EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Ανακαλύπτοντας την Πράγα του Φραντς Κάφκα

21 Jun, 2024
Ανακαλύπτοντας την Πράγα του Φραντς Κάφκα

Ανακαλύπτοντας την Πράγα του Φραντς Κάφκα

Ανακαλύπτοντας την Πράγα του Φραντς Κάφκα

Το 2024 είναι χαρακτηρισμένο ως Έτος Φραντς Κάφκα, καθώς συμπληρώθηκαν ακριβώς 100 χρόνια από τον θάνατό του, στις 3 Ιουνίου. Τα Τσεχικά Κέντρα σε όλο τον κόσμο τιμούν τη μνήμη αυτού του λογοτεχνικού γίγαντα του παρελθόντος και του παρόντος, με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, εκθέσεις, συζητήσεις ειδικών, λογοτεχνικές αναγνώσεις, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις κ.άλ. Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, με την δραστήρια Διευθύντριά του Lucie Kuligová, συνεργάζεται με Έλληνες και Τσέχους καλλιτέχνες, Πανεπιστήμια, πολιτιστικά Ινστιτούτα, Επιμελητές και φοιτητές, για να αναδείξει τη διαχρονικότητά του, να φέρει τη ζωή και το έργο του πιο κοντά, κυρίως, στις νέες γενιές και να επικεντρωθεί σε καινούργιες προοπτικές και προσεγγίσεις προς τον συγγραφέα και το έργο του. Στο πλαίσιο αυτό βρεθήκαμε κι εμείς στην Πράγα, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να εξερευνήσουμε την καφκική πλευρά της πόλης και να ανατρέξουμε, μέσα από συγκεκριμένα τοπόσημα, στην ιστορία της παιδικής του ηλικίας, των σχολικών χρόνων και της δημιουργικής του περιόδου, μαζί με χιλιάδες άλλους επισκέπτες!

 εμβληματικό Grand Hotel Europa

Grand Hotel Europa (κεντρική φωτό: το εντυπωσιακό περιστρεφόμενο κεφάλι του Φραντς Κάφκα)

Η Πράγα, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, ανατολικά του οποίου εκτείνεται η εντυπωσιακή Παλιά Πόλη (Stare Mesto), με την τεράστια πλατεία της και τα εμβληματικά αξιοθέατά της, όπως το άγαλμα του Βοημού θρησκευτικού μεταρρυθμιστή Jan Hus, η μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το ροκοκό Ανάκτορο Kinský που σήμερα φιλοξενεί την Εθνική Πινακοθήκη, η εκκλησία της Παρθένου του Týn με τα εντυπωσιακά γοτθικού ρυθμού κωδωνοστάσια και βέβαια το πλέον διάσημο τοπόσημο όλων, το Αστρονομικό Ρολόι στον πύργο του Παλιού Δημαρχείου. Στην αντίπερα όχθη, εξίσου μαγευτικό και πολυφωτογραφημένο, στέκεται το Κάστρο της Πράγας, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα του κόσμου, στη συνοικία Χραντσάνι.

Η «Χρυσή Πόλη», όπως συχνά αποκαλείται η Πράγα, θεωρείται -και είναι- μία από τις πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο, μια πόλη-ύμνος του γοτθικού και μπαρόκ στυλ, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία αντικατοπτρίζεται ανεξίτηλα στην κουκλίστικη Παλιά Πόλη και το επιβλητικό Κάστρο της, που καθρεφτίζεται στα νερά του Μολδάβα. Συγχρόνως μια ρομαντική πόλη, με μια αύρα μαγική και ονειρική ταυτόχρονα, που αβίαστα σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, προσελκύοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι καταφθάνουν εδώ προκειμένου να ζήσουν αυτό ακριβώς το συναίσθημα.

