EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
φεστιβάλ

11 + 2 κορυφαία γαστρονομικά -και όχι μόνο- φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε

23 Aug, 2022

Πολλά εξ αυτών των Φεστιβάλ πραγματοποιούνται για πρώτη φορά μετά από τρία ολόκληρα χρόνια -όπως το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» στην Σίφνο- λόγω των αυστηρών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Kάποια άλλα τόλμησαν την διοργάνωσή τους το 2021 ή ακόμα και το 2020, μέσω διαδικτύου ή με μεικτή φυσική και ηλεκτρονική συμμετοχή, όπως το πολυσυνέδριο ΥΠΕΡΙΑ στην Αμοργό και το Corfu Food and Wine Festival. Υπάρχουν όμως κι αυτά που γεννήθηκαν στο δύσκολο αυτό διάστημα -τα περιμένουμε εναγωνίως- και θα διοργανωθούν φέτος για πρώτη φορά, όπως το Taste Loutraki και το Elia Lesvos, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις, όπως του Corfu Beer Festival, που δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε φέτος -πόσο λυπόμαστε- λόγω του πλήθους επισκεπτών που συγκεντρώνουν. Όπως κι αν έχει το πράγμα τα αγαπάμε όλα και χαιρόμαστε τόσο που φέτος ή έστω του χρόνου, οι δρόμοι μας θα ξαναδιασταυρωθούν. Μην τα χάσετε γιατί θα χάσετε! Καλή επιτυχία σε όλες τις διοργανώσεις! Ακολουθούν οι παρουσιάσεις με την χρονολογική σειρά διεξαγωγής καθενός εξ αυτών. Ακολουθώντας τα links στην ενότητα κάθε Φεστιβάλ, θα μάθετε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεστε, για να οργανώσετε τις αποδράσεις σας!

 

“PELOPONNESE FOOD STORIES” ΣΤΟ ΑΣΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Στο Παράλιο Άστρος και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας, θα πραγματοποιηθεί η 3η εκδήλωση του “Peloponnese Food Stories”, του Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε καθεμία από τις Περιφερειακές Ενότητές (Π.Ε.) της. Ιστορίες γεύσεων, ανθρώπων και πολιτισμού, με επίκεντρο μία εμβληματική τοποθεσία ανά Π.Ε., η οποία θα λειτουργεί ως κόμβος (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία), όπου και θα υλοποιηθούν ένα σύνολο δράσεων με στόχο την προβολή του γαστρονομικού πλούτου της κάθε περιοχής και της θέσης, που αυτές καταλαμβάνουν διαχρονικά. Η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση, μετά την Λακωνία και την Μεσσηνία, θα πραγματοποιηθεί στο Ανοικτό θέατρο Παράλιου Άστρους του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της Π.Ε. Αρκαδίας, την Παρασκευή 26 Αυγούστου, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, το Επιμελητήριο Αρκαδίας, την Ένωση Ξενοδόχων Ανατολικής Αρκαδίας και τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου. 

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η προβολή του γαστρονομικού περιεχομένου του προορισμού με έμφαση σε παραδοσιακά υλικά, παραδοσιακές συνταγές και μοντέρνες εκδοχές τους. Επιπλέον στόχευση είναι και η ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος με πολιτιστική αξία και η σύνδεσή του με την γαστρονομία, η επιμόρφωση του κοινού για την τοπική γαστρονομία, η «εγκατάσταση» εμπορικού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ παραγωγών και επισκεπτών και η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην υλοποίηση των ανωτέρω.

 

 

ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Η γιορτή αυτή, που διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία για περισσότερο από μισό αιώνα, αναδεικνύει τους στενούς δεσμούς της Πρέβεζας με τη ναυτική παράδοση, αλλά και το επάγγελμα των αλιέων, οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούσαν ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής πρεβεζάνικης οικονομίας. Το έδεσμα που κυριαρχεί, προφανώς είναι η σαρδέλα Αμβρακικού στα κάρβουνα, συνοδεία κηπευτικών προϊόντων από την Πρέβεζα, καθώς και άφθονου δωρεάν κρασιού. Φέτος, μετά από δύο καλοκαίρια πανδημίας, η Γιορτή της Σαρδέλας, που θεωρείται -και όχι άδικα- το μεγαλύτερο παραδοσιακό πανηγύρι της ευρύτερης περιοχής, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Αυγούστου, στο parking του Λιμανιού της πόλης, σε ένα γλέντι τοπικών χορών, γεύσεων και μουσικής, που θα κρατήσει, ως είθισται, μέχρι το πρωί.

