ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 29, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Το χαμένο ταίρι,Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης

Το χαμένο ταίρι: Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης: 27 Αυγούστου 1922

23 Sep, 2021

Το χαμένο ταίρι

Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης: 27 Αυγούστου 1922

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας(14 Σεπτεμβρίου) αντί άρθρου αισθάνομαι την ανάγκη να παραθέσω ένα απόσπασμα από το μικρασιάτικο μυθιστόρημά μου «Το χαμένο ταίρι», καθώς η Λογοτεχνία και η Ζωή συχνά περιδιαβαίνουν όμορα μονοπάτια!

…Τούτη η εικόνα έκανε το μυαλό μου να γυρίσει στα όμορφα παλιά μου χρόνια κι έτσι το στήθος μου πήρε να γεμίζει γάλα που τα παιδιά μου βρήκαν πεντανόστιμο παρά τις κακουχίες μας. Κοίταζα το θαύμα κι ευχαριστούσα μέσα μου την Παναγιά μητέρα του θεού.

Το χαμένο ταίρι

Μα κι εγώ της το ‘χα τάξει να τής πάω καντήλα ασημένια σκαλισμένη στο χέρι από τεχνίτη άξιο του τόπου μας. ΄Αμποτε να σωθούμε κι έννοια σου Παναϊα μου, έλεγα από μέσα μου. Και μου το έκανε το θάμα της. ΄Επιναν τα ορφανά μου και δόξαζα τη χάρη Της. ΄Ετσι ησύχασαν λίγο κι ο δρόμος υποχωρούσε κάτω από τα ματωμένα μας πόδια.

Οπου συναντάγαμε καρπούς πέφταμε πάνω να δροσιστούμε για να μην αποκάμουμε. Σε κάθε πηγή σβήναμε την κάψα μας. Κάποιοι αγκομαχούσαν κι έλεγαν πως δε θα αντέξουν ως το τέλος. Σέρνονταν σαν σκιές. Παρακάλαγαν να χαθούν να μερέψουν. ΄Εχασαν τις δυνάμεις τους. Τέτοια ήταν η απελπισιά τους που οι ανήμποροι χώνονταν στα νεκροταφεία να λυτρωθούν.

Με τρεμάμενα χέρια προσπαθούσαν να σηκώσουν τις παγωμένες ταφόπλακες να κρυφτούν από κάτω μέχρι να πάρουν δυνάμεις. Γύρευαν τη συντροφιά των αποθαμένων χωρίς να τους καίγονται πια για τη ζωή τους. Κι αν πέθαιναν τι τους έμελλε; Μήπως δε θα ‘ταν αναπαμένοι μέσα στα μυρωδάτα, άγια χώματά τους; Θα ‘σμιγαν επιτέλους με τους δικούς τους. Καλύτερα έτσι παρά να τους φάνε τα όρνια της Ανατολής. Κάλλιο εθελοντές στον ΄Αδη παρά έρμαια στο σπαθί του Αγαρηνού.

—Κουράγιο, αδέρφια τούς κράζαμε με τρόμο, μα εκείνοι δε μάς αποκρινόταν. Χάνονταν στο σκοτάδι του ΄Αδη πίσω από τα ψηλά κυπαρίσσια. Προτίμαγαν μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά…

—Ξανάδατε από τότε κανέναν, γιαγιά; τη ρώτησα με αγωνία.

—Μετά από μέρες μάθαμε πως οι διώκτες μας δεν έκαναν πίσω ούτε σ’ αυτό. Τρύπωσαν μες στα μνήματα των προγόνων μας. Ακούγαμε σκουξίματα και φωνές πίσω μας, μα το μυαλό μας δεν έβαζε τόση βαρβαρότητα! Το ξέρεις ότι πολλές κόρες και μάνες τις βίασαν τα σκυλιά πάνω στους τάφους των πατεράδων και των παππούδων τους μπρος στα έντρομα μάτια των δικών τους κάτω από το αγριεμένο βλέμμα του θεού;

—Γιατί, θεέ μου, γιατί επέτρεψες τούτο το κακό; ξεσπούσαμε ώρες ώρες ανήμποροι και τσακισμένοι, σαν έφταναν στα αυτιά μας οι ωμότητες τούτων των στρατιωτών που το ‘χαν βάλει σκοπό να μάς χαλάσουν άτιμα, μα γρήγορα μετανιώναμε για τη βλασφημία μας:

—Δόξα σοι θεέ μου, δόξα σοι, μεγάλη η χάρη Σου. Συ ορίζεις και την ανάσα μας, συ μας την παίρνεις πάλε…Αυτός ορίζει τη ζωή μας, αυτός και τη θανή μας, λέγαμε και πορευόμαστε στο άγνωστο.

Μα η φωτιά μάς ακολουθούσε καταπόδας. Ο μπουχός από τους καπνούς άρχισαν να μάς περιζώνει επικίνδυνα. Τα ρουθούνια μας πάλευαν να ανασάνουν. Μπροστά, μόνο μπροστά κοιτάζαμε εμείς. Πίσω ήταν η συμφορά. Μπροστά ο φόβος. Δίπλα μας η αβεβαιότητα. Το γιαγκίνι δεν έκανε εξαιρέσεις. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…

