχώριζε για την αίγλη και την ομορφιά της.  Χτίστηκε από τον Μπράχμα για τους δαίμονες Πουλάμα και Καλάκα.

Όσον αφορά τον Ασούρα Μάγια, εφευρέτη αυτών των πόλεων, το μεσαιωνικό κείμενο Manus in the Puraras, αναφέρει ότι ήρθε από μια χώρα της Δύσης που ονομάζόταν  Ρωμακα Πούρα. Η Ρωμάκα Πούρα σημαίνει η χώρα των ρωμαλέων ανδρών ή η Πόλη της Ρώμης. Μιας  και το κείμενο είναι Μεσαιωνικό, η ονομασία αυτή είναι πιθανότερο να έχει σχέση  με την Δεύτερη  μετάφραση, απ την στιγμή που οι Έλληνες εκείνη την εποχή ονομαζόντουσαν Ρωμιοί, λόγω της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

ΑΡΧΑΙΕΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι εκείνη την εποχή, οι τότε Έλληνες φέρονταν ότι είχαν την ικανότητα να παράγουν με τη θέλησή τους βροχές, χιόνια, νέφη και χαλάζι. <<…..και παράγειν ότι βούλοντο, νέφη και όμβριους και χαλάζοις, ομόίως δε και χιόνους…>>, γράφει πιο συγκεκριμένα ο αρχαίος συγγραφεύς. Την επίτευξη αυτού του σκοπού, μελετά η σημερινή επιστήμη. 

ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ

Αυτά ήταν λίγα από τα αμέτρητα τεχνολογικά επιτεύγματα των Προϊστορικών Ελλήνων, που αναφέρονται. Τα περισσότερα από τα οποία ήταν εφευρέσεις ίσως του μεγαλοφυέστερου  πνεύματος  που έχει ζήσει ποτέ, του Ερμή του Τρισμέγιστου. Αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν απλά ένας επιστήμονας, αλλά ένας πανεπιστήμονας. Ανέπτυξε κάθε μορφής επιστήμη, από τη Θεολογία μέχρι τη Βιολογία και τη Φυσική.

Σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία, ο Ερμής, είναι ο Ασούρα Μάγια των Ινδών. Κατά την παράδοση, γεννήθηκε στην Κυλλήνη της Αρκαδίας και ήταν γιος της Μαίας, κόρης του βασιλιά της Πελοποννήσου Άτλαντα και του Δία. Παντρεύτηκε την Έρση, κόρη του βασιλιά των Αθηνών Κέκροπα και μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Κέφαλο ή Τατ, όπως τον προσονομάζουν οι Αιγύπτιοι. Οι ικανότητές του τον οδήγησαν στη θέση του Γενικού Γραμματέα και Αντιβασιλέα του Κρόνου, σύμβουλο του Δια και δάσκαλο του Διονύσου.

 Όλες αυτές τις πληροφορίες για τη ζωή του, τις λαμβάνουμε από τον Κύριλλο τον Αλεξανδρέα, τον Ευσέβιο και τον Στοβαίο. Ο Στοβαίος μάλιστα μας αναφέρει ότι συνέγραψε 42 βιβλία από τα οποία τα 36 περιείχαν τις Κοσμογονικές και Φιλοσοφικές του γνώσεις, τα άλλα 6 δε τις Ιατρικές. Αυτά τα βιβλία διαδόθηκαν σε όλον τον κόσμο και υπήρξαν η βάση για όλες τις Φιλοσοφικές, Επιστημονικές και Ιατρικές γνώσεις των Αιγυπτίων και των Ινδών. Τα Θρησκευτικά του βιβλία μάλιστα, έχουν εξαιρετικές ομοιότητες με την Παλαιά Διαθήκη και κυρίως με τη Γένεση. Η ίδια, η Καινή Διαθήκη, αναφέρει ότι ο Μωυσής διδάχθηκε την Φιλοσοφία των Αιγυπτίων και πολλοί συγγραφείς έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο Μωυσής αντέγραψε τον Ερμή.

