EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ένας άλλος κόσμος

Ένας άλλος κόσμος

6 Feb, 2023

Όλοι εμείς που γεννηθήκαμε σ’ αυτά τα δύσκολα αλλά και ηρωικά χρόνια. Πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος. Έχουμε την εντύπωση ότι δεν ζούμε πια.. Ή ότι ζούμε σε έναν άλλο κόσμο..

Όχι μόνον εμείς αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό από νεότερες γενιές, πιστοί σε κάποιες ιδέες. Ή, τουλάχιστον, προβάλλοντας κάποια ιδανικά.. Παλεύοντας, όσο μπορούμε, για έναν καλύτερο κόσμο.. Όσο κι αν μέσα μας κυριαρχεί η ματαιότητα.. Όσο κι αν αναρωτιόμαστε, αν αξίζει να ζούμε σε ένα χαλασμένο κόσμο που προβάλει, στο όνομα, τάχα, του ρεαλισμού, το κάθε είδος μηδενισμού…Σε όλους τους τομείς της ζωής.. Πολιτικής, Πνευματικής, Κοινωνικής, Οικονομικής..

Ένας άλλος κόσμος που το “παίζει ” ανεξάρτητος.. Και δεν καταλαβαίνει ότι ανεξάρτητος ναι, χωρίς γνώμη όμως όχι. Μπερδεύοντας την ανεξαρτησία με την απραξία.. Μιλώντας μια άλλη γλώσσα.. Το κακό είναι ότι και αυτός ο άλλος κόσμος πιστεύει ότι εμείς μιλάμε μια νεκρή γλώσσα. Και ενώ συμμετέχει στα έργα της εξουσίας, ταυτόχρονα, καταγγέλλει την εξουσία. Αγνοώντας ότι συμμετοχή σημαίνει συνενοχή.
Πότε θα καταλάβει, και ο τελευταίος απλός Πολίτης, ότι ακόμη και η ουδετερότητα νομιμοποιεί τον ένοχο; Όταν κάποια, μεγάλα ονόματα, όπως ο Γκύντερ Γκρας, ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Ουμπέρτο Έκο, αποφάσισαν, έτσι αυθόρμητα, σε κάποιες ανάλογες στιγμές, να μην αναλάβουν κρατικά αξιώματα. Λέγοντας ότι εμείς που υπηρετούμε την Αλήθεια της Τέχνης και της Επιστήμης, δεν γίνεται να υπηρετήσουμε τη σκοπιμότητα της Πολιτικής.
Κι όταν, τα τελευταία χρόνια, οι ίδιοι διανοητές, μαζί με πολλούς άλλους συγγραφείς, επιστήμονες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, σε όλο τον κόσμο, αποφάσισαν να μη συμμετέχουν ακόμη και σε σοβαρές τηλεοπτικές εκπομπές, για να μη νομιμοποιούν το υπόλοιπο κακό τηλεοπτικό πρόγραμμα, πολλοί δικοί μας, έπεσαν από τα σύννεφα.. Ίσως γιατί αυτοί έχουν ήδη γίνει διάσημοι “τηλεμαιντανοί”.

Τα τελευταία, όμως, δέκα χρόνια, φοβόμαστε ότι στον τόπο μας γίνεται κάτι χειρότερο.. Ιδιαίτερα στο χώρο του Πολιτισμού. Κάποιοι σοβαροί και σημαντικοί επώνυμοι, συνειδητά ή επιπόλαια, συμμετέχουν σε οποιοδήποτε έργο, χωρίς να νοιάζονται για το είδος των έργων αυτών.

Η άλλη, πιο επικίνδυνη περίπτωση συμμετοχής-συνενοχής, είναι οι θέσεις των συμβούλων. Σοβαροί και καταξιωμένοι πνευματικοί άνθρωποι, διορίζονται, με το αζημίωτο βέβαια, σύμβουλοι, επιτροπών και γαλαντόμων επιχειρηματιών, άνευ όρων. Γνωρίζοντας ότι δεν θα κάνουν τίποτε περισσότερο από το να εγκρίνουν και να υπογράφουν προεπιλεγμένες και προαποφασισμένες προτάσεις.

Ακόμη και στην τελευταία και προκλητικά απαράδεκτη απόφαση υποβάθμισης των θεατρικών σπουδών, σιωπούν. Ίσως γιατί, μερικοί, προτιμούν να ασχολούνται με τα προβλήματα του θανάτου και όχι της ζωής..!!

Ένας σημαντικός διανοούμενος, μάλιστα, είχε το θάρρος να δηλώσει δημόσια ότι η πενιχρή πανεπιστημιακή αμοιβή του, τον ανάγκασε, για να επιβιώσει, να γίνει ο “Γκουρού” ενός παντοδύναμου οικονομικού παράγοντα.

Ευτυχώς ότι ο κόσμος μπορεί στην αρχή να ξεγελιέται, στο τέλος όμως εκδικείται. Ακόμη και την απάτη της διαβόητης “παγκοσμιοποίησης”, σιγά-σιγά, τη συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι απλοί, αποφασισμένοι πολίτες, σε όλο τον κόσμο.

Το 1972, στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, ο διάσημος Γερμανός Συγγραφέας Γκύντερ Γκρας, προσκαλεσμένος της Ε.Μ.Ε.Π, , στο κατάμεστο Θέατρο ΑΛΦΑ, σε μια δίωρη ομιλία του, μας μίλησε και μας ξεσήκωσε. Μη “συνηθίσετε” τη δικτατορία, μας είπε. Μην πείτε όλα τέλειωσαν..

Αυτό ακριβώς που λέει ένας ήρωας, στο θεατρικό του έργο ” Η Πρόβα”. ” Το χειρότερο που μπορούμε να πάθουμε, είναι να “συνηθίσουμε”, οι νέες γενιές ιδιαίτερα, ότι όλα τέλειωσαν, όλα σάπισαν, όλα πουλιούνται κι αγοράζονται.
Ε λοιπόν, ΟΧΙ.. Εγώ, αυτό δεν πρόκειται να το “συνηθίσω”. Κι όσο εξαρτάται από μένα, θα κάνω ότι μπορώ να μην το “συνηθίσουν” και πολλοί άλλοι.. Ε λοιπόν, όχι, κύριοι. Εγώ τουλάχιστον ΟΧΙ.. ΟΧΙ..”

 

photo josephredfield / https://pixabay.com/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ετερόλεκτον

Ετερόλεκτον

Γύρω από τεράστιους θάμνους το δίχως άλλο
θα πρέπει να δούμε την αλήθεια απόψε,
κοντά στη συντροφιά αγγέλων
που θα πρέπει να παρακαλέσουμε
να κοιμηθούν κοντά μας
μιας και τον ύπνο αυτό τον τελευταίο
που κάνουμε, πολύ τον φοβόμαστε.

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This