EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΟΗΕ

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ  ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ

27 Nov, 2023

Το δεύτερο μέρος του άρθρου του Παν. Καραφωτιά.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του μόνο σε περιπτώσεις όπου ο κατηγορούμενος είναι υπήκοος κράτους μέλους, το κρινόμενο έγκλημα έλαβε χώρα σε έδαφος κράτους μέλους ή σε περίπτωση που η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών[12]. Το δικαστήριο συμπληρώνει τα υπάρχοντα εθνικά δικαστικά συστήματα, ασκώντας τη δικαιοδοσία του μόνον όταν τα εθνικά δικαστήρια είναι απρόθυμα ή ανίκανα να ερευνήσουν ή να διώξουν τα προαναφερόμενα εγκλήματα[13][14]. Η κύρια ευθύνη για την έρευνα και την τιμωρία των εγκλημάτων παραμένει στο κάθε μεμονωμένο κράτος[15].

Μέχρι σήμερα το Δικαστήριο έχει ερευνήσει τέσσερις υποθέσεις, της Βόρειας Ουγκάντας, του Κονγκό, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Νταρφούρ[16]. Το Δικαστήριο έχει απαγγείλει κατηγορίες σε δεκατέσσερα άτομα, επτά από τα οποία παραμένουν ελεύθερα, δύο έχουν πεθάνει και πέντε βρίσκονται υπό κράτηση. Η πρώτη δίκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του αρχηγού της κονγκολέζικης πολιτοφυλακής Τόμας Λουμπάνγκα (Thomas Lubanga), ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου 2009[17]. Η τελευταία καταδίκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αφορούσε τον Ζαν Πιερ Μπέμπα, οποίος όχι μόνο καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου,[18] αλλά επίσης, με δεύτερη δίκη, για παράνομες προσπάθειες επηρεασμού δεκατεσσάρων μαρτύρων.[19]

   Λόγω χρόνου παραλείπω όργανα όπως Επιτροπές, Ειρηνευτικές Δυνάμεις, που έχουν βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Πάνω από 3 χιλ. θυσίασαν τη ζωή τους για την ειρήνη σε ξένη πατρίδα! (Και Ελληνας Μιχ. Σούμπουρος Λ/χίας από Βέροια!), επετείους, μη ανεξάρτητες περιοχές  κ.ά.

       Πάλι επιγραμματικά μπορούμε να διαιρέσουμε την ιστορία του Οργανισμού-αξιολογικά- σε 5 περιόδους.

1941-1945 – Η «ηρωϊκή» περίοδος. Τα Ενωμένα Εθνη, οι 14 δημοκρατικές χώρες, μεταξύ τους η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν επιτυχώς το ναζισμό, το φασισμό και τον μιλιταρισμό, το διαβόητο «Αξονα», με τρομερές, όμως, θυσίες. Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ξέχωρα τους τραυματίες κ.λπ. (Παρενθετικά, επειδή είναι άγνωστο στους πολλούς, τον Οκτώβριο 1944 ο Τσώρτσιλ επισκέφθηκε τον Στάλιν στη Μόσχα και του ζήτησε να μοιράσουν τα Βαλκάνια (λες και ήταν χωράφια ή κοπάδια) σε σφαίρες επιρροής. Ο Στάλιν τον ρώτησε αν ο Φράνκλιν Ρούζβελτ ήταν σύμφωνος και ο Τσώρτσιλ (Σημειωτέον, είχε επαινέσει τον Χίτλερ!) του είπε ψέματα, ενώ, όπως αποκάλυψε o ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Cordell Hull, ο Ρούζβελτ δεν θα συμφωνούσε σε μια τέτοια αντιδημοκρατική και ανίερη πράξη. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι για τον ελληνικό εμφύλιο είναι συνυπεύθυνοι οι δυο παραπάνω ηγέτες). Μια άλλη θλιβερή πτυχή ήταν η αποκάλυψη από την Επιτροπή της Γερουσίας (Nye) του βρώμικου ρόλου Αμερικανικών κ.ά. πολεμικών εταιρειών στον Α΄ και Β΄ ΠΠ! {Επίσης ο ρόλος της Ultima Thule…}   

1946-1986. Τα Ενωμένα Εθνη στην κλίνη του Προκρούστη. Αυτοπαγιδευμένος  στον ιστό του Ψυχρού Πολέμου για 40 περίπου χρόνια ο ΟΗΕ απέτυχε να επιλύσει τα πολιτικά προβλήματα που ταλάνιζαν την ανθρωπότητα εκτός εκείνων στα οποία συνέπιπταν τα συμφέροντα των ισχυρών.  279 βέτο προβλήθηκαν (τα περισσότερα από την ΕΣΣΔ) που παρέλυσαν την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού σε κρίσιμα πολιτικά θέματα. Σε άλλους τομείς η προσφορά του υπήρξε σημαντική. Κακός οιωνός υπήρξε η καλλιέργεια του «αξιώματος» από Δυτικές Δυνάμεις, «Ο Κομμουνισμός χειρότερος του Φασισμού» καθώς η θεωρία περί «περικύκλωσης» της ΕΣΣΔ, που προβλήθηκε σκόπιμα από τον στυγνό Στάλιν κ.λπ.  