 Όσον αφορά στο επίθετο Τρισμέγιστος, το έλαβε επειδή ήταν ο πρώτος που μίλησε για τον Ένα Τριαδικό Θεό.  Αυτός ο προχριστιανικός Χριστιανισμός ή αλλιώς και Ερμητισμός που αναγραφόταν στα βιβλία του, μαζί με τις επιστημονικές του γνώσεις οι οποίες μπορεί και να ξεπερνούν τις σημερινές, εξαπλώθηκε σε όλη την Οικουμένη και αποτελεί τον πρόγονο των μονοθεϊστικών θρησκειών του κόσμου. Το κείμενο του Ερμή του Τρισμέγιστου περί της δημιουργίας του κόσμου έχει απίστευτες ομοιότητες με τη Γένεση του Μωυσή πράγμα που μπορεί να δικαιολογηθεί πολύ εύκολα. Ως πρίγκιπας της Αιγύπτου, ο Μωυσής διδασκόταν τη φιλοσοφία της και είχε πρόσβαση  στα ιερά της κείμενα. Άλλωστε και η ίδια η Καινή Διαθήκη το αναφέρει. Επιπρόσθετα, ο Μανέθων στα Αιγυπτιακά του, γράφει πως  ο Μωυσής αντέγραψε τα βιβλία του Ερμή και βάσει αυτών ένωσε τους Εβραίους. Αυτό το έχουν παραδεχτεί και πολλοί νέοι ερευνητές. Ο Βυζαντινός ιστορικός Ζώσιμος, μας αναφέρει επίσης προφητείες του Ερμή για τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό.

Η ακριβής χρονολογία που έδρασε δεν είναι γνωστή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι χώρισαν τις εποχές της Προϊστορίας και γενικότερα της Ιστορίας του κόσμου, έζησε την εποχή των Θεών ή όπως τον ονομάζουν εκείνοι , Άδηλον Αιώνα. Ήταν τότε που κυβερνούσαν τη γη οι «Έλληνες Θεοί» και της οποίας την τεχνολογία αναλύσαμε παραπάνω. Ονομάστηκε δε Άδηλος, διότι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα γι’ αυτόν. Ο Β’ αιώνας της Προϊστορίας είναι ο Μυθολογικός ή Ηρωϊκός, διότι τότε έδρασαν οι ήρωες, οι απόγονοι των Θεών. Γι’ αυτόν θα υπάρξει μια μικρή αναφορά στο τέλος του κεφαλαίου.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ

 Δυστυχώς όμως, αυτό το μεγαλείο των προγόνων μας καταστράφηκε από τις γεωλογικές μεταβολές  και τις μεγάλες πλημμύρες και σεισμούς που προκλήθηκαν από αυτές. Οι Έλληνες μετά από πολλά χρόνια ζώντας στο σκοτάδι, προσπάθησαν να αναδιοργανωθούν, όμως έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή, γιατί μεγάλο μέρος των τεχνολογικών και γενικότερων πληροφοριών είχε χαθεί. Τελικά όμως κατάφερε να αναπτυχθεί ένας μεγάλος και αρκετά τεχνολογικά εξελιγμένος πολιτισμός στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κρήτη, με τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δαίδαλο και Τάλλω. Σιγά σιγά κατάφεραν να επεκταθούν ξανά στην Ευρώπη, τη Β. Αφρική, την Ινδία και άλλα μέρη του κόσμου. Με μεγάλες στρατιωτικές προσωπικότητες , όπως τον Διόνυσο τον Β’, τον Μίνωα Α΄, τον Περσέα , τον Ηρακλή και άλλους.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 Με την αρχή της καταγραφής των Ολυμπιάδων τελειώνει η Προϊστορία και ξεκινάει ο Ιστορικός αιώνας, στον οποίο τα γεγονότα άρχισαν να καταγράφονται κανονικά, χωρίς την προσθήκη  αλληγοριών. Μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, οι Έλληνες προσπαθούσαν να αναπτύσσονται ξανά, όσο το δυνατόν περισσότερο πάντα. Η τελευταία προσπάθειά τους ήταν ο μεγάλος Ελληνικός Πολιτισμός που γνωρίζουμε όλοι. Οι πρόγονοί μας εκείνη την εποχή έκαναν πράγματα τα οποία είναι ακόμα ζηλευτά στις μέρες μας και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή μας ζωή, μιας και ο σύγχρονος πολιτισμός είναι αποτέλεσμα των επιτευγμάτων εκείνης της περιόδου.

