ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 22, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

σονορχ

Σονόρχ – Τζένη Δάγλα

14 Sep, 2021

Η Τζένη Δάγλα εμφανίζεται στα ελληνικά γράμματα μέσα από τον θεατρικό λόγο κάνοντας μια σημαντική πορεία γράφοντας 6 θεατρικά σχόλια. Περνούν μερικά χρόνια αρκετά για την ωριμότητα της συγγραφέως και ανήσυχο δημιουργικά πνεύμα  καθώς αποδεικνύεται, αφοσιώνεται στην πρόζα και γράφει το πρώτο της βιβλίο με τον εμβληματικό – αναγραμματισμένο και όχι τυχαίο τίτλο «Σονόρχ» που σημαίνει, ο χρόνος γραμμένος ανάποδα.  

Οι ιστορίες του βιβλίου έχουν κεντρικό άξονα τον άνθρωπο. Στη δημιουργική σκέψη και στο βαθύτερο ένστικτο της συγγραφέως δεν υπήρχε κάτι άλλο εκτός από τη ρήση: Αρχή των πάντων ο Άνθρωπος. Είναι διακριτή η προσπάθεια στη γραφή της να αναδειχθούν στο έπακρο οι πέντε αισθήσεις και ο συναισθηματικός κόσμος των ηρώων του βιβλίου μέσα από ένα έργο μαγικού ρεαλισμού που εναλλάσσει αρμονικά την πραγματικότητα με τη φαντασία, δημιουργώντας αλληγορικές εικόνες που δίνουν απαντήσεις σε ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων.

Η δεκαετής ενασχόληση της δίνει την έννοια πως το βιβλίο Σονόρχ, είναι για έργο ζωής και βέβαια γίνεται αντιληπτή -στον αναγνώστη- η άρτια γραφή της που με τον εναλλασσόμενο θεατρικό λόγο σε πρόζα δημιουργεί σε κάθε παράγραφο και μια εικόνα ζωντανεύοντας τόσο πολύ το κείμενο που οι ήρωες αποκτούν την επίφαση της πραγματικότητας και σε θέτουν κοινωνό της ζωής και των πράξεων τους. Πλούσιος, εύληπτος λόγος προσφέρει ευχάριστη εμπειρία κατά την ανάγνωση.

 

Τέλειο το συγγραφικό αποτέλεσμα, ευδιάκριτη η ωριμότητα της δημιουργού που αναδεικνύεται περισσότερο καθώς όχι μόνο καταφέρνει να εισδύει βαθιά στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων της, αλλά το σπουδαιότερο, να ψυχογραφεί τα συναισθήματα τους. Αυτό για τη συγγραφέα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία κι όχι απλά οι πλοκές ή η επιφανειακή σύνθεση των μυθοπλαστικών ιστοριών της.

Ο έγκριτος λογοτέχνης καταφέρνει να παίρνει στα χέρια του μια απλή καθημερινή ιστορία και με τη δεινότητα της συγγραφής να χάνεται σε χώρους σκοτεινούς για να φωτίζει κρυφές επιθυμίες, ανεκπλήρωτους πόθους, ελπίδες, τύψεις, ενοχές ή ότι άλλο οι ήρωες της επιμελώς κρατούν μέσα τους.

Αυτή ακριβώς τη δυναμική βρήκα στο Σονόρχ, να καταγράφει η συγγραφέας τις γυναικείες κι αντρικές επιθυμίες και αντιθέσεις όπως αισθανόμαστε στη ζωή μας τη διαφορά μεταξύ ζέστης και κρύου, ή όπως βιώνουμε το καλό σε αντίθεση με το κακό.

Αυτό ακριβώς έπραξε η Τζένη Δάγλα, κατάφερε με τον επιδέξιο και ευφυή τρόπο της γραφής της να αναδείξει όλα αυτά τα πλούσια συναισθήματα των ηρώων της, με την ίδια παρορμητικότατα που συμβαίνουν και στη ζωή.

Η γραφή της είναι μια καλά οργανωμένη σύνθεση πληροφοριών όπου μαζί με την αποτύπωση υπαρξιακών αποθεμάτων που πηγάζουν από τα φωτεινά βάθη της προσωπικής της φαντασίας, φανερώνει μέσω της γραφίδας της ένα αυτούσιο αποτέλεσμα κι ένα αστείρευτο πνεύμα, όπου πλέον οικιοθελώς ο αναγνώστης αναγκάζεται να ταυτιστεί με τις απόψεις της για να καταφέρει να μοιραστεί μαζί της την πίστη, την ελευθερία, το μίσος, την αγάπη, τον έρωτα και κάθε μεγάλη Αρετή, που τρέφεται από τη δημιουργική σκέψη της και υπάρχει στις σελίδες του βιβλίου.

Το Σονόρχ συνδέει το χρόνο με τη στιγμή. Στις σελίδες του γίνεται αντιληπτός ο μαγικός ρεαλισμός καθώς η μυθοπλασία παίρνει σάρκα και οστά στον φυσικό κόσμο με τις τρεις διαστάσεις του: Παρόν, παρελθόν, μέλλον να πάλλονται όπως στην αληθινή ζωή με τα φωτεινά και τα σκοτεινά σημεία της.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Τζένη Δάγλα γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε επί 2 χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna και μετά ασχολήθηκε με τα νομικά σε ελεύθερο επάγγελμα. Παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου στη Δανία και στην Ιταλία με τον Eugenio Barba, καθώς και στην Πολωνία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα με ηθοποιούς του Γέρζι Γκροτόφσκι και άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Έχει γράψει πέντε «θεατρικά σχόλια»: «Η Άγνωστη Χώρα» (θέατρο Αργώ, 2012), «Time, please!» (φεστιβάλ Αναλόγιο 2015), «Η Γυάλα» (θέατρο Φούρνος, 2017-2018) «Καραγκιόζ» και «Γουρούνα. Αθώος». Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια σχετικά με το σύγχρονο θέατρο. Μιλά αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά. Πολίτης του κόσμου.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η δωρεά

Η δωρεά

Το «ιντερσίτι» των έντεκα και σαράντα πέντε το βράδυ, από Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο για αναχώρηση. Ο Στέφεν έχει τακτοποιήσει τις αποσκευές κι έχει βολευτεί στο κάθισμα. Η πάλη μέσα του έχει καταλαγιάσει. Το ταξίδι του άλλωστε στην Καλιφόρνια πήγε αρκετά καλά. Η σύνδεση με το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο ήταν εποικοδομητική.

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.