ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 25, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ και “ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ”

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ και “ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ”

5 Jan, 2022

Συχνά, οι πολέμιοι του Φιλελευθερισμού –αφελώς ή σκοπίμως– παραχαράσσουν την έννοια των ατομικών ελευθεριών (κεντρικό άξονα της θεωρίας του), ταυτίζοντάς την αυθαίρετα με την κοινωνική ανισότητα, και του χρεώνουν έλλειψη ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα.

Αρνούνται να καταλάβουν ότι ο Φιλελευθερισμός απλώς παρέχει στους πολίτες το δικαίωμα να ορίζουν οι ίδιοι τη ζωή τους, σύμφωνα με τις ατομικές τους δυνατότητες, κινούμενοι βεβαίως μέσα στο νομικό πλαίσιο του κράτους, το οποίο αρκείται να επιτηρεί και να διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα της δραστηριότητάς τους.

Αγνοώντας ή περιφρονώντας την ανθρώπινη φύση, που βασίζεται στη διαφορετικότητα, θέλουν να υποτάξουν τη διακριτή προσωπικότητα του κάθε ατόμου σε ένα αφομοιωτικό σύνολο ισοπεδωμένων συνειδήσεων, που άλλοτε θα μένει ακίνητο σαν τέλμα, και άλλοτε θα εφορμά σαν σύννεφο τυφώνα.

Και τους ερωτώ: Πόσες πιθανότητες έχουν ένας λευκός κι ένας μαύρος να γίνουν ομοιόχρωμοι, ένας έξυπνος κι ένας ηλίθιος να συνεννοηθούν, ένας νάνος κι ένας γίγαντας να κάνουν την ίδια καριέρα στο Μπάσκετ;

Βλέπουμε τους δρομείς να ξεκινούν την ίδια στιγμή από την ίδια αφετηρία, αλλά να καταλήγουν στο τέρμα με διαφορετικό χρόνο, τους μαθητές μιας τάξης να παρακολουθούν την ίδια διδασκαλία, αλλά να έχουν διαφορετικές επιδόσεις…

Τα παραδείγματα της ανθρώπινης «ποικιλίας» είναι πάμπολλα –διαφορετική σωματική διάπλαση, διαφορετικό χρώμα, διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικά προτερήματα, διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετικό DNA. Όμως, τα μέλη μιας κοινωνίας μπορούν και συνυπάρχουν αρμονικά στο ίδιο περιβάλλον, αφού η ανομοιότητά τους εκφράζεται με τις ιδιαίτερες ικανότητές τους, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Διότι ο διαφορετικός δεν ταυτίζεται με τον άνισο, δηλαδή δεν είναι κατ’ ανάγκην ανώτερος ή κατώτερος των υπολοίπων, αλλά αυτός που εκδηλώνεται με άλλον τρόπο ή σε άλλο χώρο δράσης. Ένας καθηγητής Γεωπονίας σαφώς και υπερέχει σε θεωρητικές γνώσεις από έναν αγράμματο αγρότη, αλλά χωρίς τον αγρότη Γεωργία δεν υπάρχει. Ένας μηχανικός μπορεί να φτιάξει το πιο γρήγορο αυτοκίνητο, αλλά ο οδηγός του οχήματος είναι αυτός που θα αναδείξει την ταχύτητά του.

Η εξομοίωση των πολιτών, και μάλιστα με «προκρούστεια» μέθοδο, αποτελεί ουτοπία, καθώς αντίκειται στην ανθρώπινη υπόσταση, και καθιστά γραφικό (στην καλύτερη περίπτωση) τον προσανατολισμό κάποιων ιδεολογιών σ’ αυτόν τον στόχο. Εξάλλου, όπου δοκιμάστηκε αυτό το “όραμα”, απέτυχε οικτρά, με εκατομμύρια θύματα στο βωμό αυτής της λανθασμένης εμμονής.

Το ζητούμενο σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν είναι να εξαναγκαστούν οι πολίτες της σε ισότητα, με το ψαλίδισμα της όποιας υπεροχής τους, αλλά να εξασφαλιστούν για όλους ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες (ισονομία), τις οποίες ο κάθε πολίτης θα αναπτύξει ανάλογα με τις δεξιότητές του. Αντί να κοπούν τα πόδια των ψηλών (για να νιώθουν άνετα οι κοντοί), να μεγαλώσει τεχνητά το ανάστημα των κοντών, ώστε να έχουν το ίδιο οπτικό πεδίο με τους ψηλούς.

Η δίκαιη κατανομή υποχρεώσεων και απολαβών διαμορφώνει τις ιδανικές συνθήκες για μια αρμονική συμβίωση, η οποία επιτρέπει στον καθένα να αναπτύξει ελεύθερα την ιδιαιτερότητά του ως συνιστώσα μιας κοινόκτητης ευτυχίας. Διότι σε έναν χώρο συλλογικό, όπως η κοινωνία, κάθε ατομική προσπάθεια, για να πετύχει, χρειάζεται την ανοχή ή τη συμμετοχή των συμπολιτών-συνεργατών (βλέπε περιπτώσεις εργοδότη – εργαζομένων, στρατηγού – στρατιωτών κ.λπ.)

Επομένως, αντί να παρεμποδίζουμε κακεντρεχώς την πρόοδο των ικανών, τρέφοντας τη μισαλλοδοξία μας, πρέπει να ενθαρρύνουμε την προσπάθειά τους, όντας σίγουροι ότι η εξέλιξή τους θα αναβαθμίσει και τα δικά μας δεδομένα, αφού, ως γνωστόν, «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Περισσότεροι από 170.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από πράκτορες της Συνοριοφυλακής κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το ημερολογιακό έτος κοντά σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

33 Ιστορίες για το 1821

33 Ιστορίες για το 1821

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με τη συμμετοχή από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο.