ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 22, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Έκθεση,Χατζόπουλου

Έκθεση 2021:«Μνήμη Κ. Χατζόπουλου» Η επιστροφή των προσώπων

25 Sep, 2021

 Της Λεωνής Π. Θανασούλα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου ιδρύθηκε το 2013 και στα ελάχιστα χρόνια λειτουργίας της έχει να επιδείξει σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα με τη δημιουργία εικαστικών και άλλων εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καλύπτοντας ένα κενό δεκαετιών στην πνευματική ζωή της πόλης. Η τρέχουσα έκθεση «Μνήμη Κ. Χατζόπουλου» με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τον θάνατο του λογοτέχνη είναι η πρώτη που γίνεται στην πόλη με θέμα τη ζωή και το έργο του.

 

Ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος (1868-1920) πολυγραφότατος συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής υπήρξε πρωτοπόρος, υπέρμαχος του δημοτικισμού και του σοσιαλισμού στην Ελλάδα.

Η εσωτερική αρχιτεκτονική της πινακοθήκης αξιοποιείται κατάλληλα προς όφελος της εκθεσιακής αφήγησης, καθώς σε κάθε δωμάτιο μοιράζονται οι θεματικές της ζωής και του έργου του.

Γενεαλογία, τα βιογραφικά στοιχεία της νεανικής του ζωής, η πόλη ως παράγοντας διαμόρφωσης, η λογοτεχνική του πορεία, η πολιτική του δράση, οι επιρροές του, η ιδεολογία του, οι σπουδές, ο δημόσιος βίος, η οικογένεια, η πρόσληψή του τότε και σήμερα, πλέκονται μέσα από φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, εξώφυλλα βιβλίων, πορτραίτα, σύγχρονα έργα τέχνης, πρωτότυπες εκδόσεις, προσωπικά του αντικείμενα.

Η παρουσία της Φινλανδής συζύγου του ζωγράφου Σάννυ Χάγκμαν είναι έντονη είτε μέσα από τα αρχεία και τα κείμενα, είτε μέσα από τις ζωγραφικές απεικονίσεις τόσο τις δικές της όσο και του Χατζόπουλου.

Το έκθεμα όμως που αθόρυβα κυριαρχεί σε φυσικό, αλλά και ιστορικό επίπεδο, είναι η προτομή του ποιητή που υποδέχεται τον επισκέπτη στο κέντρο της έκθεσης, όχι τόσο για την καλλιτεχνική του αμεσότητα, αλλά γιατί αποκαλύπτεται εκ νέου αντικρύζοντας τους δημότες της πόλης αρκετές δεκαετίες μετά.

Πρόκειται για ένα γλυπτό φιλοτεχνημένο από τον Κλέαρχο Λουκόπουλο που επιφορτίστηκε με έντονη ιδεολογική σημειολογία ακόμη και πριν την τοποθέτησή του στην ομώνυμη πλατεία Χατζοπούλου όπου βρισκόταν ακόμη το σπίτι της οικογένειας.

Η απόφαση για την τοποθέτησή του στην ομώνυμη πλατεία λήφθηκε το 1954, λόγω όμως του έντονου μετεμφυλιακού κλίματος τελικά τοποθετήθηκε δύο χρόνια μετά, για να δημιουργήσει αψιμαχίες στο δημοτικό συμβούλιο και να αλλάξει θέση το 1964 στο Πάρκο Αγρινίου, όπου βεβηλώθηκε και επί δικτατορίας να μετακινηθεί ξανά και πολλά χρόνια μετά να χαθεί στα αζήτητα της ιστορικής μνήμης, της γραφειοκρατίας, των αξιών και της εναλλασσόμενων αντιλήψεων για τον δημόσιο χώρο.

Για τις ανάγκες της έκθεσης το άγαλμα ανασύρθηκε από την αφάνεια, συντηρήθηκε και στην πραγματικότητα η παρουσία του ορίζει τις καίριες κατευθύνσεις που έχει τη δυνατότητα να δώσει ένας ζωντανός πολιτιστικός φορέας, ο οποίος ανοίγει νέο διάλογο με την ιστορία και την ταυτότητα, φέρνοντας στην επιφάνεια ακόμη και «δύσκολα» θέματα, διευρύνοντας τον ορίζοντα όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ευρύτερα καλλιεργώντας με έργο τον διάλογο, τη σκέψη, την ιστορική αλλαγή και συνέχεια.

Η επιστροφή στο συγκεκριμένο πλαίσιο της προτομής ενός ανθρώπου που κάποτε συμβόλιζε το πρόσωπο της πόλης στα γράμματα, δεκαετίες μετά την «απώλειά» της, είναι η δική μας επιστροφή σε όσα απωλέσαμε, η εύρεση του δικού μας προσώπου.

                                                                                        Έκθεση 

Φωτογραφίες: Λεωνή Π. Θανασούλα

info: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, www.dipinag.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η δωρεά

Η δωρεά

Το «ιντερσίτι» των έντεκα και σαράντα πέντε το βράδυ, από Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο για αναχώρηση. Ο Στέφεν έχει τακτοποιήσει τις αποσκευές κι έχει βολευτεί στο κάθισμα. Η πάλη μέσα του έχει καταλαγιάσει. Το ταξίδι του άλλωστε στην Καλιφόρνια πήγε αρκετά καλά. Η σύνδεση με το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο ήταν εποικοδομητική.

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.