Από το 1992 το ιστορικό κέντρο της Πράγας συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ωστόσο αν θέλετε να κάνετε έναν πιο ήσυχο περίπατο, κατευθυνθείτε προς το Josefov, την περιοχή που αποτέλεσε το εβραϊκό γκέτο της Πράγας, βόρεια της Παλιάς Πόλης, όπου θα δείτε το Εβραϊκό Μουσείο, τις Συναγωγές, το Παλιό Εβραϊκό Κοιμητήριο, αλλά και το Νέο, στο οποίο βρίσκεται και ο τάφος του Φραντς Κάφκα, μίας από τις πιο αξιόλογες λογοτεχνικές προσωπικότητες της Πράγας, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πόλη δημιουργώντας αριστουργήματα, όπως η «Δίκη» και η «Μεταμόρφωση». Χαρακτήρισε τη σχέση του με τη γενέτειρά του ως ερωτική και κλειστοφοβική με την πολυσυζητημένη ατάκα του: «H Πράγα δεν σε αφήνει ποτέ να φύγεις… αυτή η αγαπητή μικρή μητέρα έχει κοφτερά νύχια». Παρ’ όλα αυτά, αν και το όνομά του παραπέμπει στη στερεότυπη εικόνα ενός χλωμού, μοναχικού νεαρού με φόντο το σκηνικό της παλιάς Πράγας, ο σουρεαλιστής Franz Kafka (3 Ιουλίου 1883 – 3 Ιουνίου 1924), ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιο ενδιαφέρων από αυτό. Ήταν ένας σύγχρονος άνθρωπος της εποχής του, άπληστος κινηματογραφιστής και ριζοσπαστικός υπέρμαχος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της χορτοφαγίας, του αθλητισμού και της χειμερινής κολύμβησης. Ήταν επίσης ένας άνθρωπος ανοιχτός στον κόσμο γύρω του. Εκτός από τη γερμανόφωνη κουλτούρα της αστικής Πράγας στις αρχές του 20ού αιώνα, μελέτησε με ζήλο την παραδοσιακή ανατολική εβραϊκή χασιδική κουλτούρα και το σύγχρονο σιωνιστικό κίνημα, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί φίλοι του. Μιλούσε Τσεχικά σχεδόν εξίσου καλά με τη μητρική του γλώσσα και σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ταξίδευε τακτικά και με ενθουσιασμό.

 σπιτάκι της αδελφής του Κάφκα με το γαλάζιο χρώμα σπίτι του Κάφκα κοντά στο Παλιό Δημαρχείο της Πράγας

(αριστερά) Το σπιτάκι της αδελφής του Κάφκα, με το γαλάζιο χρώμα – (δεξιά) Το σπίτι του Κάφκα κοντά στο Παλιό Δημαρχείο της Πράγας

Η κληρονομιά του Φραντς Κάφκα βρίσκεται κρυμμένη στα στενά δρομάκια και τις ηλιόλουστες πλατείες της Πράγας και είναι λογικό για έναν συγγραφέα που συνδύασε έντεχνα τον ρεαλισμό με το φανταστικό, να χρειάζεται λίγο ψάξιμο πέρα από το προφανές, προκειμένου να ανακαλύψουμε τα βήματα και τα πατήματά του στην αγαπημένη του πόλη. Αν και ο Franz Kafka ποτέ δεν ανέφερε ρητά την Πράγα στα έργα του, υπάρχουν στοιχεία για το πώς η πόλη επηρέασε τη ζωή και τα ιδανικά του. Η πολιτική αναταραχή και το κοινωνικό χάσμα κατά την εποχή του εκφράζονται σε πολλά από τα έργα του, τα οποία επικεντρώνονται στον ανθρώπινο πόνο και την αναζήτηση νοήματος και σκοπού. Πολλοί θαυμαστές του επισκέπτονται την Πράγα ακριβώς για να κατανοήσουν καλύτερα τα έργα του, επισκεπτόμενοι τα μέρη που σύχναζε ο Κάφκα όταν ζούσε εκεί, αλλά και τα πολλά γλυπτά και Μουσεία που είναι αφιερωμένα σ’ αυτόν.

 είσοδο της ενδιαφέρουσας έκθεσης KAFKAesque

Στην είσοδο της ενδιαφέρουσας έκθεσης «KAFKAesque»

