ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 4, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
το επίπεδο της Ελλάδας

Ένα ακόμα βήμα για το επίπεδο της Ελλάδας (…προς τα εμπρός, ή προς τα πίσω όμως;)

22 Dec, 2022

Στην Ελλάδα είχε μείνει ένα πράγμα, το οποίο δεν ετίθετο προς διαπραγμάτευση: η διανόηση. Διότι ο Έλληνας σκέφτεται, και αυτό αποδεικνύεται ότι είναι πολύ σημαντικό, όταν ο Έλληνας φύγει από την Ελλάδα. Τότε, δικαιώνεται. Γιατί εντός της πατρίδας του, το να δικαιωθεί ο σκεπτόμενος άνθρωπος δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση. Όταν όμως φύγει από την Ελλάδα, είναι μεγάλη η πιθανότητα να συναντήσει μηχανισμούς οι οποίοι θα επεξεργαστούν την σκέψη του, εφ’ όσον προσφέρει κάτι συλλογικά, και τότε θα την δει να υλοποιείται κατά πάσα πιθανότητα. Γι’ αυτό και ακούμε τόσο συχνά επικεφαλής ερευνητικών ομάδων στον ιατρικό π.χ. τομέα να είναι Έλληνες.

Δεν συμβαίνει αυτό γιατί “είμαστε ανώτεροι”, αλλά γιατί η διανόηση συνάντησε την δράση. Έξω από την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα δράση με στόχο το συλλογικό καλό, δεν νοείται. Και δεν νοείται, εκ των πραγμάτων, από τα πράγματα που βλέπουμε να γίνονται καθημερινά – όχι γιατί παραπονιόμαστε άδικα. Διότι, όταν ως “δράση” εννοούμε το “καιρό έχουμε να κάνουμε κάτι για να ακουστεί το υπουργείο μας, ας κάνουμε κάτι, ό,τι νά’ναι”, τότε κάτι μάλλον δεν έχει γίνει ορθά αντιληπτό.

Και ο πικρός αυτός πρόλογος, έρχεται για να υποκλιθούμε μπροστά στην νέα απόφαση που πήρε το υπουργείο παιδείας (με μικρό “π”) της Ελλάδας, λίγο πριν την πρωτοχρονιά -λες και κάτι μας πίεζε χρονικά να το κάνουμε αυτό: Να εξισώσει τα πτυχία των Δραματικών σχολών, με αυτά του λυκείου. Να γίνει ίσο με απολυτήριο λυκείου δηλαδή, το πτυχίο του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης κ.λπ.

Μαζί με εμένα, υποκλίνεται σύσσωμος ο καλλιτεχνικός χώρος και δίπλα μου βλέπω να υποκλίνονται ο Μάνος Κατράκης, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Βάσος Ανδρονίδης, ο Γιώργος Αρμένης, ο Γιάννης Βόγλης, ο Γιάννης Φέρτης, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Ηλίας Ζερβός, η Κατίνα Παξινού, η Αντιγόνη Βαλάκου, η Αλέκα Κατσέλη, η Εύα Κοταμανίδου, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η Δέσπω Διαμαντίδου, η Λήδα Πρωτοψάλτη, η Ασπασία Παπαθανασίου… πολλοί. Πιο πίσω υποκλίνονται όλοι όσοι αποδείχτηκαν απόφοιτοι λυκείου, καταθέτοντας έργο, ψυχή, σώμα και πνεύμα, στα ελληνικά Θέατρα. Εκεί απ’ όπου ο θεατής βγαίνει σκεπτόμενος (περί “λειτουργήματος” μιλούμε τώρα, κυρία υπουργέ).

Και αν το υπουργείο παιδείας δεν μπορεί να κοστολογήσει σε αριθμούς, σε χρόνια, (το “σε αξία πνευματική” δεν το αναφέρω κάν) τί σημαίνει να διδάσκεις από Σκηνής, περιμέναμε ενδεχομένως από ένα άλλο, διπλανό υπουργείο, να γυρίσει και να διαφωνήσει. Αλλά ελάβαμε σιωπή. Δεν θα πω ότι ελάβαμε αδιαφορία, γιατί είναι γιορτινές ημέρες.

Για ένα πράγμα μόνο προσευχόμαστε όλοι όσοι βγάλαμε ένα λύκειο: να γίνει πραγματικά το Λύκειο στην Ελλάδα τόσο σημαντικό, αποτελεσματικό και ουσιώδες, κάποια στιγμή, που να μπορεί ένας απόφοιτός του να πει μια μέρα: “είδες τον Κατράκη; σε αυτό το θρανίο καθόταν”!… Κρίμα κύριοι υπουργοί πρωτοχρονιάτικα.

Κατά τα άλλα, Έλληνες, ας έχουμε μια καλή χρονιά επιτέλους, κάποτε. Έως τότε, σε μια χώρα με πτυχιούχους να εργάζονται σε άσχετες με το επάγγελμά τους δουλειές, μη μπορώντας να αξιοποιήσουμε τα χρήσιμα ακόμα, ας παρατηρούμε το να μην βελτιώνονται οι δομές, απλά να “αλλάζουν λίγο, έτσι …”.

 

 

photo https://catisart.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This