—Θα αντέξουμε» ξεγελιόμαστε χωρίς πολλές φορές να πιστεύουμε στα λόγια μας

—Δε θα πεθάνουμε φωνάζαμε μέχρι να το χωνέψουμε καλά

–Δε θα πέσουμε στα χέρια τους, έλεγαν δίπλα μας κι ας ήταν τσακισμένοι

—Καλύτερα μιας ώρας… τραγουδάγαμε στα δύσκολα

Πολλοί από μάς δεν μπορέσαμε να φτάσουμε ως το Και, την παραλία της Σμύρνης. Κάποιοι απόκαμαν στο δρόμο. ΄Αλλοι ποδοπατούνταν από το αλαφιασμένο πλήθος. ΄Ένα λάθος βήμα έφτανε να βρεθείς τ’ ανάσκελα κι έπειτα… Αργότερα, την ώρα του απολογισμού τα πράγματα φάνηκαν πολύ άσχημα. Πολλές απουσίες. Πολλά δάκρυα. Τραγικές απώλειες. Τα χαμπέρια έφταναν τροχάδην:

—Μάθατε, Χριστιανοί για το δεσπότη μας; έσκουξε ένας πατριώτης και τα μάτια του ήταν ολάνοιχτα από τρόμο.

—Τι έγινε, κυρ Μιχάλη; Τι έχεις να μάς μολογήσεις; Τον ρώτησαν οι άλλοι να μάθουν για τον παπά που ως τώρα τους κράταγε ενωμένους μοιράζοντας τους ελπίδες για το αύριο.

—Πάει ο δεσπότης μας. Τον παρέδωσαν στον τούρκικο τον όχλο κι οι άπιστοι σκόρπισαν τα ιερά του τα μέλη σ’ όλα τα καλντερίμια της Σμύρνης μας. Γέμισε την πόλη μας ο παπάς μας. Σκόρπισε μέσα στη Σμύρνη που ‘περέτησε με την πίστη και την αγιοσύνη του, είπε ο άλλος κι όλοι μείναμε άλαλοι απ’ το κακό μαντάτο.

—Τι λες, κυρ Μιχάλη; ΄Ελα στα συγκαλά σου, του φώναξε ένας από μας που δεν ήθελε να πιστέψει τα λόγια του.

—Στα συγκαλά μου; Μωρέ δε με πιστεύετε; Δεν είμαι πιωμένος σήμερα. Δεν είναι ώρα σχόλης. Στάλα δεν έβαλα στο στόμα μου. Πάει ο δεσπότης μας. Τον έφαγαν οι άπιστοι σας λέω. Τον κρέμασαν να τον δουν οι ΄Ελληνες για να αποθαρρήσουν λέει και να κάνουν πίσω… επέμενε εκείνος.

—Αλίμονο! ΄Εβαλαν χέρι στα ιερά και τα όσια! Βάλθηκαν να μάς ξεπαστρέψουν! Μα δε βλέπει κανείς τ’ άδικο; ουρλιάζαμε χωρίς να μάς ακούει κανείς. Δεν παίρναμε απόκριση. Τρέχαμε μόνο προς την ακτή. Τα παιδιά μου κολλημένα πάνω μου ένα με τη σάρκα μου. Δεν έπρεπε να μείνω πίσω. Είχα στο λαιμό μου αθώες ψυχές. Μα μήπως κι εμείς είχαμε φταίξει πουθενά;

Την πεθερά μου την είχα χάσει από μπρος μου. Δεν ανησυχούσα τόσο, γιατί ήξερα πως ήταν ικανή τη γη να ανοίξει να ψάξει να μάς έβρει. Τα μικρά βύζαιναν το είναι μου απελπισμένα. ΄Αχνα δεν έβγαζαν. Πώς είχα αποκτήσει τέτοια δύναμη δεν μπορώ τώρα να το φανταστώ. ΄Αλλο με βάραινε. Τα παιδιά μου μού ‘διναν δύναμη να μην τα παρατήσω. Κινούσαν το σώμα μου. Τράβαγα μπροστά. Τα πόδια μου είχαν ατσαλωθεί. ΄Ενα χέρι με άγγιξε ξαφνικά στον ώμο:

—Εδώ είμαι, Δέσποινα, φτάσαμε, κόρη μου, κάμε κουράγιο,

—Φτάσαμε, μάνα, δόξα σοι ο θεός. Δε μάς άφησε να χαθούμε….

Διονύσης Λεϊμονής

Το χαμένο ταίρι

Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να την αφήσει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, οι οποίες προσπαθούν να καθυστερήσουν την αποκάλυψη δεδομένων για το εμβόλιο της Pfizer για τον COVID-19.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά αυξήθηκε τον Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των εισαγωγών, για να φτάσει σε μηνιαίο υψηλό ρεκόρ, ενώ ανέβασε το συνολικό έλλειμμα για όλο το 2021 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επίσης μια ιστορική πρωτιά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Μετά από κατακλυσμό κλήσεων από ενδιαφερόμενους πολίτες, ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton (R) εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο που περιγράφει τους νόμους σχετικά με τη χρήση βίας και την παράνομη μετανάστευση για πολίτες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών περιουσιών και την επιβολή του νόμου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στην Αριζόνα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη γερουσιαστή Kyrsten Sinema (D-Ariz.), η οποία τιμωρήθηκε από το δικό της κόμμα την περασμένη εβδομάδα επειδή ψήφισε υπέρ της διατήρησης του Filibuster για τα δικαιώματα ψήφου στη Γερουσία.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η δυτική συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας με ξεχωριστές γραπτές δηλώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη λύσης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό, είπε ο διάσημος καρδιολόγος και επιδημιολόγος Δρ. Peter Peter McCullough στο πρόγραμμα «Capitol Report» του NTD κατά τη διάρκεια της πορείας «Defeat the Mandates» στην Ουάσιγκτον, στις 23 Ιανουαρίου.