Η ρωσική Eurasia Daily με το δημοσίευμά της αναλύει έναν στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας, η οποία φέρεται να πλησιάζει φιλικά το Ισραήλ, ώστε να ετοιμάσει τα επόμενα βήματά της – ένα από αυτά, κατά της Ελλάδας.
Η Eurasia Daily αναφέρεται στην δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, στις 17 Αυγούστου, ότι υπάρχει η πρόθεση της Τουρκίας και του Ισραήλ να ορίσουν πρεσβευτές. Ταυτόχρονα ο Ισαάκ Χέρτσογκ, και ο πρωθυπουργός Γιαήρ Λαπίντ, του Ισραήλ, προχώρησαν σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά την Eurasia Daily η πρόθεση του Ισραήλ για μια καλυτέρευση των σχέσεών του με την Τουρκία, είναι μια οικονομική ανάκαμψη. Για την Τουρκία όμως, το πλάνο είναι πιο σύνθετο:
Αφ’ ενός θα υπάρξει μια οικονομική ανάκαμψη και για την Τουρκία, “καθώς παρά τις φιλοδοξίες της στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δεν μπορεί να συντηρήσει οικονομικά συγκρούσεις με το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, αλλά και τις θέσεις της με την Ρωσία και το Ιράν, αλλά και την αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο”. Πέραν αυτού, η οικονομική ενίσχυση θα είναι μια ενίσχυση και για τον ίδιο τον Ερντογάν, εν όψει των εκλογών του Ιουνίου 2023.
Ένας ακόμη σοβαρός λόγος για αυτή την συμμαχία, είναι το σκηνικό της ενέργειας και της πρόθεσης της Τουρκίας να σαμποτάρει τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ένα έργο της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, που θα παρείχε φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο, στην Ευρώπη.
Ο αγωγός αυτός αφήνει την Τουρκία στο περιθώριο, αλλά και την τουρκική δημοκρατία της Κύπρου. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι η κατασκευή αγωγού στο έδαφος της Τουρκίας, ώστε να παρέχει αέριο στην Ευρώπη, από το Ισραήλ. Αυτή η τελευταία λύση, ίσως τώρα φαίνεται καθαρότερα – πάντα κατά την Eurasia Daily.
Και η ρωσική δημοσιογραφία καταλήγει:
Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρέλαβε προσφάτως έναν χάρτη, ο οποίος απεικονίζει τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ως τουρκικά εδάφη, βάσει του εθνικού τουρκικού όρκου του 1920. Για να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα, η Τουρκία χρειάζεται συμμάχους πολιτικά και στρατιωτικά, όπως π.χ. με το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Ένα επιχείρημα για μια τέτοια συμμαχία είναι η πεποίθηση της Τουρκίας ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Δ. Θράκης – εμμέσως δηλαδή εγείρει ισλαμική αλληλεγγύη.
Και, όπως καταλήγει η Eurasia Daily, η Τουρκία θα έχει μεγάλο κέρδος αν επενδύσει στην συμμαχία της με το Ισραήλ. Μέσω αυτού, η Τουρκία μπορεί να διαπραγματευτεί με την δυναμική του Ισραήλ στις ΗΠΑ, ώστε να ασκηθεί πίεση προς κάθε επιθυμητή κατεύθυνση.
Το 2023 κλείνουν 100 χρόνια από την Συνθήκη της Λωζάνης…
photo https://washingtoninstitute.org