Και βέβαια από πού αλλού θα μπορούσε να ξεκινήσει κανείς την περιήγησή του, παρά από τον τόπο γέννησης του Kafka, στη γωνία των οδών Maiselova και U Radnice 5, στο Josefov, γνωστό και ως Kafka House Prague. Ο Φραντς Κάφκα γεννήθηκε ως το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά της Τζούλι και του Χέρμαν, στις 3 Ιουλίου 1883 και ήταν ο μόνος γιος που επέζησε μέχρι την ενηλικίωση, ενώ τα αδέλφια του Georg και Heinrich πέθαναν ως μικρά παιδιά. Ο πατέρας του ήταν έμπορος που δεν θεωρούσε τις κόρες του ως άξιες διαδόχους της χονδρικής του επιχείρησης ψιλικών και, ως εκ τούτου, σώρευε όλες τις ελπίδες του στον Φραντς. Ζούσαν σε μια γειτονιά στην άκρη ενός εβραϊκού γκέτο, στη Β.Α. γωνία της πλατείας, λίγα μόλις βήματα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το πραγματικό κτήριο στο οποίο γεννήθηκε κάηκε, αλλά η πόρτα παρέμεινε ανέπαφη και διατηρήθηκε ακόμη και μετά την ανοικοδόμηση του σπιτιού. Σήμερα, το μέρος σηματοδοτείται με μια προτομή του Κάφκα και μια μικρή πλάκα, που τιμά τη γέννησή του. Στο εσωτερικό υπάρχει μια μικρή έκθεση αφιερωμένη στον σουρεαλιστή συγγραφέα, ενώ η περιοχή ονομάζεται πλέον, προς τιμήν του, και πλατεία Φραντς Κάφκα.

 Piss του καλλιτέχνη David Cerny σηματοδοτεί από το 2004 την είσοδο του Μουσείου Φραντς Κάφκα

Το «Piss» του καλλιτέχνη David Černý σηματοδοτεί από το 2004 την είσοδο του Μουσείου Φραντς Κάφκα

Με την πλατεία της Παλιάς Πόλης σε απόσταση αναπνοής από το Kafka House Prague, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Κάφκα πέρασε άφθονο χρόνο εκεί, καθώς και στους γειτονικούς δρόμους. Ο Φραντς παρακολούθησε αρχικά το Γερμανικό Σχολείο Αρρένων στην οδό Masná No. 16 και στη συνέχεια το Κρατικό Γυμνάσιο, με μαθήματα γερμανικής γλώσσας, στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Έμενε κοντά και στα δύο σχολεία, ενώ το 1889, η οικογένεια μετακόμισε από τα περίχωρα της εβραϊκής πόλης στο σπίτι U Minuty, ακριβώς δίπλα στο Παλιό Δημαρχείο. Ο ψιλικατζής Κάφκα και η οικογένειά του μετακινήθηκαν περισσότερες από δέκα φορές σε διαφορετικές διευθύνσεις στην Πράγα, αλλά πάντα σε σχετικά μικρή ακτίνα. Tο κτήριο αυτό, μέρος του συγκροτήματος του Παλιού Δημαρχείου της Πράγας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της τσεχικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Η πρόσοψη, διακοσμημένη με sgraffito -τεχνική διακόσμησης τοίχων, με την εναπόθεση στρωμάτων γύψου διαφορετικής απόχρωσης σε υγρή επιφάνεια-, απεικονίζει σκηνές από βιβλικές και μυθολογικές πηγές, καθώς και σύγχρονους θρύλους της Αναγέννησης. Ο Franz Kafka και οι γονείς του έζησαν εδώ από το 1889 έως το 1896.

Περίπου 5 λεπτά μακριά από την πλατεία της Παλιάς Πόλης, στο Dušní στην Εβραϊκή Συνοικία -μια περιοχή όπου ο Κάφκα έζησε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του-, βρίσκεται ένα γλυπτό εμπνευσμένο από το διήγημά του «Περιγραφή ενός αγώνα» (Description of a Struggle), δημιουργημένο από τον διάσημο γλύπτη Jaroslav Rona, που απεικονίζει το άδειο κοστούμι ενός γιγαντιαίου ακέφαλου άνδρα να κουβαλά στους ώμους του ένα μικρότερο άνδρα (τον συγγραφέα). Στο διήγημα αυτό ο αφηγητής όντως καβαλάει την πλάτη ενός χαρακτήρα, που είναι γνωστός ως «ο γνωστός», ταξιδεύοντας σε ένα σουρεαλιστικό, φανταστικό τοπίο.

