ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 18, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Με-τον-Μ.Θ.-στο-σαλόνι-του-σπιτιού-του-Πάμπλο-Νερούδα-στην-Ίσλα-Νέγκρα-της-Χιλής, 2

Για τον Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε. Με μνήμες πολλές και με ευγνωμοσύνη.

2 Sep, 2021

Μέγα το πένθος σήμερα για τον όπου γης ελληνισμό, και για τον κόσμο της μουσικής διεθνώς. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε οικουμενικός, με όλη, την ευρεία σημασία της λέξης. Το τεράστιο σε όγκο και κορυφαίο σε ποιότητα μουσικό του έργο, με το οποίο κατέθεσε τις εμπνεύσεις του σε όλα τα είδη μουσικής, είχε και θα έχει για πάντα οικουμενική απήχηση.

Από τους μεγάλους συνθέτες της εποχής μας. Με τον Μίκη με συνέδεε μακρόχρονη φιλία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του το 1991, πριν 30 ακριβώς χρόνια, όταν με είχε καλέσει, ως άτομο και όχι ως δημοσιογράφο, να συμμετάσχω, με τους δικούς του ανθρώπους, στην πρεμιέρα του μπαλέτου “Ζορμπάς”, στην Όπερα της Βαρσοβίας. Από τότε είχα παρακολουθήσει, με δική του πρωτοβουλία πάντα, συμμετέχοντας ως μέλος της αποστολής του, όλες σχεδόν τις διεθνείς εξορμήσεις του. Μάζεψα πολλά στοιχεία για τον άνθρωπο και τον συνθέτη, που αποδόθηκαν στο βιβλίο μου “Μίκης Θεοδωράκης, ο οικουμενικός” (εκδόσεις Καστανιώτη, 1η & 2η έκδοση, 2002) για το οποίο είχε πει κατά την παρουσίασή του.

 

“Έφθειρα τη ζωή μου πολεμώντας τις μούμιες που οι άλλοι έστηναν στο όνομά μου έχοντας την απαίτηση να τους μοιάζω μια ολόκληρη ζωή. Στο βάθος δεν αγαπούσαν παρά μόνο τον εαυτό τους.[…] Ο Κώστας Σερέζης βλέπει και καταγράφει όσο γίνεται πιο αντικειμενικά τα γεγονότα […] Τον ευχαριστώ που μου κάνει την τιμή να ασχολείται με το έργο μου και με το άτομό μου. Αυτό με συγκινεί και με ευχαριστεί ιδιαίτερα, γιατί ό, τι κάνει το κάνει υπεύθυνα, σοβαρά και προπαντός όμορφα”.

Την οικουμενικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, όπως την τεκμηρίωσα στο βιβλίο μου, την επεσήμανε ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ως εξής:

“Ο ΚΣ θέλησε να συνοψίσει τον ΜΘ σ’ αυτό το πολύ ωραίο και πολύ θα έλεγα αγαπητικό βιβλίο που παρουσιάζει τον οικουμενικό Μίκη, γιατί η ουσία του είναι η οικουμενική του ματιά. Τον συγχαίρω για την ευαισθησία και την πρωτοβουλία του”.

Κι ο κορυφαίος κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος: “Ο ΜΘ μπόλιασε το δένδρο της Ανατολής με τους καρπούς της Δύσης. Κι αυτό καταθέτει με ευγλωττία, με αγάπη, με τιμιότητα και με δημοσιογραφική ακρίβεια ο ΚΣ”.

Ίσως θεωρηθεί άστοχο να αναφέρομαι σε κρίσεις, έστω και συνοπτικά, σε σχέση με δικό μου βιβλίο αυτή τη στιγμή, ωστόσο το κάνω γιατί μέσα απ’ αυτές αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Μίκη, και η σχέση μου μαζί του, από την οποίαν κατέχω ένα ακένωτο απόθεμα αναμνήσεων και πληροφοριών. Από το βιβλίο αυτό παραθέτω τρες σελίδες, το κεφάλαιο με το οποίο ολοκληρώνω την έκδοση.

