EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Αλληλεγγύη

Αλληλεγγύη

10 Aug, 2023

Στο νησί της Ρόδου, εθελοντές περνούν μέσα από τις φλόγες για να σώσουν συνανθρώπους τους… και εμείς μπροστά στην τηλεόραση μένουμε άναυδοι, συγκινημένοι και περήφανοι για τους Ρόδιους συμπατριώτες μας! ως χαρίεν εστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος η.

Οι εθελοντές με τη δράση τους θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του συνόλου. Ζουν σε μια υψηλότερη ηθική σφαίρα, που δύσκολα προσεγγίζεται, όταν καθημερινά ο πόλεμος και η βία μαστίζουν την ανθρωπότητα. Και όμως, σε αυτήν τη μικρή μας χώρα, όταν οι άλλοι λαοί βρίσκονταν μέσα στην άγνοια και υπηρετούσαν τη βία, οι πρόγονοί μας θεμελίωσαν την πίστη στην έννοια του ανθρώπου και δίδαξαν την αλληλεγγύη στην κοινωνία. Ο ελληνισμός στη μακρόχρονη διαδρομή του διατύπωσε τις πιο υψηλές αξίες για τον άνθρωπο, και τις μετέδωσε στους άλλους λαούς. Δεν είναι, λοιπόν τυχαία η αλληλεγγύη των Νεοελλήνων, που έχει άλλωστε επανειλημμένα εκδηλωθεί.

Οι εθελοντές, ευαίσθητοι στα μηνύματα των καιρών, συμπάσχουν και συμπαραστέκονται στους ανήμπορους προσφέροντάς τους την ασφάλεια και την ελπίδα. Η αλληλεγγύη , η αμοιβαιότητα και η φροντίδα για τον συνάνθρωπο σφυρηλατούν τις ανθρώπινες σχέσεις. Η αλληλεγγύη, όμως, δεν είναι εύκολη στάση ζωής, και, δυστυχώς, δεν φαίνεται να συγκινεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι οι οραματιστές της στη  διακήρυξή τους ανέδειξαν την αλληλεγγύη ως την πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της Ένωσης αυτής των λαών.

Όπως παρατηρεί ο καθηγητής E.R.Dodds  σε σχετική μελέτη του, ο Έλληνας κινείται, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ανάμεσα στον ορθό λόγο και τις άλογες καταστάσεις. Πράγματι, ο ευαίσθητος και τόσο ανθρώπινος Έλληνας είναι συγχρόνως ευκολόπιστος και αφελής, οι αντιθέσεις είναι στη φύση του. Πιστεύει ότι όπως ο ίδιος είναι έτοιμος να προσφέρει τη βοήθειά του, έτσι και οι άλλοι θα τον βοηθήσουν, όταν υπάρξει ανάγκη. Ευκολόπιστος είναι και απέναντι στους πολιτικούς έλληνες και ξένους, που επανειλημμένα τον έχουν απογοητεύσει. Ο χαρακτήρας του αυτός συγκίνησε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους Επτανήσιους είπε χαρακτηριστικά: « Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε, πάντοτε ευκολόπιστε και πάντα προδομένε».

 

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής.
Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ 8/7/2023
photo https://thesun.co.uk 
 

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This