EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Η μεγάλη τραγική «απουσία» του ΟΗΕ  

25 Oct, 2022
ΟΗΕ

ΟΗΕ

ΟΗΕ

Με την ευκαιρία της 77ης Επετείου του Οργανισμού

Βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα δραματικές και τραγικές καταστάσεις που αντικατοπτρίζουν είτε την αδυναμία, για γνωστούς-άγνωστους λόγους, πολιτικής βούλησης εκ μέρους-πρώτιστα- των ισχυρών παικτών της διεθνούς κονίστρας για τη διαχείριση της εξουσίας, αλλά και των υπολοίπων που δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τα τεκταινόμενα, είτε τη σκόπιμη και μεθοδευμένη ενέργεια ή συνέργειά τους στις εξελίξεις και μετεξελίξεις που κυοφορούνται στους εξωσωματικούς σωλήνες τής λόγω ανταγωνισμού διαπλοκής και που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Όμως, σε όλη αυτή την πολυσύνθετη και τραγική εικόνα, απουσιάζει ουσιαστικά ο θεσμικά «πρωταγωνιστής» των διεθνών σχέσεων, ο ΟΗΕ! Και εκπλήσσονται όσοι παρακολουθούν με ευθύνη και σοβαρότητα τα δραματικά ή/και τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη Γη, αρχίζοντας από τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις, διεθνείς ή εμφύλιες σε πολλά μέρη του κόσμου, την πείνα που θερίζει εκατομμύρια ανθρώπων, τις αμέτρητες στρατιές προσφύγων, τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις αυξανόμενες επιδημικές ασθένειες, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και τόσα δεινά που περιέχει το σύγχρονο απάνθρωπο «κουτί της Πανδώρας», όπου, όμως, η ελπίδα έχει εισαχθεί στο παγκόσμιο χρηματιστήριο.

Και αναρωτιούνται που βρίσκεται ο ΟΗΕ, που, ως γνωστόν, ιδρύθηκε μέσα από τις εφιαλτικές στάχτες του Β’ ΠΠ (με περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα)με σκοπό την προάσπιση και εδραίωση της διεθνούς ειρήνης, της προστασίας και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διεθνή συνεργασία για την πρόοδο και ανάπτυξη όλων των κρατών;

Είναι δε γνωστό ότι ο Οργανισμός, πέραν από τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο και το Διεθνές Δικαστήριο, έχει δεκάδες Ειδικευμένες και άλλες Οργανώσεις για την επίλυση των προβλημάτων της ανθρωπότητας, όπως την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, το Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη, το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον, την Οργάνωση για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη, την Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, την ΟΥΝΕΣΚΟ, ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ κ.ά.

Και η απουσία του ΟΗΕ, πέραν από αυτή καθαυτή σε πολιτικό επίπεδο,  φαίνεται καθημερινά ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, σε διεθνή συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις ΜΚΟ όπου σπανίζει η αναφορά στον Οργανισμό ως εάν να μην υπάρχει ή έχει πάει διακοπές! Χαρακτηριστική η περίπτωση του Συνεδρίου του ΝΑΤΟ στην Αθήνα  πέρυσι, όπου μίλησαν Σύνεδροι από διάφορες χώρες, αλλά δεν υπήρξε καν αναφορά στον ΟΗΕ. Πρέπει δε να επισημανθεί και υπογραμμισθεί ότι το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ (άρθρο 52) για να τον εκπροσωπεί περιφερειακά, προάγοντας τις αρχές και τα ιδανικά του, αλλά όχι να τον υποκαθιστά όπως συνέβη με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τώρα με την πολεμική τραγωδία στην Ουκρανία. Και, βέβαια, έθιξαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά ο ρόλος και η απουσία του Οργανισμού δεν σχολιάστηκαν καν.

Το ίδιο ισχύει και για τα ΜΜΕ, που, κατά κανόνα τον αγνόησαν ή τον υποβίβασαν. Και η πολεμική αυτή τραγωδία συνεχίζεται με την κυνική αδιαφορία σχεδόν όλων στο κόκκινο λες και πρόκειται για κινηματογραφικό θρίλερ! Απανθρωπισμός; Ατακτη επιστροφή στο Μεσαίωνα; Είναι δε περίεργο ότι τα ΜΜΕ ασχολούνται μεθοδικά και αποκλειστικά με το Ουκρανικό ζήτημα, και, όμως, για άλλα σοβαρά προβλήματα όπως Κυπριακό, Μεσανατολικό, Κουρδικό, «σιγή ιχθύος»! Και ο ΟΗΕ απών!  