Λίγα τετράγωνα μακριά από το άγαλμα του Φραντς Κάφκα συναντούμε την Παλαιά-Νέα Συναγωγή, τον παλαιότερο σωζόμενο εβραϊκό οίκο λατρείας στην Ευρώπη, όπου ο Κάφκα όχι μόνο παρακολουθούσε τις λειτουργίες, αλλά και τελέστηκε εκεί το Bar Mitzvah του συγγραφέα, δηλαδή ο εορτασμός των 13ων γενεθλίων του, που σύμφωνα με τον ιουδαϊσμό σηματοδοτεί το πέρασμα από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι ο Κάφκα είχε μια περίπλοκη σχέση με τον Ιουδαϊσμό, παρεκκλίνοντας μεταξύ της κοσμικότητας και του Σιωνισμού σε μια δύσκολη στιγμή για τους Εβραίους στην Ανατολική Ευρώπη. Στον δυτικό τοίχο της κύριας αίθουσας της Συναγωγής υπάρχει μια γυάλινη θήκη με μικρούς λαμπτήρες, οι οποίοι ανάβουν κατά τη διάρκεια των επετείων θανάτου ανθρώπων στους οποίους είναι αφιερωμένοι, ένας εκ των οποίων είναι και ο Κάφκα. Λέγεται ότι η Συναγωγή είναι, επίσης, ο τόπος ανάπαυσης του μυθικού Golem, ενός πλάσματος που προστάτευε τους Εβραίους της πόλης από τη βία.

Ο Κάφκα δεν άφησε το σπίτι των γονιών του μέχρι τα 31 του χρόνια. Μετακόμισε αρκετές φορές, μέχρι που εγκαταστάθηκε στο 16 Dlouhá, το 1915, όπου έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματός του «The Trial». Ο δρόμος ήταν -και εξακολουθεί να είναι- θορυβώδης, οπότε ο Κάφκα συχνά πήγαινε στο σπίτι της αδερφής του, όταν χρειαζόταν ηρεμία και ησυχία. Πρόκειται για ένα μικρό πέτρινο σπίτι, μέσα στα τείχη του Κάστρου της Πράγας, όπου έζησε για σχεδόν δύο χρόνια. Το κτήριο, που ονομάζεται House Number 22, έχει ξαναβαφτεί και τώρα βρίσκεται στο Xρυσό Σοκάκι (Zlatá ulička), μαζί με άλλα πολύχρωμα σπιτάκια. Το βιβλίο που έγραψε εκεί εκδόθηκε μόλις το 1925, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Κάφκα.Το Xρυσό Σοκάκι -γνωστό και ως «Δρόμος των Αλχημιστών»-, βρίσκεται στη BA περιοχή του Κάστρου και οφείλει το όνομά του στους χρυσοχόους, που έζησαν εκεί κατά τον 17ο αιώνα. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του μια σειρά από χαμηλά σπιτάκια, που χτίστηκαν στα τέλη του 16ου αιώνα κατ’ εντολή του Αυτοκράτορα Ροδόλφου Β΄των Αψβούργων, προκειμένου να στεγάσουν τους 24 φρουρούς του Κάστρου και τις οικογένειές τους.

Αν τώρα επιθυμείτε μια εξερεύνηση στο μυαλό του Κάφκα, το Μουσείο Φραντς Κάφκα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό, καθώς είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα και το έργο του. Οι ασυνήθιστες και μερικές φορές σκοτεινές εκθέσεις, που περιλαμβάνουν αντικείμενα του Κάφκα, όπως πρώτες εκδόσεις, πρωτότυπα χειρόγραφα, φωτογραφίες και επιστολές καθώς και οπτικοακουστικά κομμάτια και τρισδιάστατα εκθέματα, εξετάζουν τη ζωή του και πώς επηρεάστηκε από την πόλη της Πράγας. Ανακαλύψτε, επίσης, τις τρισδιάστατες προβολές του έργου του Κάφκα που δεν έχετε ξαναδεί, όπως αλληλογραφία, ημερολόγια, χειρόγραφα, φωτογραφίες και σχέδια. Η απόκοσμη ατμόσφαιρα αυτού του Μουσείου θυμίζει τη σουρεαλιστική φύση της γραφής του και παρέχει το πλαίσιο για τις άλλες καφκικές τοποθεσίες της πόλης. Το «Piss» του καλλιτέχνη David Černý σηματοδοτεί από το 2004 την είσοδο του Μουσείου Φραντς Κάφκα. Πρόκεται για ένα υπαίθριο γλυπτό και σιντριβάνι, η λεκάνη του οποίου είναι κατασκευασμένη από μπρούτζο και έχει το σχήμα της Τσεχίας. Το σιντριβάνι κοσμούν, τοποθετημένα το ένα απέναντι στο άλλο, 2 αγάλματα ανδρών, ύψους 210 εκατοστών, που ουρούν με τα χάλκινα πέη τους. Οι επισκέπτες μπορούν, μέσω SMS, να δώσουν εντολή στους άνδρες να γράψουν διάφορα μηνύματα στην επιφάνεια του νερού.