 

received 589627942895060

 

«OΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΑΡΙΩΝ» ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ

O δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου διοργανώνει τις «Οινικές Διαδρομές Παρίων«, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με γνωστούς chef και δημοσιογράφους, τα επίσημα Οινοποιεία και Τυροκομεία της Πάρου, αλλά και Ναουσαίους μικροοινοπαραγωγούς και τυροκόμους. H διημερίδα αποτελεί μια προσπάθεια προβολής της οινικής ιστορίας της Πάρου, ανάδειξης της τωρινής τοπικής οινοπαραγωγής και ενίσχυσης της μελλοντικής πορείας της παραγωγής κρασιού, παράλληλα δε, και μία προσπάθεια προώθησης και ενίσχυσης του «οινικού τουρισμού» αφενός και αφετέρου την καθιέρωση ενός ετήσιου θεματικού Φεστιβάλ με πανκυκλαδικό, πανελλαδικό και γιατί όχι, διεθνές ενδιαφέρον. Κάθε χρόνο υπάρχει ένα επιπλέον ιδιαίτερο αφιέρωμα όπως στα πατητήρια ή το παριανό τυρί. Η διημερίδα χωρίζεται σε δύο μέρη:

-στο πρώτο μέρος οι συμμετέχοντες ξεναγούνται σε σύγχρονα οινοποιεία αλλά και τυροκομεία του νησιού, με παράλληλη αναφορά στην ιστορία και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού στο νησί, αλλά και της τυροκομίας και της παραγωγής τυριού στην Πάρο και παρακολουθούν εισηγήσεις με ανάλογη θεματολογία, ομιλίες από οινολόγους και ειδικούς για τα τυριά, ενώ πραγματοποιούνται επίσης γευστικές δοκιμές,

-στο δεύτερο μέρος συμμετέχουν στον τρύγο και στο παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών σε πατητήρι, παρακολουθούν την παρασκευή πιάτων από ελληνικές συνταγές μαγειρικής με βάση το κρασί, δοκιμάζουν τα συγκεκριμένα πιάτα, ενώ παράλληλα συνομιλούν με τους παριστάμενους chef. Οι συμμετέχοντες έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παρουσίαση από τους οινοπαραγωγούς και τυροκόμους του νησιού των προϊόντων τους, αλλά και τους γευστικούς συνδυασμούς του παριανού κρασιού με το παριανό τυρί και φυσικά, να γλεντήσουν παραδοσιακά στο κλείσιμο της διημερίδας.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου και για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο email: syllogosgynaikwnnaoussasparou@gmail.com

 

received 500839681855654

 

TASTE OF LOUTRAKI

Περισσότερες από 110 επιχειρήσεις εστίασης λειτουργούν σε ετήσια βάση εδώ, στο Λουτράκι, αυτή την πανέμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη, που φημίζεται παράλληλα -όπως και ολόκληρη η Κορινθία– για την εκλεκτή γαστρονομία της και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα της. Εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί με θαλασσινούς μεζέδες, ζαχαροπλαστεία με τοπικά παραδοσιακά γλυκά, εργαστήρια παρασκευής ποικίλων εδεσμάτων, όπως λουκούμια, σοκολάτες ή μελοκάρυδο, αλλά και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, αποτελούν τον καμβά επί του οποίου θα υφανθεί το μοντέρνο Γαστρονομικό Φεστιβάλ, το Taste of Loutraki, που θα ξεκινήσει εδώ την πορεία του τον Σεπτέμβριο, συγκεκριμένα από τις 2 έως και τις 4 του μήνα, στοχεύοντας να μας δώσει όχι έναν, αλλά πάνω από τριάντα «πεντανόστιμους» λόγους, για να επισκεπτόμαστε το Λουτράκι κάθε χρόνο ή και συχνότερα!

 

received 1101137703855581

 

FOOD EXPERIENCE PATATA NAXOU 2022, ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ

Στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου, προσέρχονται κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα «καλοκουρδισμένο» show, στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ Πατάτας, να διασκεδάσουν με παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια και βεβαίως να γευθούν άφθονες λιχουδιές, με πρωταγωνίστρια την γλυκιά και εύγευστη ναξιώτικη ρίζα, η οποία παράγεται σε περίπου 8.000.000 κιλά ετησίως! Να σημειώσουμε ότι η πατάτα Νάξου μαζί με την γραβιέρα Νάξου αποτελούν τα δύο δημοφιλέστερα προϊόντα του νησιού. Η ημερομηνία του φετινού Φεστιβάλ-θεσμού, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Food Experience Patata Naxou 2022, είναι η 3η Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, όπως πάντα, ενώ κατά το τριήμερο 2 έως 4 Σεπτεμβρίου οι προσκεκλημένοι σε αυτό το event -καλλιτέχνες, chef, άνθρωποι του πολιτισμού και της γαστρονομίας, αλλά και της δημοσιογραφίας και του θεάματος- θα απολαύσουν γαστροταξιδιωτικές εμπειρίες στην Νάξο και τις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες, θα παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα. 

