EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Για σένα που έφυγες νωρίς

Άποψη για το μυθιστόρημα της Ιωάννας Λαζάρου «Για σένα που έφυγες νωρίς» γράφει η ποιήτρια Νιόβη Ιωάννου

20 Apr, 2023

Το βιβλίο της Ιωάννας Λαζάρου «Για σένα που έφυγες νωρίς»,  αναφέρεται σε αληθινή ιστορία, η οποία διαδραματίζεται με φόντο τα πολύ δύσκολα χρόνια που καθόρισαν και σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία. Οι ήρωες του βιβλίου, σα να δραπέτευσαν από έναν εφιάλτη, απόλυτα συντονισμένοι με την εποχή τους και τις ιδεολογίες που ενθάρρυναν  συγκεκριμένες συμπεριφορές, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα, προκαλώντας ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα. Η γραφή είναι απλή, κατανοητή με δυνατές περιγραφές που σε μεταφέρουν αριστοτεχνικά στον τόπο και το χρόνο που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Οι εικόνες πολλές φορές σοκάρουν με την αλήθεια τους, ενώ ο ρεαλισμός συνδέεται άρρηκτα με το συναίσθημα δημιουργώντας  στον αναγνώστη την αίσθηση πως συμμετέχει ενεργά στην ιστορία.

Η Ελένη, η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος αναγκάζεται ν’ αποδεχτεί τη μοίρα που της επιφύλαξε ο γάμος της με τον Πέτρο, υποτασσόμενη στον άντρα αφέντη και τις διεστραμμένες ορέξεις του. Εκείνος κακοποιεί το σώμα και την ψυχή της χωρίς έλεος μπροστά στα μάτια της έντρομης κόρης τους, της μικρής Αννούλας. Σε μια κοινωνία που αποδέχεται ως κάτι φυσιολογικό τη βία απέναντι στη γυναίκα, η Ελένη δεν φαίνεται να έχει καμία ελπίδα να δικαιωθεί. Ο θάνατος επέρχεται σαν φυσική συνέπεια, κλείνοντας την αυλαία του δράματος. Ο πα-τέρας- αφέντης συνεχίζει τη ζωή του χωρίς ιδιαίτερες αναστολές όχι όμως και το μικρό κορίτσι που κουβαλά το βαθύ τραύμα της πιο σημαντικής απώλειας.

Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Λαζάρου «Για σένα που έφυγες νωρίς», είναι ένα μυθιστόρημα με διαχρονική αξία, ιδιαίτερα επίκαιρο στην σημερινή πραγματικότητα που τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών πληθαίνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια.  Ένα μυθιστόρημα γροθιά στο στομάχι  που φέρει τον σκεπτόμενο αναγνώστη προ των ευθυνών του για όσα ενδεχομένως επέλεξε να καλύψει με τη σιωπή.

 Τα κατάλοιπα των ανδροκρατούμενων κοινωνιών φαίνεται πως παραμένουν ισχυρά ακόμα και σήμερα που η γυναίκα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας. Γυναίκες κακοποιούνται σωματικά, λεκτικά, ψυχολογικά, κάθε μέρα. Ευθύνονται επειδή προκάλεσαν, επειδή δεν μίλησαν όταν έπρεπε, ευθύνονται επειδή τελικά βρήκαν τη δύναμη ν’ αντιδράσουν στους εξευτελισμούς και την απάνθρωπη συμπεριφορά. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως τις περισσότερες φορές είναι κι οι ίδιες πεπεισμένες γι αυτό.

Η συγγραφέας Ιωάννα Λαζάρου με το μυθιστόρημα της δικαιώνει όλες τις γυναίκες που έφυγαν νωρίς, τις γυναίκες-μητέρες με την ευγενική ψυχή και το παράπονο στο βλέμμα. Τι κι αν δεν πρόλαβαν να μιλήσουν. Μέσα από την ψυχή το φως βρίσκει πάντα το δρόμο του.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This