Η έκθεση του Μουσείου Κάφκα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο, ο Υπαρξιακός Χώρος (Existential Space), εξετάζει τον αντίκτυπο που είχε η Πράγα στον Κάφκα, ενώ το δεύτερο, η Φανταστική Τοπογραφία (Imaginary Topography), εξετάζει πώς η χρήση της πόλης από τον Κάφκα, συνήθως ως ανώνυμου σκηνικού, μεταμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι της Πράγας είδαν την πόλη τους και τον τρόπο που μετέτρεψε τα ορόσημα σε αλληγορικά μέρη.

Μετά όμως από τόσες ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις ήρθε πια η ώρα να πάρουμε μια ανάσα, απολαμβάνοντας ένα γεύμα, ένα φλιτζάνι καφέ ή μαύρο τσάι και γλυκά αρτοσκευάσματα στο διάσημο Café Louvre (Καφέ του Λούβρου), στην οδό Národni (Nové Město), με τους μαρμάρινους τοίχους του, τη μεγάλη σκάλα και την αίθουσα μπιλιάρδου. Το καφέ -ένα από τα λίγα εναπομείναντα αγαπημένα στέκια του Κάφκα-, άνοιξε το 1902 και υπήρξε δημοφιλές στέκι για την πολιτιστική ελίτ της Πράγας εκείνης της εποχής. Μιας εποχής που τα café της Πράγας υπήρξαν το αντίπαλον δέος αυτών της Βιέννης, εντός των οποίων οι διανοούμενοι της Ευρώπης θα συναντούνταν για να ανταλλάξουν ιδέες ή απλώς για να συλλογιστούν τις ωδίνες γέννησης της νεωτερικότητας. Ο Φραντς Κάφκα περνούσε πολύ χρόνο εδώ γράφοντας προσχέδια, συζητώντας για τη φιλοσοφία και συναντώντας τους φίλους του, μεταξύ των οποίων ο στενότερος όλων, ο Max Brod (27/5/1884 – 20/12/1968), εβραϊκής καταγωγής γερμανόφωνος λογοτέχνης και κριτικός. Ο Μπροντ έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης του Κάφκα και τελικά ήταν εκείνος που θα συνέχιζε να δημοσιεύει μεγάλο μέρος του έργου του, μετά τον θάνατο του συγγραφέα. Στους διάσημους θαμώνες του Καφενείου του Λούβρου συμπεριλαμβάνονται, επίσης, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τσέχος θεατρικός συγγραφέας Karel Čapek.

Με τα πόδια και σε μικρή απόσταση από το Café Louvre, βρίσκεται ένα ακόμα αρχιτεκτονικό ορόσημο που κατασκευάστηκε προς τιμήν του Κάφκα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό περιστρεφόμενο άγαλμα της κεφαλής του Φραντς Κάφκα, που από τις 31 Οκτωβρίου 2014 στέκεται έξω από το Εμπορικό Κέντρο Quadrio, πάνω από τον σταθμό Narod του Μetro. To έργο δημιούργησε ο σύγχρονος Τσέχος καλλιτέχνης David Černý, του οποίου τα φανταστικά, σατιρικά γλυπτά και τα δημόσια έργα τέχνης, έχουν μερικές φορές προκαλέσει διαμάχες. Το Κεφάλι του Φραντς Κάφκα είναι ένα κινητικό γλυπτό, αποτελούμενο από 42 περιστρεφόμενα πάνελ, τα οποία κινούμενα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι το πρόσωπο του Κάφκα μεταβάλλεται και αλλάζει, καθώς παρατηρεί την πόλη της Πράγας γύρω του, σε ακτίνα 360 μοιρών.