Αξίζει να αναφέρουμε κλείνοντας, ότι η πατάτα Νάξου έσπασε το 2019, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ρεκόρ Guinness, κατακτώντας με το σπαθί της μία ζηλευτή θέση στην Βίβλο των παγκόσμιων ρεκόρ, καθώς οι διοργανωτές του Φεστιβάλ κατάφεραν να παρασκευάσουν μια γιγάντια μερίδα, βάρους πλέον των 800 κιλών, τηγανητής πατάτας Νάξου, η οποία είναι προϊόν Προστατευμένης Γεωγρφικής Προέλευσης. Πριν την Νάξο το ρεκόρ τηγανητής πατάτας κατείχε από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2014, μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, η εταιρεία Twin Oaks Farms, στην πόλη Eagle της πολιτείας Idaho, στις Η.Π.Α.

received 1533804680408079 

 

 

13ο «AEGINA FISTIKI FEST»

H 13η Γιορτή Φυστικιού Αίγινας «Aegina Fistiki Fest«, θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, με φορέα διοργάνωσης την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας, ενώ το σύνολο των παράλληλων εκδηλώσεων καλύπτει την χρονική περίοδο από 7 Αυγούστου έως και 18 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ του Αιγινίτικου φυστικιού, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής του καρπού, είναι η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή του νησιού, αφιερωμένη στο πλέον εμβληματικό προϊόν του τόπου, το φυστίκι, που ξεχωρίζει για την ποιότητα, τη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες. 

Η καρδιά του Φεστιβάλ χτυπά στην εμπορική έκθεση, που πραγματοποιείται στο λιμάνι της Αίγινας, κατά μήκος της προβλήτας, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 40 εκθέτες-παραγωγοί, οι οποίοι προβάλουν όχι μόνο την παραγωγή τους σε φυστίκι και τα προϊόντα που το έχουν ως πρώτη ύλη, αλλά και μια σειρά άλλων ειδών, όπως χειροποίητα κεραμικά, κεντήματα και δαντέλες, κοσμήματα, άλλα αγροτικά προϊόντα, γλυκίσματα και ποτά. Το Φεστιβάλ πλαισιώνουν και ολοκληρώνουν πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και όχι μόνο, συναυλίες, μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, αλλά και γαστρονομικά events. Να τονίσουμε κλείνοντας, ότι η αφίσα του φετινού Fistiki Fest είναι βασισμένη σε ένα εξαιρετικό έργο του Νίκου Νικολάου με θέμα την Αίγινα, το νησί που ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε επιλέξει ως τόπο μόνιμης κατοικίας του. Το συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που θα εκτεθούν στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, κατά τη διάρκεια της έκθεσης – αφιερώματος στον Νίκο Νικολάου (2 – 19/9), η οποία θα αποτελέσει κεντρικό εικαστικό γεγονός του Φεστιβάλ.

 

received 613487570163200

 

14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ» ΣΤΗΝ ΣΙΦΝΟ

Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»  αποτελεί εδώ και χρόνια ένα  πανκυκλαδικό, βραβευμένο και εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό, που ενώνει, γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα Σίφνου, όλους τους Κυκλαδίτες, καθώς και την πίστη τους στην παράδοση, αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ένα Φεστιβάλ στο οποίο πλέον συμμετέχουν περιοχές από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το τριήμερο Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο -φέτος 22 έως 24 του μήνα-, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Το Φεστιβάλ έχοντας στις αποσκευές του το Χρυσό Βραβείο «European Gastronomic Festival 2016» και στηριζόμενο, όπως πάντα, στην συλλογική προσπάθεια και την εθελοντική προσφορά όλων των συμμετεχόντων, στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη προβολή των τοπικών προϊόντων της κυκλαδίτικης γης και στην ανάδειξη της ξεχωριστής γαστρονομίας των ελληνικών νησιών. Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών από τα συμμετέχοντα νησιά ή περιοχές, παιδομαγειρέματα με στόχο τον προσανατολισμό των παιδιών στην υγιεινή διατροφή, έκθεση και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων, παρουσιάσεις βιβλίων και πλούσιο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε απόγευμα από τις 19:00 και μετά στην Πλατεία και το Στενό του Αρτεμώνα.

