EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Αγάπη,η γενέτειρα δύναμη

Αγάπη, η γενέτειρα δύναμη

12 Feb, 2024

Αγάπη. Λέξη που προέρχεται από την αρχαιότητα ακόμα και προϋπάρχει όλων. Βαθειά ριζωμένη μέσα στον κάθε ένα από εμάς, όπως ακριβώς και το dna μας. Αγαπώ θα πει τρεφω συναισθήματα συμπάθειας, στοργής, έρωτα για κάποιον άλλο. Μέσα της κρύβονται όλες εκείνες οι λέξεις, οι οποίες διόλου αυτονόητες δεν είναι, εν αντιθέση είναι απόλυτα αλληλοεξαρτώμενες. Δεν είναι άλλες από το σεβασμό, την πίστη, την αφοσίωση, την ενδυνάμωση, την αποδοχή, την αλήθεια, την ανιδιοτέλεια, το ενδιαφέρον, τη φροντίδα, την παρακίνηση, την τρυφερότητα, τη δύναμη, την αντοχή, την υπομονή, την επιμονή. Συχνά μπερδεύεται με τη συνήθεια και παρερμηνεύεται με έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες με την ίδια την ουσία της, όπως η ανοχή ή ο φόβος.

Τίποτα στη ζωή δε μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο από την αγάπη. Τίποτα δε μαλακώνει την καρδιά και δεν αποτελεί μεγαλύτερο βάλσαμο στις σωματικές ή ψυχικές πληγές μας. Δεν αποτελείται από προϋποθέσεις και δε μπαίνει σε καλούπια. Η πιο βαθειά και αγνή συνήθως μορφή της, βρίσκεται στη σχέση μητέρας και παιδιού και στα μάτια ενός ζώου. Το συναίσθημα αυτό φυσικά και δεν αποτελεί προνόμιο των ανθρώπων. Με αγάπη και από αγάπη προέρχεται και πορεύεται ολάκερη η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη μας.

Η έλλειψή της μετατρέπεται σε σπουδαίο πλήγμα στη ζωή μας. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται το σημείο αναφοράς σε εγκλήματα και παραστρατήματα πολλών στη μετέπειτα πορεία του βίου τους. Κάποιους τους οδηγεί στην εκδήλωση όχι μόνο παρεκλίνουσας και (αυτό)καταστροφικής συμπεριφοράς, αλλά ακόμα και νόσων. Αφού πρώτα νοσήσει η ψυχή, ακολουθεί πιστά και το σώμα. Σύμφωνα με επιστήμονες, η αγάπη είναι η εξέλιξη κατά κάποιο τρόπο του ενστίκτου επιβιώσης, έτσι ώστε να καταφέρει κάποιος να επιζήσει και να κρατήσει και τον διπλανό του εν ζωή, και του ενστίκτου που αφορά την αναπαραγωγή με σκοπό τη διαιώνιση του κάθε είδους. Αν διευρύνουμε τη σκέψη μας και με βάση όλες τις αρχές και τις αξίες που την διέπουν, φαίνεται να έχουν δίκιο.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη συμβολή της στις τέχνες (μουσική, εικαστικά, κινηματογράφος, ποίηση/λογοτεχνία, φωτογραφία και κάθε τί δημιουργικό), την ψυχολογία, τη θρησκεία. Όλα είτε άμεσα, είτε έμμεσα, κάθε κλάδος της ζωής μας, η προσωπικότητά μας, η εξέλιξή μας, η συμπεριφορά μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αγάπη. Σαν το οξυγόνο εισβάλλει σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας και θρέφει σώμα και πνεύμα. Είναι το μοναδικό συναίσθημα που όσο το μοιράζεις, όσο το πολλαπλασιάζεις, θεριεύει όλο και περισσότερο. Δε φθήνει ποτέ. Ο σοφός λαός μας λέει «όταν παίρνεις, γεμίζουν τα χέρια σου, όταν δίνει, γεμίζει η καρδιά σου». Κανείς δε δίνει αν αυτό το βασικό συστατικό δεν υφίσταται. Κι η αλήθεια είναι πώς όσο δίνεις, τόσο λαμβάνεις πίσω. Χωρίς αυτός βέβαια να είναι ο σκοπός. Μη φοβάστε να δώσετε, μη φοβάστε να νιώσετε. Ό,τι κι αν συμβεί, δε θα βγείτε ποτέ χαμένοι. Είτε θα έχετε κοντά σας αυτούς που πρέπει ή απλά θα απομακρυνθείτε από ανθρώπους που δεν σας εκτιμούν.

Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει η σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμη της ακόμη και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως.

Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, και αv παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι.

Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Η αγάπη όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει.Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτε

Αν υπάρχουν ακόμα προφητείες, θα έλθει μέρα που και αυτές θα καταργηθούν αν υπάρχουν χαρίσματα γλωσσών και αυτά θα σταματήσουν αν υπάρχει γνώση και αυτή θα καταργηθεί. Γιατί τώρα έχουμε μερική και όχι τέλεια γνώση και προφητεία· όταν όμως έλθει το τέλειο, τότε το μερικό θα καταργηθεί. Όταν ήμουν νήπιο, μιλούσα ως νήπιο, σκεφτόμουν ως νήπιο, έκρινα ως νήπιο. Όταν έγινα άνδρας, κατάργησα τη συμπεριφορά του νηπίου. Τώρα βλέπουμε σαν σε καθρέπτη και μάλιστα θαμπά, τότε όμως θα βλέπουμε το ένα πρόσωπο το άλλο πρόσωπο. Τώρα γνωρίζω μόνο ένα μέρος από την αλήθεια, αλλά τότε θα έχω πλήρη γνώση, όπως ακριβώς γνωρίζει και εμένα ο Θεός. Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η ΑΓΑΠΗ”

Απόστολος Παύλος

«Ύμνος της Αγάπης – τμήμα 13ου Κεφαλαίου της Προς Κορινθίους Α’ Επιστολής του προς την παλαιοχριστιανική αδελφότητα»

 

 

 

 

 

photo PhotoMIX-Company / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This