Το Grand Hotel Europa, ένα εκπληκτικής ομορφιάς art nouveau κτήριο στη βόρεια πλευρά της πλατείας Wenceslas, ήταν γνωστό στον Κάφκα ως Hotel Erzherzog Stefan. Εκεί πραγματοποίησε μία από τις πρώτες δημόσιες αναγνώσεις του έργου του, το 1912, όταν διάβασε κομμάτια από την «Κρίση». Απέναντι από το Hotel Europa βρίσκεται το Lucerna Palace, ένα ψυχαγωγικό και εμπορικό συγκρότημα, στη συνοικία New Town της Πράγας, το οποίο το 2017 ονομάστηκε εθνικό πολιτιστικό μνημείο και όπου ο Κάφκα και ο κύκλος του ήταν τακτικοί επισκέπτες, παρακολουθώντας παραστάσεις καμπαρέ και κινηματογραφικές προβολές. Το Grand Hotel Europa κατασκευάστηκε αρχικά το 1872, σε νεοαναγεννησιακό στιλ, προτού ανακατασκευαστεί και επανασχεδιαστεί το 1889, πριν λάβει το τελικό art nouveau στιλ του μεταξύ 1903 και 1905. Το 1951 το ξενοδοχείο κρατικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Grand Hotel Europa. Αποκαταστάθηκε το 1989, διατηρώντας τη χαρακτηριστική κίτρινη, πράσινη και κόκκινη πρόσοψή του.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα έργα του Κάφκα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες του στην Εταιρεία Ασφάλισης Ατυχημάτων Εργαζομένων, ως υπάλληλος της οποίας ήταν υπεύθυνος για την αναφορά εργατικών ατυχημάτων. Αυτό μπορεί να του ενέπνευσε θέματα για το πώς οι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν, αλλά και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν μαρτυρίες από γνωστούς και φίλους του που διηγούνταν, επίσης, ότι ο Κάφκα παραπονιόταν για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε προκειμένου να εξισορροπήσει την καθημερινή του δουλειά και το συγγραφικό έργο του. Το μέρος όπου δούλευε ο Κάφκα ονομάζεται πλέον Ξενοδοχείο Century Old Town, στο lobby του οποίου υπάρχει μια προτομή του συγγραφέα, ενώ το γραφείο του -που ήταν το δωμάτιο 214-, αποτελεί τώρα την Σουίτα του Κάφκα. Ένας άλλος παράγοντας που ο Φραντς αντιλήφθηκε ως απειλή για τη δημιουργική του λογοτεχνική δραστηριότητα ήταν οι γυναίκες. Εκτός από την αγαπημένη του αδελφή Ότλα, στο σπίτι της οποίας έβρισκε καταφύγιο για να γράψει, οι άλλες τέσσερις γυναίκες με τις οποίες είχε σοβαρές σχέσεις έχασαν τελικά τη μάχη με τη λογοτεχνία, εκτός από την τελευταία, με την οποία τον χώρισε ο θάνατος.

Ένα άλλο αγαπημένο στέκι του Φραντς Κάφκα και του Μπροντ βρίσκεται μόλις λίγα τετράγωνα μακριά από το Hotel Century Old Town και δεν είναι άλλο από το Café Arco, χτισμένο τη δεκαετία του 1900, το οποίο υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια συγκέντρωσης Γερμανοεβραίων συγγραφέων, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ωστόσο, πλέον έχει χάσει την αίγλη του και δεν είναι παρά μία δυσδιάκριτη καφετέρια, που εξυπηρετεί κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η καφκική περιήγηση στην Πράγα ολοκληρώνεται με μία επίσκεψη στον τελευταίο χώρο ανάπαυσης του Φραντς Κάφκα, του οποίου τα λείψανα θάφτηκαν στον τομέα 21, του Νέου Εβραϊκού Κοιμητηρίου της Πράγας, αν και πέθανε σε ένα σανατόριο στο Kierling, κοντά στη Βιέννη, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Στον ίδιο οικογενειακό τάφο είναι θαμμένοι και οι γονείς του, όπως μαρτυρά ένας λευκός οβελίσκος, επί του οποίου είναι χαραγμένα τα τρία ονόματά τους. Μια πλακέτα τιμά, επίσης, τις αδερφές του, που πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ απέναντι, μια άλλη πλακέτα, τιμά τη μνήμη του εκδότη και φίλου του Max Brod. Οι θαυμαστές του Κάφκα προσέρχονται για προσκύνημα εδώ, κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου, την ημερομηνία του θανάτου του, για να αποτίσουν τα σέβη τους στον πιο διάσημο συγγραφέα της Πράγας.