received 478148427116294 

 

ELIA LESVOS CONFEST

O  Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνδιοργανώνουν από κοινού το 1ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Λέσβο το τριήμερο 23 έως και 25 Σεπτεμβρίου. Η διοργάνωση αυτή, με τίτλο ELIA LESVOS Confest αποτελεί μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός Συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού event για τον Ελαιοτουρισμό, που θα κινηθεί γύρω από τους παρακάτω άξονες: Ελιά και εκπαίδευση, Ελιά και περιβάλλον, Ελιά και πολιτισμός, Ελιά και γαστρονομία – υγεία, Ελιά και τουριστική προβολή, Ελιά και τρόποι αύξησης πωλήσεων των προϊόντων της. Tις ομιλίες του Συνεδρίου -με ταυτόχρονη μετάφραση- θα μπορούν να παρακολουθήσουν ΔΩΡΕΑΝ και με φυσική παρουσία οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και ενδιαφερόμενοι απ’ όλη την Ελλάδα, προς τους οποίους ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής και παρακολούθησης. Στο επίσημο website του «Εlia Lesvos Confest» είναι αναρτημένα τόσο το πρόγραμμα και οι ομιλητές όσο και η φόρμα εγγραφής για την παρακολούθησή του.

 received 3218664268386727

 

«ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ – HERAKLION GASTRONOMY DAYS»

Το Ηράκλειο χρόνο με το χρόνο ενισχύει την θέση του ως γαστρονομικός προορισμός, υλοποιώντας δράσεις που αναδεικνύουν την κρητική παράδοση, τα τοπικά προϊόντα, την αυθεντική Κρήτη, με σημαντικότερη όλων την ετήσια διεξαγωγή των εκδηλώσεων «Ηράκλειο Μέρες Γαστρονομίας / Heraklion Gastronomy Days», που φέτος θα πραγματοποιηθούν για 4η χρονιά στο Ενετικό Λιμάνι (Προβλήτα Μικρού Κούλε), από την Παρασκευή 23 έως και την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, με διοργανωτή τον Δήμο Ηρακλείου και συνδιοργανωτές τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Ηράκλειο Μ.Α.Ε.», την ΔΕΠΑΝΑΛ και τη ΔΗΚΕΗ, με την στήριξη του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και του συνόλου των φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Τουρισμό και την Γαστρονομία στο Ηράκλειο. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

received 732547687822721 

 

CORFU FOOD AND WINE FESTIVAL

Στην πανέμορφη Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί από 24 έως και 30 Σεπτεμβρίου το 3o Cordu Food and Wine Festival, το οποίο αποτελεί πλέον κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα. Καταρχάς, διότι είναι ένα από τα ελάχιστα που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως διεθνή, λόγω της συμμετοχής εξαιρετικά σημαντικών φορέων και προσωπικοτήτων της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής και δεύτερον, διότι πυλώνας στήριξής του δεν είναι μόνον η πλούσια σε επιρροές τοπική γαστρονομία, αλλά και -κυρίως ίσως- το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο του νησιού, του νησιού των Φαιάκων, που υπηρετεί την τέχνη της φιλοξενίας ήδη από την ομηρική εποχή!  Η Κέρκυρα, λοιπόν, αποτελεί το σταυροδρόμι της Μεσογείου, ένα λιμάνι όπου συναντιούνται οι πολιτισμοί της Δύσης και της Ανατολής, ένα καθρέφτη που αντικατοπτρίζει την ιστορία της Ευρώπης. 

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Κέρκυρας εμπνέεται από τις έννοιες της εξερεύνησης, της ολοκλήρωσης και της συνέχειας και φέτος θα υλοποιήσει ένα ταξίδι στο κέντρο του κόσμου, με ένα ποτήρι κρασί, από την Αρμενία έως την Ισπανία με ενδιάμεσες στάσεις στο Βυζάντιο, στην Ιταλία, στη Σερβία, στην Κρήτη, στην Ήπειρο και στην Μικρά Ασία. H Kέρκυρα καταφύγιο ανθρώπων, ιδεών & πολιτισμών, στις σκοτεινές εποχές που περνά ξανά ο κόσμος μας, τιμά την φιλοξενία και την αλληλεγγύη σηκώνοντας ένα ποτήρι κρασί από το Ερεβάν, την Κωνσταντινούπολη, τη Νάπολη, το Βελιγράδι, το Λας Πάλμας, τα Γιάννενα και τα Χανιά, πίνοντας στην υγεία και την αλληλεγγύη της ανθρωπότητας.