Για τον ΜΘ έχω διοργανώσει επίσης, κατα καιρούς, διάφορες εκδηλώσεις σε δυο ισόχρονα μέρη: Με μια ομιλία μου (διαφοροποιημένη κάθε φορά) και στο δεύτερο μέρος ερμηνείες τραγουδιών του στο ύφος ρεσιτάλ κλασικής μουσικής. Σε όσες εκδηλώσεις έχω οργανώσει ως τώρα στο δεύτερο μέρος συμμετείχε η Αλίκη Καγιαλόγλου με συνοδεία πιάνου ή κλασικής κιθάρας. Για πρώτη φορά ήταν στη Λεμεσό για φιλανθρωπικό σκοπό, παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, που αποτέλεσε τη “μαγιά”, η οποία προκάλεσε την προτροπή του συνθέτη για την έκδοση, στην Καλαμάτα από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Μεσσηνίας, στο Πν. Κέντρο του Δήμου, στολίδι της πόλης, όπου ο κόσμος, που δεν εξασφάλισε θέση, συνωθείτο στο δρόμο, και στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, όπου παρουσιάστηκε και έκθεση από το αρχείο μου.
Αυτό το καλοκαίρι, λόγω κάποιων φίλων που έμεναν στο γειτονικό Κιάτο, Πέρασα, για πρώτη φορά, μερικές μέρες διακοπών στο Βραχάτι, όπου ο ΜΘ έχει το εξοχικό του, και όπου φιλοξένησε προσωπικότητες ακόμη και τον Μιττεράν.

Το γεγονός με ώθησε να εισηγηθώ τη διοργάνωση εκδήλωσης για τον ΜΘ, την οποίαν ενστερνίστηκε ο ιδιοκτήτης του περίφημου ξενοδοχείου “Αλκυών”, όπου διέμενα, που διαθέτει ωραίους κήπους και μια τέλεια Συνεδριακή Αίθουσα. Η εκδήλωση ορίστηκε για τις 23 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του σπουδαίου πιανίστα και συνθέτη Στέφανου Κορκολή, στενά δεμένου με τον ΜΘ, ο οποίος τον όρισε,
τρόπον τινά, ως “φύλακα”του έργου του, και με ερμηνείες τραγουδιών του ΜΘ από την Σοφία Μανουσάκη, μια νέα φωνή, τόσο λεπτά ευαίσθητη και ρωμαλέα πειστική ταυτόχρονα. Τιμή για την προσπάθειά μου η εξέλιξη, η οποία θα επιστεγάσει με τον καλύτερο τρόπο την πρωτοβουλία μου.

Δεν ξέρω ακόμη αν η θλιβερή εξέλιξη θα ματαιώσει την εκδήλωση,
παρόλο που πιστεύω πως, αντίθετα, θα αναδειχθεί ως τιμή-αφιέρωμα στον συνθέτη που χρωμάτισε με τους ήχους της μουσικής του και την ευρύτητα των δραστηριοτήτων του μια ολόκληρη εποχή, όχι μόνο στην Ελλάδα. Μπορεί να έφυγε “πλήρης ημερών”, αφού έκλεισε τα 96 του χρόνια, Και με κλονισμένη υγεία, ωστόσο ο θάνατος μιας τέτοιας προσωπικότητας δεν μπορεί παρά να προκαλεί οδύνη, για όσους γνωρίζουν τι σημαίνει μια τέτοια απώλεια. Καταθέτω την προσωπική μου οδύνη με συναίσθηση μιας τέτοιας απώλειας και με ευγνωμοσύνη για ό, τι πήρα απ΄αυτήν.

Κώστας Σερέζης

Ακολουθούν οπτικά στοιχεία από το αρχείο μου, όπως και η φωτογραφία επάνω.

Στον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη εισηγήθηκα να καλέσει επισήμως και τιμής ένεκεν
τον ΜΘ στην Κύπρο κι εκείνος προχώρησε ακόμη περισσότερο απονέμοντάς του
το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς.

Ακόμη μια αναμνηστική φωτογραφία στο σπίτι μου

Με-τον-Μ.Θ.-στο-σαλόνι-του-σπιτιού-του-Πάμπλο-Νερούδα-στην-Ίσλα-Νέγκρα-της-Χιλής,

Με τον Μ.Θ. στο σαλόνι του σπιτιού του Πάμπλο Νερούδα στην Ίσλα Νέγκρα της Χιλής,
το 1993, πλάι στον ακτή του Ειρηνικού.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Περισσότεροι από 200.000 πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Δευτέρας μετά από μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα που σάρωσε την περιοχή, προκαλώντας πολλούς ανεμοστρόβιλους στη Φλόριντα.

Η Ελληνική Αστυνομία προσέφερε είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, σε Ιδρύματα – Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς

Η Ελληνική Αστυνομία προσέφερε είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, σε Ιδρύματα – Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς

Με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, πραγματοποιήθηκε πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, (τρόφιμα, φάρμακα, είδη ρουχισμού, κ.α.), από το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Σώματος.

Των Αιώνων τα Φαντάσματα

Των Αιώνων τα Φαντάσματα

Αιώνες και ατέλειωτα της γης τα παρακάλια

στην άκρη της παλιάς ευχής κρεμιέσαι και λυγάς,

με ένα πικρό χαμόγελο στης πλάνης τα ακρογιάλια

και από της μάνας την ευχή βαθιά μοιρολογάς.