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Από τα αρχαία Ινδικά κείμενα καταλαβαίνουμε ότι η γνώση της υπερτεχνολογίας του παρελθόντος δεν χάθηκε, αλλά παρέμεινε μυστική και χρησιμοποιούνταν από τους Εκλεκτούς που τη γνώριζαν μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτοί οι «Εκλεκτοί» φαίνεται ότι ήταν το Ιερατείο της εποχής. Αυτό μπορούμε να το συμπεράνουμε εύκολα, αν διαβάσουμε για τα παράδοξα γεγονότα με ιπτάμενα οχήματα, βόμβες και πολυβόλα που έλαβαν χώρα στους Περσικούς πολέμους, στη Γαλατική εισβολή και στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τώρα όμως, ας περάσουμε στην ευρέως γνωστή τεχνολογία της περιόδου εκείνης, η οποία για τα δεδομένα της τότε εποχής ήταν πολύ εξελιγμένη.

ΤΑ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

Αναμφίβολα το πιο πολυσυζητημένο επίτευγμα του Αρχιμήδη, αυτό που πέρασε στη χώρα του Μύθου και ξανάγινε πραγματικότητα με τα πειράματα του Έλληνα μηχανικού Ιωάννη Σακά, είναι η κατασκευή των ηλιακών κατόπτρων, τα οποία μαζεύοντας τη δύναμη των ηλιακών ακτίνων, κατέκαιγαν τα πλοία των Ρωμαίων που πολιορκούσαν τις Συρακούσες. Το ιστορικό της υπόθεσης ταυτίζεται με την επιστήμη που οι Αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Οπτική, κλάδος της οποίας ήταν η Κατοπτρική.

ΤΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΡΟΛΟΪ

Άλλη μια εφεύρεση τεράστιας σημασίας για την ανθρωπότητα, σχεδιασμένη πάλι από τον Αρχιμήδη, είναι το υδραυλικό ρολόι. Γνωρίζοντας ότι τα ηλιακά ρολόγια δεν μπορούσαν να μετρήσουν το χρόνο τη νύχτα ή όταν είχε συννεφιά, επινόησε ένα ρολόι που χρησιμοποιούσε την ελεύθερη πτώση του νερού για να κινήσει τους δείκτες που έδειχναν το χρόνο. Η αλλαγή στη στάθμη του ύδατος μετράει επιτυχώς στο πέρασμα του χρόνου κι έτσι έκανε πιο εύκολη την οργάνωση του κόσμου.

ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ

Ο Φίλων ο Βυζάντιος, μαθητής του Κτησιβίου, θεωρείται ως ο συνδετικός «κρίκος» μεταξύ του Κτησιβίου και του Ήρωνα. Μερικές απ’ τις σπουδαίες εφευρέσεις του ήταν ένα άλογο που έπινε νερό, ένα κοριτσάκι που έβαζε νερό, μια υπηρέτρια κ.α. Τη δουλειά αυτή συνέχισε ο Μέγας Ήρων ο Αλεξανδρεύς, που έξησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Δημιούργησε πολλές κινητές, αυτόματες συσκευές π.χ. ένα κινητό αυτόματο θέατρο. Τη δουλειά του περγράφει στο αρχαιότερο γνωστό κείμενο με περιγραφές αυτόματων μηχανικών συστημάτων, την |”Αυτοματοποιητική”.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Λέγεται πως ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, θερμαινόταν μέσω αγωγών που βρίσκοταν στο πάτωμα και έκαναν τη θερμότητα που παραγόταν από φωτιές να κυκλοφορεί. Παίρνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πόσο δίκιο έχουν οι ερευνητές της εναλλακτικής ιστορίας, που λένε ότι οι αρχαίοι Έλληνες στην Ελληνιστική επόχή, είχαν φτάσει μια ανάσα πριν την αφετηρία της βιομηχανικής επανάστασης.

