ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 18, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Έγγυς Ανατολή: Δυσκολεύει η ιδέα των δύο κρατών

13 Aug, 2021

Η νέα κλιμάκωση η οποία υπήρξε στην Έγγυς Ανατολή, απομακρύνει όλο και περισσότερο την λύση των 2 κρατών για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Μια ιστορική αναδρομή της κόντρας αυτής παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο άρθρο.

Η Βασιλική Βρετανική Επιτροπή, ήταν αυτή που έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον διαχωρισμό της Παλαιστίνης σε εβραϊκό και αραβικό κράτος. Αυτό το πρότεινε για πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου του 1937. Η επιτροπή αυτή ύστερα από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε, κατέληξε στο γεγονός ότι υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των 2 αυτών ομάδων. Έτσι, ο διαχωρισμός τους σε 2 κράτη ήταν μονόδρομος, ώστε να μπορέσουν να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Αυτό το σχέδιο αποτέλεσε το προσχέδιο, όλων των προσπαθειών για την αποφυγή των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Η προσπαθεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έκανε μια πρώτη απόπειρα να λύσει αυτό το ζήτημα το 1947, ωστόσο αυτό απέτυχε λόγω της αντίστασης που υπήρξε από τα αραβικά κράτη.

Στον πόλεμο που πραγματοποιήθηκε το έτος 1948, στόχος και των 2 πλευρών ήταν η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού εδαφικού χώρου. Ύστερα, στον πόλεμο του 1967 το Ισραήλ κατέλαβε Δυτική Όχθη και Ιερουσαλήμ, κάνοντας ακόμα πιο μακρινή την ιδέα των 2 κρατών.

Το σχέδιο αυτό ωστόσο επέστρεψε στο προσκήνιο, κατά το έτος 1980, όπου η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έκανε λόγο για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για τους Παλαιστίνιους και την λύση των 2 κρατών. Αυτό έκανε να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περισσότερο από 2 δεκαετίες και εν τέλει επικύρωσε το έτος 2002 το δικαίωμα των Παλαιστινίων.

Επίσης το έτος 2003 υιοθετήθηκε η Συμφωνία της Γενεύης, από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Η συμφωνία αυτή βασίστηκε στο γεγονός ότι η Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης είχε αναγνωρίσει το Ισραήλ το έτος 1988, κάτι το οποίο είχε κάνει ωστόσο σιωπηρά.

Το σχέδιο αυτό έγινε αποδεκτό και από την Χαμάς, από πολλούς ηγέτες, ωστόσο κάποιοι άλλοι έθεσαν την ανάγκη πραγματοποίησης ενός δημοφηφίσματος για τους παλαιστίνιους, ώστε να αποδεκτεί το σύνολο των Παλαιστίνιων την θέση αυτή.

Κοντά στο έτος 2000 Ισραήλ και Παλαιστίνη βρέθηκαν κοντά στο να έχουν συμφωνία για την λύση 2 ανεξάρτητων κρατών. Παρόλα αυτά οι Παλαιστίνιοι άλλαξαν στάση, καθώς η επέκταση των εβραϊκών εποικισμών ήταν συνεχιζόμενη. Ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 50% των Παλαιστινίων τάχθηκε κατά της λύσης των 2 κρατών κατά το έτος 2014, κάτι το οποίο δεν άλλαξε καθώς τα χρόνια περνούσαν.

Όσον αφορά την πλευρά του Ισραήλ, η έγκριση του σχεδίου δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, κάτι που οφειλόταν στην Παλαιστινιακή τρομοκρατία. Το 2015 το ποσοστό των Ισραηλινών που συμφωνούσε στη λύση των 2 κρατών ήταν μικρότερο από 50%. Ωστόσο, μεγάλο είναι το ποσοστό των Ισραηλινών, το οποίο τάσσεται ενάντιο και στην λύση ενός κράτους, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλοιώσει την εβραϊκή ταυτότητα την οποία έχει το Ισραήλ.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Περισσότεροι από 200.000 πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Δευτέρας μετά από μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα που σάρωσε την περιοχή, προκαλώντας πολλούς ανεμοστρόβιλους στη Φλόριντα.

Η Ελληνική Αστυνομία προσέφερε είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, σε Ιδρύματα – Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς

Η Ελληνική Αστυνομία προσέφερε είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, σε Ιδρύματα – Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς

Με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, πραγματοποιήθηκε πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, (τρόφιμα, φάρμακα, είδη ρουχισμού, κ.α.), από το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Σώματος.

Των Αιώνων τα Φαντάσματα

Των Αιώνων τα Φαντάσματα

Αιώνες και ατέλειωτα της γης τα παρακάλια

στην άκρη της παλιάς ευχής κρεμιέσαι και λυγάς,

με ένα πικρό χαμόγελο στης πλάνης τα ακρογιάλια

και από της μάνας την ευχή βαθιά μοιρολογάς.