Σήμερα, ο Φραντς Κάφκα είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της γερμανικής λογοτεχνίας της Πράγας, ένας από τους πιο διάσημους Εβραίους της Πράγας και πιθανώς ο πιο διάσημος συγγραφέας που γεννήθηκε στην Πράγα, δηλαδή ένας πραγματικός θρύλος. Η λογοτεχνία έγινε βασική ανάγκη και ύψιστη αξία για αυτόν, παρόλο που δημοσίευσε μόλις 15 διηγήματα στη διάρκεια της ζωής του, το πιο διάσημο από τα οποία είναι αναμφίβολα η «Μεταμόρφωση». Ωστόσο, ο ρυθμός δημοσίευσής του δεν αποκάλυψε τίποτα σχετικά με το πόσο παραγωγικός ήταν ο συγγραφέας, καθώς τα περισσότερα από τα έργα, που τον έκαναν διάσημο, δημοσιεύτηκαν μόνο μετά θάνατον.

Όταν ο Κάφκα πέθαινε, στην αγκαλιά της κατά 20 χρόνια νεώτερης ερωμένης του, της Dora Diamant, της ζήτησε να κάψει όλα τα χειρόγραφα που είχε κι εκείνη συντετριμμένη το έκανε. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ποια λογοτεχνικά έργα παγκόσμιας κλάσης χάθηκαν έτσι! Το ίδιο ζήτησε και από τον εκτελεστή της διαθήκης του, τον Μαξ Μπροντ, ο οποίος ωστόσο, γνώριζε το εξαιρετικό ταλέντο του Κάφκα και αντί να κάψει τα χειρόγραφα, τα επιμελήθηκε και τα δημοσίευσε, διασφαλίζοντας την παγκόσμια φήμη του. Για παράδειγμα, το μυθιστόρημα «The Trial» κατατάχθηκε τρίτο στη δημοσκόπηση της Le Monde, το 1999, για τα 100 πιο σημαντικά βιβλία του 20ού αιώνα.

Η έκθεση KAFKAesque, που φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης DOX στην Πράγα (9.2. 2024 – 22. 9. 2024), εστιάζει σε προβληματισμούς για το έργο και την ποιητική του Κάφκα στη σύγχρονη εικαστική τέχνη, προσφέροντας όχι μια ιστορική προοπτική του έργου του, αλλά μια άποψη που αντικατοπτρίζει τη σημερινή μας κατάσταση με όλες τις πολυπλοκότητες και ασάφειες. Έργα περισσότερων από τριάντα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών δείχνουν ότι το έργο του Κάφκα με τις αναφορές του σε υπαρξιακούς φόβους και προσωπικές ανησυχίες είναι πολύ επίκαιρο για την εποχή μας.

Για δεκαετίες ολόκληρες, οι προσπάθειες κατανόησης του λογοτεχνικού έργου και της ζωής του Κάφκα, έχουν θέσει μια μεγάλη πνευματική -συχνά δε ακόμη και συναισθηματική- πρόκληση, τόσο για τους μελετητές όσο και για τους αναγνώστες και έχουν αποτελέσει αντικείμενο πληθώρας ερμηνειών. Στόχος αυτής της έκθεσης δεν είναι να χτίσει νέα μνημεία που επαναλαμβάνουν παλιά κλισέ, αλλά να αντικατοπτρίσει το έργο του Κάφκα μέσα από την οπτική του σύγχρονου κόσμου, που βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, όπου το παλιό δεν υπάρχει πια και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί.

Η έκθεση KAFKAesque, που πραγματοποιείται στη γενέτειρα του Franz Kafka, την Πράγα, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον θάνατό του, παρουσιάζει έργα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, για τους οποίους τα έργα του Franz Kafka παραμένουν έμπνευση. Η έκθεση συνοδεύεται από πολυάριθμες εκδηλώσεις, όπως λογοτεχνικές αναγνώσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες κ.λπ.

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This