 

received 490753122865111 1

 

PELION GASTRONOMY FESTIVAL

Σε συνέχεια του 2016 ως θεματικού έτους «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» το Αγρόκτημα Καραΐσκου και η Μαγνήτων Κιβωτός διοργανώνουν από το 2019, στην Πορταριά Πηλίου, το Pelion Gastronomy Festival (Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Πηλίου), το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Οκτωβρίου. Όραμα των διοργανωτών αποτελεί η θέσπιση αυτής της γαστρονομικής γιορτής ως ετήσιου θεσμού, με σκοπό να αναδειχθεί η εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακή και αυθεντική Πηλιορείτικη κουζίνα. Με όχημα την αγάπη τους για την φύση, τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομία, οδηγήθηκαν στην δημιουργία μιας ξεχωριστής φάρμας, όπου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει το πρωινό, το brunch, το μεσημεριανό, αλλά και το δείπνο του σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, μέσα στο πράσινο.  

Η «Karaiskos Farm» έλαβε το καλοκαίρι του 2021 την πιστοποίηση από το Υπουργείο Τουρισμού, αποτελώντας πλέον την πρώτη πιστοποιημένη αγροτουριστική επιχείρηση στη Θεσσαλία.

Ο πολιτισμός των γεύσεων στην Μαγνησία είναι ένα κράμα προϊόντων της φύσης, φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινης έμπνευσης. Συνεπώς η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αποτελούν μια αρραγή ενότητα, που θα πρέπει και αναλόγως να αντιμετωπιστεί. Οι γεύσεις στην περιοχή του Βόλου, του Πηλίου, της Μαγνησίας, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι συνυφασμένες με τα βιώματα, την μνήμη και τις στιγμές του κάθε ανθρώπου, αποτελώντας ταυτόχρονα μια τελετουργική διαδικασία. Γύρω από ένα τραπέζι εξελίσσονται όλες οι σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο γάμος και ο θάνατος. 

Φέτος, στο πλαίσιο του 3ου Pelion Gastronomy Festival, προσκεκλημένοι καταξιωμένοι μάγειροι θα δημιουργήσουν και πάλι με τα προϊόντα της «Φάρμας Καραΐσκου», ενώ παράλληλα θα υπάρξουν παρουσιάσεις και ομιλίες ειδικών, βιωματικές γαστρονομικές δραστηριότητες και εργαστήρια, διαγωνισμοί γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, πάντα σε αρμονικό συνδυασμό με πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις. Βασική επιδίωξη παραμένει η συνολική προβολή του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας και όλων των επισιτιστικών επιχειρήσεών της, με απώτερο στόχο την προσέλκυση νέων επισκεπτών, που θα αναδειχθούν σε φίλους και «ζωντανή προβολή» της Μαγνησίας.

 

received 410093837679772

 

Τα δύο Φεστιβάλ που ακολουθούν μπορεί να μην είναι αμιγώς γαστρονομικά, παρουσιάζουν ωστόσο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς φέρνουν σε επαφή τους συμμετέχοντες σε αυτά με όλο το φάσμα της τοπικής ιστορίας και κουλτούρας, στην οποία εμπεριέχεται και η μαγειρική παράδοση.

 

MESSOLONGHI BY LOCALS

Tο Φεστιβάλ των Ντόπιων ή αν προτιμάτε «Messolonghi by Locals», που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, αποτελεί μια από τις δραστηριότητες του Οργανισμού «Messolonghi by Locals» και συμπυκνώνεται σε ένα τετραήμερο πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δράσεων, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, με στόχο πάντα την χαρτογράφηση και ανάδειξη της τοπικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου -της παραμυθένιας νεροπολιτείας της Δυτικής Ελλάδας-, ως προς τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την γαστρονομία, το περιβάλλον, τα επαγγέλματα. 

