EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Αιγαίου Ονόματα

Αιγαίου Ονόματα

8 Feb, 2024

Όψεις κοινωνικής δομής και στοιχείο γενεαλογικής ταυτότητας

 

   Το βιβλίο ΄΄Αιγαίου Ονόματα’’  είναι καρπός διττής προσπάθειας. Αναφέρεται τόσο στα Παρωνύμια ενός αρβανίτικου χωριού της Άνδρου, την Βουρκωτή, όσο και σε ένα από τα Μηλισιακά νησιά της βορείου Δωδεκανήσου, τους Αρκιούς.

   Η εμπλοκή με την εθνογραφική επιτόπια λαογραφική έρευνα με έδωσε την ευκαιρία να διαβώ πολλούς τόπους, γνωρίζοντας παράλληλα ανθρώπους, ήθη και έθιμα. Άνθρωποι οι οποίοι σέβονται απαράμιλλα τον τόπο, την ιστορία και τα έθιμά τους. Προσεπάθησαν να με μεταλαμπαδεύσουν αυτήν την άσβεστη φλόγα για να την φυλάξω ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

   Η Βουρκωτή Άνδρου Κυκλάδων, ένα αψεγάδιαστο αρβανιτοχώρι, βρίσκεται κοντά στον κύριο αστικό ιστό του νησιού. Η Βουρκωτή επηρεάζεται μέσα στον χρόνο έσωθεν και έξωθεν. Ωστόσο μέσα από το πρίσμα της νεωτερικότητας και της παραδοσιακότητας αποφαίνεται ο σημερινός πολιτισμός του χωριού.  

   Οι Αρκιοί Δωδεκανήσου είναι ένα απομονωμένο νησί από την πολιτεία όπου οι άνθρωποι ζουν τον αργό σταδιακό και αναμενόμενο πολιτισμικό, αλλά και υπαρξιακό θάνατο. Εντούτοις είναι πολύ φιλόξενοι, γοητευτικοί και ευθείς.

   Το Παρωνύμιο έχει ιδιαίτερη σημασία για την εκάστοτε τοπική κοινότητα. Με την μελέτη του Παρωνυμίου αποφαίνεται η επίδρασή του στον κοινωνικό ιστό και στην λαϊκή αφηγηματικότητα, αναδεικνύεται ο μηχανισμός σάτιρας και λαϊκού χιούμορ μέσω της λαϊκής εκφράσεως. Η έκφραση ‘’έτσι το βρήκαμε’’ δείχνει χαρακτηριστικά την πάγια και καθολική αποδοχή ενός Παρωνυμίου σε μια τοπική κοινότητα. Καθιστά απροσπέλαστο κώδικα επικοινωνίας για μια κλειστή κοινωνία, όπως είναι το χωριό της Βουρκωτής.

   Το Τοπωνύμιο έχει ιδιαίτερη σημασία για την εκάστοτε τοπική κοινωνία. Η Λαογραφία έχει επισημάνει ήδη την αξία και την δύναμη του βαπτιστικού ονόματος. Το Τοπωνύμιο βοηθά στην συγκρότηση του ιστορικού βίου του τόπου και την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης των κατοίκων, όπου εν τέλει καταλήγει σε πολιτισμικό χώρο. Το Τοπωνύμιο είναι στοιχείο που προσδιορίζει τον τόπο και τον χώρο μιας οριοθετημένης κοινότητας. Περιπλανήθηκα και στα πιο απόκρυφα  σημεία, ώστε να γνωρίσω ‘’από πρώτο χέρι’’ τα ονόματα των Αρκιών.  

   Σκοπός του μικρού αυτού βιβλίου είναι όχι η ερμηνεία των Ονομάτων, αλλά η παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό. Ας γίνει λοιπόν αυτό το πόνημα αιώνιο μνημόσυνο σε όλους τους νησιώτες που με το αγαθό πείσμα τους επιμένουν με κόπο, αγάπη και μεράκι να διατηρήσουν ποικιλοτρόπως την ζωντάνια στον τόπο τους.

 

 

 

Αναστάσιος Ι. Κυριακίδης – Λαογράφος – Ερευνητής
photo MustangJoe / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This