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Ο Αρχιμήδης όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, κρύβεται πίσω από πολλές εφευρέσεις και καινοτομίες της αρχαιότητας, που αντιγράφηκαν και προωθήθηκαν μέσω των επιστημόνων και εφευρετών της Αναγέννησης. Το ίδιο συνέβη και με άλλους μεγάλους εφευρέτες της Αρχαίας Ελλάδας όπως ο Ήρων, ο Κτησίβιος και ο Φίλων ο Βυζάντιος που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους, ο Πυθαγόρας και ο γιατρός Φιλομένης, ο οποίος χρησιμοποιούσε χύτρα για να βράζει το φαγητό του, παρόμοια με αυτή που «εφηύρε»o Dennis Papin 1800 χρόνια μετά.

Γεννήθηκε στις Συρακούσες περί το 285π.Χ. και πιθανόν είχε πατέρα τον Αστρονόμο Φειδία. Ήταν Μαθηματικός, Φιλόσοφος, Φυσικός, Μηχανικός και αρκετά έργα του έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας. Όπως αναφέρθηκε πιο πριν, κατασκεύασε πολλές χρήσιμες μηχανές που πολλές από τις οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άμυνα της πόλης των Συρακουσών απέναντι  στη Ρωμαϊκή απειλή. Πέθανε το 212 π.Χ. μετά την κατάληψη της πόλης από έναν Ρωμαίο στρατιώτη, αφού σύμφωνα με πολλούς του είπε την ηρωϊκή φράση, «Μη μου τους κύκλους τάραττε!».

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η περίοδος του Μεσαίωνα, είναι μια από τις πιο σκοτεινές αλλά και μαγευτικές περιόδους της Ιστορίας. Οι Έλληνες εκείνη την εποχή, υιοθετώντας τη Χριστιανική Θρησκεία και ακολουθώντας την πιστά, ανέπτυξαν το λεγόμενο Βυζαντινό Πολιτισμό, με κέντρο την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος κρατώντας πολλά Αρχαιοελληνικά στοιχεία αλλά και αναπτύσσοντας μια Χριστιανική κουλτούρα, κατάφερε να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα. Αξιοποιώντας πολλά από τα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, άπλωσε τον Πολιτισμό και τη Γλώσσα του παντού, αλλά και τη Θρησκεία του. Συνεπώς, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε μια Αμερική του παρελθόντος.

ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΥΡ

Το Υγρό Πυρ είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη και εντυπωσιακά όπλα της Παγκόσμιας Ιστορίας. Ήταν επινόηση του Έλληνα απ την Συρία Καλλίνικου. Τοποθετούνταν στις πλώρες των πλοίων και φτιαχνόταν από χαλκό. Ο τρόπος παρασκευής του ήταν και είναι μυστικός. Σχεδιάστηκε για να καίει τα εχθρικά πλοία.      

ΟΙ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ

Η κατασκευή των Φρυκτωριών ξεκίνησε στην Αρχαιότητα αλλά τελειοποιήθηκε στη Βυζαντινή εποχή από τον Λέων τον Μαθηματικό. Ήταν συστήματα Πύργων που ειδοποιούσαν τον κόσμο για επιθέσεις εχθρικών λαών. Ο Λέων αναβαθμίζοντάς τες, έφτιαξε ένα σύνολο Φάρων που διέτρεχε για 2,000 χλμ. τη Μ. Ασία, από τα ανατολικά σύνορα μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, με φωτεινά σήματα, η πρωτεύουσα ειδοποιούταν κάθε φορά που γινόντουσαν επιδρομές.  Χάρη σε δυο μηχανικά ρολόγια που είχαν τοποθετηθεί στα άκρα του, το σύστημα έδινε ξεχωριστά μηνύματα σε περίπτωση νίκης, ήττας ή φυσικών καταστροφών.

ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΑΡΩΘΡΟ

Άλλη μια σημαντική εφεύρεση αυτού του μεγάλου επιστήμονα είναι το Μηχανικό Σάροθρο. Αυτή η συσκευή ήταν ένα είδος αυτόματης συσκευής οδοκαθαρισμού.

