EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
1821

1821 :Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας, γιατί αγαπάμε την ειρήνη

12 Oct, 2021

1821 

 

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ήταν το έναυσμα ή αν θέλετε η πρόκληση για είκοσι επτά σύγχρονους συγγραφείς να ζωντανέψουν το ιστορικό παρελθόν μας.

Θέλοντας να τιμήσουν και να ρίξουν φως σε διάφορα γεγονότα και σε ήρωες της επανάστασης δημιουργήθηκε το ομότιτλο βιβλίο: 1821.
Πρόθεση των συμμετεχόντων συγγραφέων δεν ήταν να αναμετρηθούνε με το ιστορικό ένδοξο παρελθόν μας, αλλά ακολουθώντας τον κανόνα της ιστορίας, να καταθέσουν μέσα από την λογοτεχνία έναν φόρο τιμής στη μνήμη εκείνων των ηρώων που έταξαν -με όποιο κόστος- τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία.

Η χώρα μας στην πορεία των αιώνων από την, αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχει να επιδείξει ένα πλούσιο παρελθόν.

Δύο όμως σημαντικά έπη προέχουν ως οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία του έθνους και του ιστορικού της υπόβαθρου που δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Πρώτο έπος: Ο τρωικός πόλεμος που υμνήθηκε και θα υμνείται όσο υπάρχει άνθρωπος στη γη.

Δεύτερο έπος: Η Επανάσταση του 1821. Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων με ένοπλη εξέγερση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.

Τα ξένα συμφέροντα κράτησαν την Ελλάδα σκλαβωμένη επί 400 χρόνια. Δεν ήθελαν την Ελλάδα αυτόνομο κράτος και οι Εγγλέζοι εφάρμοσαν το σύστημα διαίρει και βασίλευε μόλις είδαν την αντίδραση των Ελλήνων με τις απανωτές νίκες τον πρώτο χρόνο της εξέγερσης.

Αμέσως δημιούργησαν το κόμμα των αρχόντων αποτελούμενο από τους κοτζαμπάσηδες και τους Κουντουριώτηδες, εναντίον των οπλαρχηγών που σήκωσαν στους ώμους τους την επανάσταση. Μπότσαρης. Νικηταράς. Κανάρης. Καραϊσκάκης, Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος και πολλοί άλλοι.

Η μοίρα βαριά για τους οπλαρχηγούς. Φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη. Δολοφόνησαν τον Ανδρούτσο και τον Καραϊσκάκη.

Είκοσι επτά συγγραφείς, με σεβασμό στην ιστορία απέδωσαν -ξεχωριστά ο καθένας με τη δική του ματιά- ένα σημαντικό γεγονός αναδεικνύοντας παράλληλα τη δράση γνωστών ή αφανών, σπουδαίων ηρώων από την παλιγγενεσία.

Η παρούσα ανθολογία είναι μια προσπάθεια να αναθερμανθεί η μνήμη και να κατατεθεί αυτό το συλλογικό βιβλίο ως φόρος τιμής στους άξιους αγωνιστές του 1821.

Μέσα από τα διηγήματα θα φανούν κάποιες άγνωστες πλευρές των ανθρώπων που πολέμησαν ηρωικά θυσιάζοντας τη ζωή τους και τις οικογένειές τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Θα φανεί ένα πλήθος ανώνυμων ηρώων που πρωταγωνίστησαν σε σημαντικές στιγμές αυτού του Αγώνα και, με την καθοδήγηση των έμπειρων οπλαρχηγών Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Νικηταρά, Παπαφλέσσα, Ανδρούτσου και άλλων ακόμη, που κατάφεραν να δώσουν απαράμιλλα μαθήματα ανδρείας για τις επόμενες γενιές. Ένα βιβλίο που επαναφέρει το συναισθηματικό και ηρωικό στοιχείο του αγώνα για την ελευθερία.

27 διηγήματα από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς με θεματική από την ιστορία της Ελλάδας που σέρνει πίσω της μια σκλαβιά 400 χρόνων.

Δεν υπάρχουν λόγια άξια να εκφραστεί κάποιος για το θαύμα του 1821, από έναν λαό αποδυναμωμένο, ρακένδυτο, εξαθλιωμένο, καταδικασμένο επί 400 χρόνια, που δέχτηκε την σκλαβιά, να καταφέρει με παθιασμένους οπλαρχηγούς για λευτεριά και ομάδες ψυχωμένες· κι όχι με συγκροτημένο στρατό, να αποτινάξει τον τούρκικο ζυγό και να αποδείξει στην ανθρωπότητα, πως πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε ρεαλιστική αποτίμηση, ότι την ψυχή του Έλληνα, κανένας στρατός, όσο καλά οργανωμένος κι αν είναι, δεν μπορεί να την νικήσει.

Η συγγραφή αυτών των διηγημάτων, εκτός από φόρος τιμής στη μνήμη γνωστών και αφανών ηρώων που έδωσαν το αίμα τους για την λευτεριά, θα μπορούσε να είναι ένα σωτήριο μήνυμα:
«Ο λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει»

 

Τίτλος: 1821. Μέσα από τη ματιά σύγχρονων συγγραφέων
Συγγραφείς: Έρικα Αθανασίου, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Δημήτρης Βλαχοπάνος, Γιώργος Ι. Βοϊκλής, Πέτρος Γκάτζιας, Παναγιώτης Γούτας, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Νιόβη Ιωάννου, Νίκος Κατσαλίδας, Κατερίνα Καριζώνη, Κώστας Κρεμμύδας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Πολύνα Μπανά, Στέφανος Μίλεσης, Θεόδωρος Μπενάκης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Αντωνία Παυλάκου, Μίτση Πικραμένου, Γιώργος Πύργαρης, Δήμητρα Πυργελή, Λιάνα Σακελλίου, Απόστολος Σπυράκης, Γιώργος Σταφυλάς, Κώστας Στοφόρος, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης.
Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης Φιλολογική επιμέλεια: Αντωνία Παυλάκου

1821
Μέσα από τη ματιά σύγχρονων συγγραφέων
Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία!!
και ON LINE : https://24grammata.com/product/2905/
καθώς και τηλεφωνικά στο 210 612 70 74 / αντικαταβολή
ΔΩΡΕΑΝ έξοδα αποστολής και αντικαταβολής σε όλη την επικράτεια (ανεξάρτητα από το ποσό παραγγελίας)

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This