ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

October 4, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Όταν γράφεις

Όταν γράφεις, καταθέτεις την καρδιά σου

11 Mar, 2022

Με αφορμή την δημιουργία της πλατφόρμας – βιβλιοπωλείο εκδόσεως και διάθεσης βιβλίων για Έλληνες συγγραφείς, που δημιούργησε τον Φεβρουάριο η εταιρεία Businessrise, και βλέποντας και το φινάλε του Panorama International Literature Festival 2022, στο οποίο έλαβα μέρος, άρχισα να αισθάνομαι ότι φυσάει ένας άνεμος, επιτέλους.

Όχι άνεμος δημιουργίας μόνο – άνεμος κίνησης, δράσης. Γιατί η δημιουργία είναι μερικές φορές μια κατάσταση που απαιτεί ημίφως, ησυχία, και αργούς ρυθμούς. Η έμπνευση είναι παράξενη, απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες. Έχω γράψει τα περισσότερα έργα μου μέσα σε φασαρία και υπό πίεση. Άλλες φορές πάλι με αποσπά ακόμη και το πέταγμα ενός πουλιού. Η έμπνευση είναι παράξενη.  

Επομένως δεν μιλώ για την ώρα της δημιουργίας, όταν λέω ότι αισθάνθηκα να κινείται επιτέλους ο άνεμος. Όταν έχει βρει την θέση του μέσα στις λέξεις, το έργο σου, τότε απαιτείται δράση. Κίνηση. Αυτό είναι που χρειάζεται τότε. Μια άλλη μορφή δημιουργίας.

Και αυτό το αισθάνθηκα τελευταία.

Ήταν αξιοθαύμαστο το πόσο μεγάλος αριθμός συγγραφέων από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν σε αυτό το διεθνές (διαδικτυακό λόγω των περιστάσεων) φεστιβάλ συγγραφέων, το Panorama International Literature Festival. Πολλοί Έλληνες επίσης. Και αυτό είναι παρήγορο.

Δεν πίστευα ούτως ή άλλως ότι οι Έλληνες σταμάτησαν ποτέ να σκέφτονται ή να εκφράζονται. Τώρα, τους είδα. Γνωρίσαμε ο ένας την παρουσία του άλλου. Έχει μεγάλη σημασία αυτό.

Και είναι, δυστυχώς, άσχημο να γνωρίζεις τα εμπόδια της «γραφειοκρατίας» (για να το θέσω ευγενικά) που στέκονται μπροστά σε έναν άνθρωπο που θέλει να μοιραστεί το έργο του με τον κόσμο.

Το “να το θέσω ευγενικά” σημαίνει φυσικά ότι δεν πρόκειται για γραφειοκρατία.

Πρόκειται για άποψη. Για αντίληψη.

Ο κόσμος της έκδοσης του βιβλίου δεν στηρίζει τον συγγραφέα, δυστυχώς αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Βέβαια δεν στηρίζει και τον μεταφραστή και πάει λέγοντας.

Γι’ αυτό και αισθάνθηκα την ανάγκη να πω δυο κουβέντες για την πλατφόρμα «Βιβλιοπαρουσιάσεις» (https://biblioparousiaseis.greekradiofl.com/) στην οποία εμπιστεύτηκα τα βιβλία μου, γιατί είδα ότι έχει έγνοια για τους νέους Έλληνες συγγραφείς.

 

Θυμάμαι που, παλιά, όταν ήμουν μικρή, ρωτούσα τους γονείς μου τις Κυριακές, όταν βλέπαμε τις ελληνικές ταινίες στην τηλεόραση: “γιατί αυτό τον ηθοποιό δεν τον είδαμε ποτέ νέο”;… Σπουδαίοι ηθοποιοί, αλλά ήταν σαν να τους είδαμε ξαφνικά πενηντάρηδες. Γιατί στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο πλέγμα πεποιθήσεων, που δεν σου επιτρέπει να εκφράζεσαι.

“Όταν γράφεις, θα πρέπει να σε λένε Τάδε, αλλιώς δεν σε εκδίδω” (το έχω ακούσει αυτό). “Όταν γράφεις, δεν κάνεις και κάτι σπουδαίο, όλοι γράφουν”… “Όταν γράφεις, γιατί να με νοιάζει, έχουμε ήδη αρκετούς που γράφουν” (το έχω ακούσει και αυτό).

 

Αλλά, “όταν γράφεις”, γράφεις γιατί καταθέτεις την καρδιά σου. Και δεν υπάρχει καμμιά εμπορική ονομασία που να μπορέσει να σου πει “γιατί το έκανες αυτό”;

 

Πάλι πριν χρόνια, σε συζήτηση με τον τότε διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης, άκουσα το καταπληκτικό “μετά τον Καμπανέλη δεν υπάρχουν Έλληνες συγγραφείς”. Και κούνησα το κεφάλι μου ρίχνοντας ματιές στο βιβλίο που του είχα πάει να διαβάσει ενάμιση χρόνο πριν και το είχε βάλει κάτω από το κομπιούτερ του για να πιτσικάρει… δεν το είχε διαβάσει ποτέ.

 

Αυτές οι πεποιθήσεις  μας κούρασαν. Γίναμε μια γενιά μίζερων ανθρώπων με τέτοιες πεποιθήσεις.

Καλό είναι λοιπόν να φυσάει ένας αέρας και να τα πάρει όλα αυτά που κάθονται και δημιουργούν βρώμικη σκόνη. Καλό είναι να περνάμε στην δράση.

 

Στην πλατφόρμα https://biblioparousiaseis.greekradiofl.com/ έχω εμπιστευτεί αρκετά βιβλία μου, γιατί αδημονούσαν να συναντήσουν τους φίλους τους, τους αναγνώστες.

Θα χαρώ να ακούσω απόψεις, να τα συζητήσουμε (είναι άλλα στα αγγλικά, και άλλα στα ελληνικά). Και πιστέψτε με, αυτό το άρθρο δεν είναι διαφήμιση. Είναι μπούχτισμα, αλλά μετά γίνεται ανάσα…

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This