1986-1990. Η περίοδος των ελπίδων και ψευδαισθήσεων. Μετά την προσέγγιση Ρέηγκαν – Γκορμπατσώφ, κάποιες αχτίδες παρουσιάστηκαν για την ενίσχυση του μηχανισμού του ΟΗΕ στην επίλυση κρίσεων κ.λπ. Η αποχώρηση του Ιράκ από το Κουβείτ μετά την επέμβαση του ΟΗΕ ενίσχυσε το κύρος και την αξιοπιστία του. Όμως, οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες για την επίλυση άλλων κρίσιμων προβλημάτων (Μεσανατολικό, Κυπριακό, Αφγανιστάν κ.λπ.).

1991-2001. Τα Ενωμένα Εθνη γίνονται πάλι «διαιρημένα». Η περίοδος νέου «Ψυχρού Πολέμου» με καυτές, όμως, κρίσεις. Οι Πόλεμοι του Κόλπου, του Αφγανιστάν, Βαλκανίων κ.λπ. υπονόμευσαν το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού. Σημειωτέον οι στρατιωτικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια δεν ήταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Κακός οιωνός ήταν η μη εφαρμογή των σπουδαίων προτάσεων του τότε ΓΓ Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι  «Οδηγός Ειρήνης» {AGENDA FOR PEACE), που αν υλοποιούνταν δεν θα θρηνούσε η ανθρωπότητα εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές σε συγκρούσεις κ.λπ. Εξάλλου, η μη παράταση της θητείας του ήταν εύγλωττη. Ο Οδηγός προέβλεπε την εγκατάσταση, προληπτικά, Ειρηνευτικών Δυνάμεων σε περιοχές δυνητικών συγκρούσεων, τον έλεγχο των εξοπλισμών κ.ά. σπουδαία μέτρα. Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε σημαντικό ορόσημο, η ενισχυτική φιλοσοφία περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαχύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποκτήσουν υψίστη προτεραιότητα, όμως, σε πολλές περιπτώσεις για πολιτική σκοπιμότητα. Δηλαδή  εφαρμόσθηκαν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Το Κουβέιτ παράγει πετρέλαιο, αλλά ή Κύπρος πορτοκάλια. 50 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει και το πρόβλημα παραμένει άλυτο ενώ τουρκικά στρατεύματα κατοχής εξακολουθούν να παραμένουν στο Βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ίδιο και για τη Μ.Α., στον πόλεμο στα Βαλκάνια και στη Σομαλία, Ρουάντα {όπου ο τότε ΓΓ ομολόγησε την αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει τη γενοκτονία εκατομμυρίων!} κ.λπ. 

2001- 2010.  Τα Ενωμένα Εθνη αντιμέτωπα με το νέο τρομερό εχθρό: Τη διεθνή τρομοκρατία στο φαύλο κύκλο τρομοκρατία-αντιτρομοκρατία-τρομοκρατία. Μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ  βρέθηκε «παγιδευμένο» στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Όμως, η αντιμετώπισή της προκάλεσε και προκαλεί πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την προέλευση της, τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της και την αποτελεσματικότητά τους. Γιατί, άλλο «αγωνιστής ελευθερίας» και άλλο «τρομοκράτης». Γιαυτό και δεν έχει ακόμη βρεθεί γενικά αποδεκτός ορισμός της τρομοκρατίας.

         Και σαν συνέπεια της αντιτρομοκρατίας και των διαφόρων παραμέτρων της συνεχίζεται η ανθρωποσφαγή σε πολλά μέρη, ενώ στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και των αρνητικών της επιπτώσεων η ανθρωπότητα βιώνει σοβαρές κρίσεις τόσο όσον αφορά πολιτικά και στρατηγικά προβλήματα όσο και κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά (κλιματική αλλαγή πρόσφυγες -85 εκατομμύρια-) κ.ά. συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει πολλές χώρες, ιδιαίτερα τη δική μας, σε βαθμό που να δημιουργούνται σοβαρά αδιέξοδα. Οι περισσότεροι και σοβαροί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μόνον η εκρίζωση των γενεσιουργών αιτίων θα φέρει τη μόνιμη λύση.

      Οσον αφορά το φλέγον θέμα της τρομοκρατίας, το ερώτημα είναι, π.χ. για τους Τζιχαντιστές: Ερχονται από το διάστημα, από παρθενογένεση; Ποιοι τους στρατολογούν, εκπαιδεύουν, κ.λπ. για να διαπράττουν τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα; Επίσης, για το προσφυγικό τσουνάμι. Τυχαίο κιαυτό; Κάποιοι μας κοροϊδεύουν και υποτιμούν και τη δική τους νοημοσύνη! Σχετικά με το  επίσης φλέγον ζήτημα της παγκοσμιοποίησης, που την  εκφράζει ο ΟΗΕ παραστατικά και αποτελεί τη βιτρίνα της, επιτρέψτε μου να πω τον ορισμό που έδωσα πριν δεκαετίες και θεωρήθηκε δόκιμος: Παγκοσμιοποίηση είναι η πολύπλευρη, πολύπτυχη και με κάθε τρόπο διάχυση, διείσδυση και επιβολή της εξουσίας και των συμφερόντων των ισχυρών παγκόσμιων διαχειριστών.

2011-2023:  Ο ΟΗΕ παγιδευμένος στο τραγικό παιχνίδι ισχύος Μελών του και αποδυναμωμένος παρακολουθεί, ως νέος «Πιλάτος», τη διαιώνιση του «διαίρει και βασίλευε» με τις συνεχιζόμενες πολεμικές τραγωδίες και τις επιπτώσεις τους (τρομοκρατία, γενοκτονίες, προσφυγιά, πείνα, φτώχεια, επιδημικές ασθένειες, ανεργία, ανασφάλεια, κλιματική αλλαγή, δυστυχία κ.λπ.) ενώ θα μπορούσε, αν υπήρχε πολιτική βούληση των Μελών του, ιδιαίτερα των Μεγάλων Δυνάμεων, να επιλύσει όλα τα υπάρχοντα προβλήματα στη ρίζα τους και όχι να πρυτανεύει το «Η ισχύς δημιουργεί δίκαιο» (might makes right). Χαρακτηριστικό της εικόνας του ΟΗΕ αποτελεί η φράση του Προέδρου των ΗΠΑ το Δεκέμβριο 2016 στο τουίτερ ότι : «Ο ΟΗΕ έχει μεγάλη δυναμική, αλλά αυτή τη στιγμή αποτελεί μια λέσχη ανθρώπων που συγκεντρώνονται, μιλούν και διασκεδάζουν. Τόσο λυπηρό!» (Καθημερινή 30/9/2018). Όμως, τι έκανε (όπως και άλλοι μεγάλοι ηγέτες) για να διορθώσει την κατάσταση και να αναβαθμίσει τον Οργανισμό, που, κύρια, υπήρξε πρωτοβουλία των ΗΠΑ;

    Και τώρα στις τραγωδίες στην Ουκρανία και τη Γάζα. Που είναι ο ΟΗΕ; Μήπως άλλες οργανώσεις προσπαθούν να τον υποκαταστήσουν; Τραγικό!

          Η επιγραμματική, συνεπώς, αποτίμηση είναι ότι ο ΟΗΕ, ενώ στους οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομείς έχει προσφέρει σημαντικό-τηρουμένων των αναλογιών- έργο, στον πολιτικό δεν έχει επιτύχει το προσδοκώμενο κιαυτό επειδή τα συμφέροντα των ισχυρών συγκρούονται. Και όπως είπε ο μέγας Θουκυδίδης πριν περίπου 3 χιλ. χρόνια, οι σχέσεις τόσο των ατόμων όσο και των εθνών εξαρτώνται από το συμφέρον. Κι όσο τα συστήματα, που καθορίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων, είναι θεμελιωμένα στον ανταγωνισμό και στον {φονταμενταλισμό} λόγω συμφερόντων ή και παθών  οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Προφανώς το κρατούν σύστημα ασύδοτου ανταγωνισμού δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αντιπάλους, εχθρούς, οπόταν τους δημιουργεί, επινοεί, προκαλεί. Και δεν είναι τυχαίο ότι η βία έχει μεταλλαχθεί σε παγκόσμιο καθεστώς και έχει διαχυθεί και ενσωματωθεί  παντού με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Ο Όργουελ δικαιώθηκε όταν είπε ότι την εποχή μας ο πόλεμος θα θεωρείται ειρήνη!

Συνεχίζεται

 

photo 995645 / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This