Είναι δε -τραγική ειρωνεία- επίκαιρο εκείνο που είχε πει ο διαβόητος Μουσολίνι για την Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) ότι δρα όταν πετούν σπουργίτια, αλλά όχι όταν πετούν αετοί, δηλαδή είναι αποτελεσματική όσον αφορά μικρά ζητήματα, αλλά όχι μεγάλα στα οποία εμπλέκονται Ισχυροί. Δυστυχώς, το ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει και για τον ΟΗΕ τον οποίον έχουν σκόπιμα αποδυναμώσει οι Ισχυρές Δυνάμεις κύρια με το σκανδαλώδες προνόμιο, το ΒΕΤΟ (Δικαίωμα Αρνησικυρίας). Όμως, συναφές είναι και εκείνο το περίφημο-αλλά λησμονημένο- που είπε ο Ευπατρίδης Αμερικανός Γερουσιαστής Γουίλιαμ Φουλμπράϊτ σε διεθνή Διάσκεψη το 1972, ότι είναι λάθος οι μικρές και μεσαίες Δυνάμεις ν’ αντιμετωπίζουν τις μεγάλες με πνεύμα υποτέλειας, αλλά αντίθετα θάπρεπε να συνεργασθούν και να επιβάλουν στις Μεγάλες το σεβασμό τους προς τον ΟΗΕ!

Είναι πλέον πασιφανές, μετά την αποτυχία της ΚτΕ να απαγορεύσει τον πόλεμο γενικά (Kellogg-Briand Pact) καθώς και αργότερα του ΟΗΕ με τον Οδηγό Ειρήνης του Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι (του οποίου δεν ανανέωσαν τη θητεία, όμως, πριν, «γνωστοί-άγνωστοι» είχαν εκλέξει γγ πρώην Αξιωματικό των Ναζί για να τον χρησιμοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα!) ότι στα σκοτεινά παρασκήνια λειτουργούν απάνθρωπα κυκλώματα στυγνού ανταγωνισμού κερδομανίας, που μένουν ασυγκίνητα και κυνικά αδιάφορα για τις απώλειες ανθρώπινων ψυχών, και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ικανοποίηση των απάνθρωπων παθών τους. Και είναι τα ίδια κυκλώματα που υπονομεύουν τον ΟΗΕ. Οπωσδήποτε, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική προσφορά του Οργανισμού με τις Ειρηνευτικές του Δυνάμεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και εκείνη των Οργανώσεών του. Όμως, στο καίριο θέμα της διεθνούς ειρήνης, η προσφορά του είναι ελλιπής ακριβώς επειδή τα συγκρουόμενα συμφέροντα ιδιαίτερα Μεγάλων Δυνάμεων τον εμποδίζουν. Επίσης, τα Κράτη-Μέλη ψηφίζουν σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδανικά του Χάρτη, του Διεθνούς Δικαίου και της ΟΔΔΑ, ή όχι;

Και είναι θλιβερό να ακούγεται από τον απλό πολίτη «ποιος ΟΗΕ;», «που είναι ο ΟΗΕ;”, “γιατί δεν επεμβαίνει ο ΟΗΕ;” Όμως, αντί να αναζητούν τις ευθύνες σε Κράτη-Μέλη του Οργανισμού, ασυλλόγιστα τις επιρρίπτουν συλλογικά στον Οργανισμό. Είναι σαν να επιρρίπτουν ευθύνες γενικά στην Εκκλησία ή άλλον δημόσιο φορέα για τυχόν σφάλματα ή παρανομίες ορισμένων στελεχών τους.

Δυστυχώς, όπως και σε άλλα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, υπάρχει έκδηλη ακηδία, και το ίδιο παρατηρείται και για τη λειτουργία διεθνών Οργανισμών, ενώ θάπρεπε οι λαοί, μέσω ολιστικής παιδείας, ΜΜΕ (που ορισμένα προβάλλουν σκανδαλωδώς την υποκουλτούρα) ΜΚΟ κ.ά. να ενημερώνουν και να αντιδρούν ενωτικά για την προαγωγή του σεβασμού προς τους Οργανισμούς αυτούς από τη σωστή λειτουργία των οποίων εξαρτάται η ίδια η ζωή και ευημερία τους!            

Ο Χάρτης του ΟΗΕ αρχίζει με το : «Εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών». Τι, συνεπώς, κάνουν οι λαοί για να ενισχύσουν το έργο του, όπως Σύνδεσμοι ΟΗΕ κ.ά. φορείς που υποτίθεται μεριμνούν για την προαγωγή των αρχών και σκοπών του Οργανισμού. Αλλά και δημοσιογραφικά, λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά κ.ά. σωματεία; ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ! Περί άλλα τυρβάζουν και μεριμνούν. Κι ύστερα μας φταίει ο ΟΗΕ! «O OHE είναι ό,τι τα Κράτη-Μέλη του θέλουν να είναι»! ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!   

 

 

 

 

 

photo: https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This