ΛΕΩΝ Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Ίσως ο σημαντικότερος επιστήμονας του Βυζαντίου και σίγουρα ένας από τους κορυφαίους του Μεσαίωνα και της Ιστορίας γενικότερα.  Ο Λέων, γεννήθηκε το 790 μ.Χ. στη Θεσσαλία, αλλά μεγάλωσε στην Άνδρο.  Ολοκληρώνοντας τη βασική του εκπαίδευση, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να διδαχθεί Γραμματική και Ποίηση.  Καθώς όμως το πάθος του ήταν οι θετικές επιστήμες, γύρισε στο νησί του και εκεί καθοδηγούμενος από έναν δάσκαλο -μοναχό, έμαθε Ρητορική, Μαθηματικά και Αστρονομία. Γρήγορα κατάφερε να διακριθεί και να γίνει ένας από τους καλύτερους της εποχής του. Το 835 μ.Χ. γύρισε στην Κωνσταντινούπολη όπου ξεκίνησε να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα.

 Μέχρι τότε, ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, όμως κατά την διάρκεια μιας εκστρατείας ένας μαθητής του πιάστηκε αιχμάλωτος και οδηγήθηκε στη Βαγδάτη.  Εκεί, οι γνώσεις του νεαρού εντυπωσίασαν τον φιλομαθή αυτοκράτορα Αλ Μαμούν, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για το δάσκαλο του νεαρού μαθητή.  Ο Χαλίφης άφησε ελεύθερο το παιδί, αλλά του έδωσε μια σειρά από δύσκολα μαθηματικά προβλήματα για το δάσκαλό του, ο οποίος τα έλυσε εύκολα.  Ο ενθουσιασμένος Αλ Μαμούν, έγραψε στον αυτοκράτορα Θεόφιλο, προσφέροντάς του αιώνια ειρήνη και τεράστιες ποσότητες χρυσού, ζητώντας για αντάλλαγμα την αποστολή του Λέοντα στη Βαγδάτη.  Ο Θεόφιλος όμως δε δέχτηκε.Αντίθετα, διόρισε τον Λέοντα δημόσιο διδάσκαλο,  παραχωρώντας του το Ναό των Αγίων Σαράντα, όπου γινόταν δωρεάν επιστημονικές διαλέξεις.  Το 840 μ.Χ. έγινε και Μητροπολίτης, όμως με την παλινόρθωση των εικόνων 3 χρόνια μετά, καθαιρέθηκε ως εικονομάχος.  Το 855 μ.Χ. διορίστικε ύπατος των φιλοσόφων (Πρύτανης), στη σχολή της Μαγναύρας. Μαθητές του ήταν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Φώτιος ο Μέγας ( Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ), ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ( Φωτιστές των Σλάβων ), ο Αρέθας και ο Αστρονόμος Θεοδήγιος. 

ΠΗΓΕΣ

  • Osirian Civilisation : The Athenian Empire
  • Sanskrit Dictionary Wisdom Library
  • Ancient  Indian Technology: The Vimanas
  • Secrets of the Vimana
  • Sabha : Οι Ιπτάμενες πόλεις των Ινδικών κειμένων
  • Παντελής Ιωαννίδης:Η Άγνωστη Προϊστορία  των Ελλήνων
  • Ερμής ο Τρισμέγιστος : Η Άγνωστη Προφητεία για τον Ιησού
  • Ωγυγία Αθανασίου Σταγειρίτη Τόμος Α’.
  • Balanthsberoia: Η Ελλάδα το 10.000 π.Χ.
  • Αρχαία Ελληνικά Blogspot :Τι θα είχε συμβεί αν ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είχε πεθάνει στα 32?
  • 17 Απίστευτες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων.
  • Οι Εφευρέσεις του Αρχιμήδη.  Επιμέλεια: Νικόλας Φαράντος.
  • Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία Β’ Γυμνασίου.
  • Cognosco Team: Λέων ο Μαθηματικός, Βυζαντινός Επιστήμονας και Εφευρέτης.
  • Παντελής Ιωαννίδης: Ερμής ο Τρισμέγιστος.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Culture Summit

Τελευταία Άρθρα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


King Power Tax

Pin It on Pinterest

Share This