Εννοείται ότι, πολλές από τις δράσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αναπτύσσονται από το «Messolonghi by Locals» σε όλη την διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα τα εργαστήρια, οι βόλτες με τις «γάϊτες», τις τοπικές βάρκες, στη λιμνοθάλασσα, οι οικοπεριηγήσεις, οι επισκέψεις στα «ιβάρια», δηλαδή τα φυσικά ιχθυοτροφεία, που λειτουργούν ως Συνεταιρισμοί ψαράδων και οι διαδρομές γευσιγνωσίας σε καταστήματα τοπικών προϊόντων με παράλληλη γνωριμία των τοπικών μεθόδων επεξεργασίας προϊόντων, όπως το πάστωμα ή η διαδικασία εξαγωγής του αυγοτάραχου από τον θηλυκό κέφαλο.

Το “Messolonghi by Locals”, ο διοργανωτής του «Φεστιβάλ των Ντόπιων«, είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος «START: Create Cultural Change», έχοντας ως κύριο σκοπό του την ενίσχυση της συλλογικότητας στην τοπική κοινότητα του Μεσολογγίου, μέσω της συμμετοχικής χαρτογράφησης της πόλης με την μορφή πολιτιστικών διαδρομών, αλλά και μέσα από την δημιουργία και προώθηση πολιτιστικών δράσεων. Oι δράσεις του Οργανισμού αφορούν στην μελέτη, ανάδειξη και διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού πλούτου, αλλά και στην δημιουργία προγραμμάτων εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού και οικοτουρισμού. Πρωτεργάτες του εγχειρήματος νέοι άνθρωποι, που αποφάσισαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, παραμένοντας στην πόλη τους και αναπτύσσοντας δράσεις κατά του κλίματος εσωστρέφειας και αδράνειας στην τοπική κοινότητα.

 

received 789898115469879

 

AMORGOS FILM FESTIVAL & YPERIA

Τo 13o Amorgos Tourism Film Festival, η 5η Ακαδημία Κινηματογράφου Αμοργού και το 19ο Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ Πολιτισμού και Τουρισμού συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, τον Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 9 Νοεμβρίου 2022, θα συμμετάσχουν και θα διαγωνιστούν τουριστικές ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ είναι μέλος της CIFFT, της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Τουρισμού, με έδρα την Βιέννη και η εκπροσώπηση στο εξωτερικό της Αμοργού, του νησιού που αποτελεί παράθυρο στο φως του αιγαιοπελαγίτικου γαλάζιου, μέσω του Φεστιβάλ και της CIFFT, συμβάλλει στην παγκόσμια προβολή όχι μόνο του συγκεκριμένου νησιού, αλλά και των Κυκλάδων και γενικότερα της Ελλάδας. 

Η 5η Ακαδημία Κινηματογράφου Αμοργού θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2022, με μαθητές από πολλές χώρες και πολύ σημαντικούς καθηγητές, που θα παρουσιάσουν εργαστήρια, masterclasses και ομιλίες για τον κινηματογράφο. Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε όλα τα σημαντικά σημεία του νησιού, όπως στην γραφική Χώρα, στο ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, στους αρχαίους οικισμούς της Αμοργού, στον Ελληνιστικό Πύργο στην Αρκεσίνη. Θα δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα και συνταγές, θα γευθούν τα διάσημα βότανα της Αμοργού, θα απολαύσουν τοπικούς χορούς και μουσική, ενώ παράλληλα θα έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους, έτσι ώστε οι επισκέψεις αυτές να αποτελέσουν έμπνευση για τους συμμετέχοντες κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες. 

Ο τρόπος αυτός αφορά σε μία ολιστική προσέγγιση της γνωριμίας με την κουλτούρα ενός τόπου, αλλά και τους ανθρώπους, μέσα από την τέχνη σε όλες τις μορφές της. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το 19ο Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ 2022, με θέματα την Γυναίκα, το Περιβάλλον, την Γαστρονομία και την Διατήρηση και Προστασία της Φυσικής & Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Η εκδήλωση έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης και δικτύωσης, συγκεντρώνοντας μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, πολιτικών, κινηματογραφιστών, σκηνοθετών και παραγωγών.

Ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού, αποτελεί έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού, με ιστορία 30 και πλέον ετών και φιλοξενείται στους πολυτελείς χώρους του 5* Αegialis Hotel & Spa. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και άλλες δραστηριότητες, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν, επιλέγοντας απλά τον τρόπο που θα το κάνουν. Πρωτότυπες ιδέες και έργα που σκοπό έχουν να παροτρύνουν το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα και τον ηλικιωμένο, τον καλλιτέχνη και τον απλό άνθρωπο να εκφραστούν. Άλλωστε, δεν είναι η έκφραση κύτταρο της Τέχνης;

received 786475969159275

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This