EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Μπάμπης Πλαϊτάκης

Ο Μπάμπης Πλαϊτάκης γεννήθηκε στην πόλη του Ηρακλείου. Πέρασε την παιδική του ηλικία στην Κρήτη, την εφηβεία του στην Αθήνα και τα φοιτητικά του χρόνια στη Γαλλία. Δευτεροετής ιατρικής (Faculté de Médecine de Caen) στη Νορμανδία, εγκαταλείπει τις ιατρικές σπουδές, μεταβαίνει στο Παρίσι και στρέφεται προς την Τέχνη και την Αρχαιολογία ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα κινηματογράφου. Ασχολείται με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη συγγραφή και είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τιμητικές εκδηλώσεις κι έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
- 1) Πατέρα «Γκρέκο», μυθιστόρημα. Εκδόσεις ¨Μινώταυρος¨, 2001. Το πόνημα του Πλαϊτάκη κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση, το 2003, από τις εκδόσεις ¨Εξάντας¨ με τον τίτλο Ο ΓΚΡΕΚΟ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ. * Το βιβλίο απέσπασε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2004 και μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, κινέζικα και ισπανικά.
- 2) «ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, η Ελλάδα δεν θα άντεχε…», μυθιστόρημα. Εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ, 2008. Το 2012 κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις εκδόσεις L’Harmattan κι ακολούθησε σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια της Γαλλίας (Sorbonne, Rouen, Pau, Meaux, Toulouse).
- 3) «Η γυναίκα που τόλμησε», μυθιστόρημα. Εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ, 2017. Στη Γαλλία εκδόθηκε με τον τίτλο HYPATIE, la femme qui a osé, από τις εκδόσεις Complicités, το 2019.
- 4) «Δείπνο με τον Μεγαλέξανδρο», θεατρικό. Εκδόσεις 24γράμματα, 2019.
Στη Γαλλία εκδόθηκε με τον τίτλο Dîner avec Alexandre le Grand, από τις εκδόσεις Complicités, το 2020 και παρουσιάστηκε σε θεατρικό αναλόγιο από πέντε ηθοποιούς στη Σορβόννη το 2023.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (σενάριο – σκηνοθεσία)
Η φιλμογραφία του περιλαβάνει: μια ταινία μεγάλου μήκους (ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ, με την Μανουέλλα Παπατάκη και τον Μιχάλη Μανιάτης, 1987), μια ταινία μικρού μήκους (ΣΑΝΤΑ ΙΡΕΝΕ, με την Lisa Bogdanovitch και τον ίδιο, 1980) και δεκατρία ντοκιμαντέρ – τα περισσότερα για την εκπομπή της ΕΡΤ, ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ.
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (επιλογή κειμένων - σκηνοθεσία) για το Σύνδεσμο Γυναικών Χανίων Αττικής
- ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ, Εθνική Λυρική Σκηνή, 2002.
- ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, Εθνική Λυρική Σκηνή, 2006, Δήμος Καλλιθέας, Αμερικάνικο Κολλέγιο 2007.
- ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Εθνική Λυρική Σκηνή, 2011.
Εκθέσεις
- Φόρος τιμής στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο ( επέτειος 400 χρόνων από το θάνατό του). Επιμέλεια έκθεσης μαζί με τον Αριστείδη Γιαγιάννο στην γκαλερί TITANIUM, με θέμα «Τοπίο στην καταιγίδα» και τη συμμετοχή τριάντα καλλιτεχνών, 2014.
- ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, το τρομερό παιδί της Ελλάδος, έκθεση έργων του Γάλλου εικαστικού Baudouin Colignon, εμπνευσμένη από το βιβλίο του :
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, η Ελλάδα δεν θα άντεχε… στην γκαλερί ART PROJECT SPACE, Αθήνα 2023.
- Διάλεξη στη Σορβόννη με θέμα « Le Greco / mythe et réalité », 2014.
ΜΕΛΕΤΕΣ
- « Μεγακλής, ο παππούς του Αλκιβιάδη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης», περιοδικό αρχαιολογία online, 2010.
greek-news-and-Radio-FL-logo

Μάθετε Πρώτοι τα Νέα

Γραφτείτε στην εφημερίδα μας και μαθαίνετε τα νέα από πρώτο χέρι, Αξιόπιστα και με Διαφάνεια, χωρίς Φίμωτρο!

 

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This