EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
διαρροές απορρήτων εγγράφων

“Εν δυνάμει επικίνδυνες» οι διαρροές απορρήτων εγγράφων

13 Apr, 2023

Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε τα τελευταία γεγονότα, ο στρατηγός Άνγκους Κάμπελ, επικεφαλής των αμυντικών δυνάμεων της Αυστραλίας, αναφερόμενος στην διαρροή απορρήτων εγγράφων που απασχόλησαν τελευταία τον κόσμο.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, ειδικά όσο αφορά τις διμερείς σχέσεις που πιθανόν να πληγούν από την διαρροή των εγγράφων του Πενταγώνου. Παρ΄όλα αυτά νέα στοιχεία συνεχίζουν να δημοσιοποιούνται, όπως τα πιο πρόσφατα στα οποία αναφέρθηκε η Washington Post σχετικά με τη πρόθεση της Αιγύπτου να προμηθεύσει την Ρωσία με πυραύλους κρυφά – κάτι που το αιγυπτιακό υπουργείο αμύνης όμως δεν παραδέχεται.

Μια ακόμα πληροφορία που έχει έρθει παράτυπα στο φως, περιγράφει πράκτορες της Ρωσικής FSB να δηλώνουν πως η Μόσχα και τα ΗΑΕ έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν κατά αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κάτι που και τα Εμιράτα χαρακτηρίζουν ως ψευδές.

Πληροφορίες και για την Νότια Κορέα, η οποία φέρεται να είναι δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε πως την κατασκόπευαν οι ΗΠΑ, παρ’ όλα αυτά τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο εμπλεκομένων υπουργών εθνικής αμύνης φαίνεται να αποκατέστησε το σκηνικό. Μετά από αυτό, η Νότια Κορέα μιλά για πλαστογράφηση εγγράφων που την αφορούν, κάτι για το οποίο συμφώνησαν και οι ΗΠΑ. Μάλιστα, το γραφείο του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ που θα επισκεφθεί σε λίγες ημέρες τις ΗΠΑ, δηλώνει ότι «η ασφάλεια έχει δοκιμαστεί και οι κατηγορίες για τις υποκλοπές είναι παράλογα ψεύδη». Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Κιμ Τάε Χίο από την πλευρά του δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα πληγούν από αυτές τις φήμες, καθώς οι ΗΠΑ είναι η χώρα με την μεγαλύτερη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών.

 

Η διαρροή των απόρρητων εγγράφων καταδεικνύει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως υπεύθυνη και για την παρακολούθηση του Αντόνιο Γκουτέρες, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς πιστεύεται ότι είναι πρόθυμος να εξυπηρετήσει ρωσικά συμφέροντα. Σε αυτό αναφέρονται τα τελευταία απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν και παρουσιάζουν επισημάνσεις του Γκουτέρες σχετικά αφ’ ενός με την εισβολή στην Ουκρανία και αφ’ ετέρου για ηγέτες της Αφρικής. Μεταξύ των εγγράφων, και αυτό που αναφέρεται σε συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας του Ιουλίου με μεσολάβηση ΟΗΕ και Τουρκίας.
Από τους υπαινιγμούς που προέκυψαν σχετικά με ενδεχόμενη φιλορωσική τάση του Γενικού Γραμματέα, οι επικεφαλής του ΟΗΕ δηλώνουν δυσαρεστημένοι, πως αντίθετα αυτός «καθοδηγείται από την ανάγκη να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του πολέμου στους φτωχότερους του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την τιμή των τροφίμων και να διασφαλίσουμε ότι τα λιπάσματα είναι προσβάσιμα στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο».

Σειρά έχει το έγγραφο που αναφέρει συζητήσεις μεταξύ του Γκουτέρες και της αναπληρώτριάς του Αμίνα Μοχάμεντ, κατά τις οποίες ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει δυσαρέσκεια για την έκκληση της φον ντερ Λάϊεν για παραγωγή περισσότερων όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία. Κατά τις συζητήσεις αυτές, η Μοχάμεντ αναφέρει πως δεν εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Κένυας, χαρακτηρίζοντάς τον αδίστακτο.

 

Το βέβαιο είναι ότι η αποκάλυψη στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον ΟΗΕ δεν έτυχε ευνοϊκής αντιμετώπισης. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο BBC ανέφερε: «Πρόκειται για μια σειρά επικίνδυνων διαρροών. Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος, δεν ξέρουμε γιατί. Και αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, και αυτή τη στιγμή διεξάγεται επίσης ποινική έρευνα».

Σχετικά με το άτομο, το οποίο φέρεται να διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα, κατά την Washington Post, αυτός μάλλον είναι ένας οπαδός των μοντέλων όπλων, 20 ετών, οποίος εργαζόταν σε στρατιωτική βάση. Όπως φανερώνει ανώτερος αξιωματούχος, είναι χιλιάδες οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ που έχουν πρόσβαση στα έγγραφα.

 

Σε αυτά τα στοιχεία αναφερόμενος και ο Άνγκους Κάμπελ δήλωσε ότι οι κρυφές αυτές πληροφορίες που έρχονται στο φως «μπορούν να πλήξουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων. Η προστασία ορισμένων πληροφοριών είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος».

Σε ό,τι αφορά την Five Eyes (συμμαχία μεταξύ Αυστραλίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, Βρετανίας και ΗΠΑ σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών), οι New York Times γράφουν ότι η διαρροή αυτή είναι ο εφιάλτης τους.

Αναλυτές αναφέρουν ότι αναμένονται ακόμη περισσότερες διαρροές, οι οποίες μπορεί να ξεκίνησαν από την πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών  Discord. Το Associated Press τονίζει πως «εκθέσεις του Κογκρέσου και διαφόρων ειδικών είχαν προειδοποιήσει από καιρό για τις αδυναμίες της αμερικανικής αντικατασκοπίας, για το πόσο δύσκολο είναι να παρακολουθούνται περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι με πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες και για τις υπηρεσίες που παράγουν και διαβαθμίζουν τόσες πολλές πληροφορίες, ώστε οι ΗΠΑ δεν μπορούν πια να ελέγξουν σωστά».

 

Πηγή https://neoskosmos.com

Photo https://www.bluemountainsgazette.com.au/

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This